Eșecul Guvernului Ponta: Nu a reușit să producă investițiile promiseÎn bugetul pe anul 2014, Guvernul Ponta promitea că investițiile vor avea o proporție majoră. Nu a reușit însă să le ducă până la capăt. Mărturie stau cei doar 22 de kilometri de autostradă construiți, scrie Capital.

Guvernul vrea sa faca Autostrada Montana si Autostrada Dunare-Marea Neagra cu bani UE
Guvernul vrea să facă Autostrada Montana şi Autostrada Dunăre-Marea Neagră cu bani UE
Foto: realitatea.net

"Bugetul anului 2014 este un buget bazat pe investiţii", anunţa guvernul Ponta în urmă cu un an. Obiectivul a fost, însă, ratat. Finanţările pentru drumuri şi autostrăzi au scăzut dramatic, ca şi atragerea fondurilor europene, din cele 40 de miliarde promise pentru investiţii, fiind efectiv cheltuite doar jumătate, cu impact negativ pentru economie.

Ponta promitea, în urmă cu un an, investiţii publice de 40 miliarde de lei, însemnând 6% din PIB. După 10 luni, suma cheltuită reprezintă jumătate: 20,3 miliarde de lei.

În raportul privind situaţia macroeconomică care stă la baza proiectului de buget, Ministerul de Finanţe anunţa că bugetul anului 2014 "este un buget bazat pe investiţii, anul 2014 fiind primul an în care investiţiile publice vor depăşi deficitul bugetar de 3 ori". În acelaşi document arăta că "o regulă de aur a finanţelor publice spune că deficitul bugetar trebuie alocat pentru investiţii" sau că va avea loc "stimularea creşterii economice prin creşterea investiţiilor publice".

Numai că de la strategie la punerea ei în aplicare, situaţia s-a schimbat radical. În nota privind execuţia bugetară – care prezintă veniturile şi cheltuielile efectiv realizate – de la sfârşitul lunii octombrie, se afirmă că, în 10 luni, investiţiile publice au fost de 20,3 miliarde lei, însemnând 3,1% din PIB, fiind foarte puţin probabilă o creştere în ultimele două luni ale anului.

Astfel se explică excedentul bugetar pe care guvernul l-a raportat cu mândrie. Surplusul este preţul nerealizării planurilor de investiţii. Cei 22 de kilometri de autostradă daţi în folosinţă în 2014 şi absorbţia fondurilor europene la jumătate faţă de ţintă dovedesc eşecul administraţiei. Banii necheltuiţi au fost în parte redistribuiţi pentru plata unor drepturi salariale şi majorarea cheltuielilor sociale.

Mai multe, pe CApital. 

Etichete: 2014, 2015, autostradă, buget, guvernul ponta, investitii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE