Economia României a scăzut în trimestrul IIIProdusul Intern Brut a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.

Guvernul-negociaza-cu-sindicatele-salariul-minim-pe-economie
Guvernul-negociaza-cu-sindicatele-salariul-minim-pe-economie

Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul III 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier", se arată în comunicatul semnal transmis de Institutul Naţional de Statistică.În primele nouă luni, PIB a crescut comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2011 cu  0,2%  pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier.

La jumătatea anului INS a revizuit datele şi a a anunţat o creştere economică de 0,7%, iar majoritatea estimărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale plasau creşterea economică din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos faţă de proiecţiile iniţiale.

Având în vedere însă evoluţia PIB în ultimul trimestru de anul trecut, când s-a simţit efectul unei producţii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru construcţii şi transporturi, precum şi limitarea creşterii economice din primele nouă luni la numai 0,2%, este aproape sigur că economia va închide acest an la acelaşi nivel cu anul trecut sau chiar cu o uşoară scădere.

Analiştii citaţi de Ziarul Financiar au indicat pentru trimestrul al treilea scăderi între 0,4% şi cel mult 0,6%, dar puţini au fost cei care se aşteptau ca la nouă luni creşterea economică să coboare la doar 0,2%.

Şi în aceste condiţii, analiştii anticipau că economia va avea o creştere modestă în acest an, sau chiar se va înregistra o uşoară recesiune.

Etichete: economie, România, scădere, statistica

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h