Șefa de la Cultură din PMB, prinsă cu mâța-n sac de Audit: conflict de interese și încălcarea legiiIrina Bologa, șefa Serviciului Cultură din cadrul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Capitalei, făcea parte din comisia de evaluare și achiziție a Bibilotecii Metropolitane București și avea patru contracte de consultanță încheiate cu instituția. Deoarece era funcționar public și primea bani din partea unei alte instituții publice, ea a încălcat legea și s-a aflat în conflict de interese. Aceasta a fost concluzia anchetei făcute de Direcției de Audit Public Intern din cadrul Primăriei Capitalei la Biblioteca Metropolitană, anchetă în urma căreia directorul instituției, Florin Rotaru, a fost demis.

Irina Bologa a încheiat patru contracte de consultanță cu Biblioteca Metropolitană, în 2008, 2009 și 2010, iar unul înregistrat fără dată și număr.

Două dintre acestea erau contracte de consultanță pentru protecția proprietății intelectuale, încheiate pentru perioada 2008 - 2009, prin care ea oferea consultanță, îndrumare și asistența operațională, iar celelalte două, încheiate pentru perioada 2010 - 2011, aveau ca obiect consultanța de specialitate în domeniul achizițiilor publice și a managementului proiectelor. Irina Bologa era remunerată pentru activitățile prestate.

Ea nu participa în mod regulat ședințele comisiei, dar semna ulterior procesul verbal întocmit.

Irina Bologa s-a aflat în conflict de interese legea stipulând că "Funcționarul public este în conflict de interese dacă se afla în una dintre următoarele situații: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial".

Deoarece Irina Bologa a avut și are calitatea de funcționar public în cadrul Primăriei Capitalei, ea a încalcat legea, care spune că "Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activitati, remunerate sau neremunerate, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice" ( Legea nr. 161/2003). Această acțiune este prevăzută ca abatere disciplinară în Statutul funcționarilor publici.

Irina Bologa nu a justificat echipei de verificare participarea în cadrul comisiei de achiziții. 

Întrebată de reporterii B365.ro în noiemebrie 2012 dacă face parte din comisia de achizție a bibliotecii, șefa Serviciul Cultură a negat, arătând o listă cu membrii comisiei în care nu era trecut numele ei. 

Direcția de Audit Intern Public a găsit numeroase nereguli legate de achiziția de carte de patrimoniu a Bibliotecii Metropolitane, ajungând la concluzia că membrii comisiei de achiziție din BMB nu au pregătirea de specialitate necesară acestei atribuţii. 

Florin Rotaru, directorul Blibliotecii, cumpăra cărți la prețuri exorbitante, de până la 200 de ori mai mari față de prețul de pe piață, cu aprobarea Comisiei.

Precizăm că Primăria Capitalei alocă Bibliotecii Metropolitane un fond de achiziție de carte anual de aproape 100 de ori mai mare decât fondul aferent Bibliotecii Academiei și de patru ori mai mare decât cel al Bibliotecii Universitare. 

La nivelul institutiei nu există o strategie de achiziție/dezvoltare a colecțiilor de carte veche/rara pe anumite domenii. Nu există o bază de date cu posibili ofertanți/anticari de cărți rare/vechi. Echipa a constatat, pe baza situațiilor furnizate, că majoritatea achizițiilor au fost efectuate de la aceiași ofertanți.

O mare parte din valoarea achizițiilor s-a efectuat de la o singură persoană, astfel:

Această persoană este un bătrânel de de 86 de ani, Pavelescu Constantin. Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, de la acest bătrânel. Bătrânelul a primit pentru cărţi sume de până la 11 ori mai mari decât preţurile cu care se achiziţionează de pe piaţa internaţională, de specialitate.

Când a fost întrebată, în noiembrie 2012, cum se justifică aceste diferențe între prețuri și de ce se achiziționează cărți de sume atât de mari de la un singur om, Irina Bologa răspundea:

"Nu deţinem personal de specialitate pe domeniul vizat şi nu avem competenţe legale în acest sens pentru a răspunde întrebărilor dumneavoastră în privinţa diferenţelor de preţ între valorile de achiziţie de la BMB şi cotaţiile internaţionale ale cărţilor de patrimoniu identificate de dumneavoastră ca fiind similare".

Produsele achiziționate (carte veche/rară, etc) în perioada verificată nu au fost clasate ca bunuri de patrimoniu așa cum este definit prin legea privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

BMB nu a efectuat un sondaj de piață pentru a se estima prețul unui titlu de carte/publicație și pentru a se utiliza eficient banii alocați de la bugetul primăriei.

Au fost cumpărate produse (cărți, publicații, etc) prin achiziție directă, cu o valoare mai mare de 15.000 euro, deși ar fi trebuit să organizeze licitații. Chiar dacă Florin Rotaru a declarat pentru B365.ro că atunci când face achiziții directe de carte de o sumă mai mare de 15.000 euro, cărțile sunt unicate, potrivit Auditului, institutia verificata nu a făcut dovada unicității acestora. 

BMB achiziționează și cărți rare/vechi care nu au legătură cu moștenirea culturală a orașului București, a spatiului limitrof acestuia.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti cumpără sute de cărţi la preţuri supraevaluate, de organizaţia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România (ABIDOR) al cărui preşedinte este, încă de la înfiinţarea ei directorul Florin Rotaru.Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. 

Irina Bologa a mai fost implicată, în 2011, în scandal funcţionarilor municipalității care au plecat în turnee de lux, pe bani publici, cu Opera Comică pentru Copii. 

Deși oficialii Primăriei Capitalei au spus că ,,nu au existat aprobări pentru deplasarea în interes de serviciu în cadrul proiectelor Operei Comice pentru Copii a funcţionarilor angajaţi ai Primăriei" și au sugerat că funcţionarii ar fi fost în concediu în timpul turneelor, în cazul Irinei Bologa, şefa Serviciului Cultură al Primăriei Capitalei, care a însoţit Opera Comică pentru Copii numai în India de două ori, Foile colective de prezenţă de la Primăria Capitalei arată că, pe toată durata deplasărilor, a fost la serviciu, fiind pontată cu câte opt ore pe zi.

Irina Bologa a plecat cu Opera Comică pentru Copii în turnee în Croația Italia (26 iunie-5 iulie 2009) și India (6-3 noiembrie şi 25 noiembrie-3 decembrie 2009).

Directoarea Operei Comice de la acea vreme care permitea funcționarilor publice să meargă pe gratis în turnee este Smaranda Oţeanu-Bunea (69 de ani). Mai multe detalii găsiți pe adevărul.ro.

Etichete: Biblioteca Metropolitana Bucuresti, conflict de interese, Florin Rotaru, ilegal, Primăria Capitalei, realitatea

0/10 COMENTARII
Hreapca dixit
26 apr 09:15
+0
VOTURI
-0
Bologa!
Nu te mai lauda cu Audi ala al tau ca vorbesc cu Sefu' sa te ia de la cascaval
Hreapca dixit
26 apr 09:13
+0
VOTURI
-0
Saracilor!
Muriti de oftica ca eu si Bologa dam contracte cu dedicatie la prietenii nostrii?
Bai! Andreea Hreapca e fata fina ea nu poate sa se plimbe decat cu BMW X1, a trebuit sa aranjez un contract pentru asta.
O sa vedeti ce arc de triumf va fac eu cu Bologa, cu prietenii nostrii pentru care am aranjat licitatia
Bologa
26 apr 08:36
+0
VOTURI
-0
Ce aveti cu mine?
Ma plimb si eu intr un Audi de bugetar, sa nu mai raman mai prejos decat Bogdan Hreapca si nevasta sa, buni prieteni ai fiului lui Oprescu, chiar fosti colegi de munca cu el..
De ei de ce nu spuneti nimic????
Cumva informatiile au pornit de la ei?? Nu le mai convine cate licitatii le aranjez?
Adi
26 apr 08:34
+0
VOTURI
-0
Aceasta Irina Bologa este mana dreapta a lui Hreapca Bogdan, indivir plasat de Oprescu intr o fucntie cheie din primarie si din care dirijeaza contractele impreuna cu Bologa catre firmele care cotizeaza la ei.
Ce este mai grav ca Oprescu a pus o pe aceasta Bologa sa conduca un UIP cu fodnuri europene, in conditiile in care femeia nu numai ca are probleme grave de incompatibilitate dar este si in mafia imobiliara din sectorul 4.
Hreapca si Bologa ar trebui indepartati de la ce inseamna fondurile publice al bucurestenilor!
Razvan
26 apr 06:44
+0
VOTURI
-0
Pai daca Irina Bologa spune ca nu exista persomnal de specialitate pentru achizitii, de ce s-a trezit o "comisie" de neaveniti sa cumpere aiurea, cheltuinud-ne banii si bagandu-si si in buzunar, "pentru excelenta colaborare". Ar fi fost suficient sa se formeze o comisie pentru achizitii speciale, colaborand specialisti reali in carte veche care exista atat la BCU cat si la Biblioteca Nationala. Comisia trebuia formata din acesti experti si nu din manelisti smecheri a la Bologa si Rotaru. Sigur ca platind-o pe Bologa, aceasta i-a acoperit in schimb lui Rotaru ilegalitatile evidente pe care nu trebuia sa fii expert ca sa le vezi. Iar ea nu este singura careia Rotaru i-a bagat bani in buzunar. Acum, inainte de sfintele sarbatori va transmit sa va fie viata pe masura lacomiei voaste.
Toma
25 apr 20:46
+0
VOTURI
-0
Eu inteleg ca directoarea s-a lipit de scaun si nu are pic de rusine. Dar ideea ca bibliotecarii si asa prost platiti sa stea in concedii fara salariiLa este mai mult decat nesimtita si cinica.
Sper ca noul director sa realizeze, in sfarsit, ca e director, sa dea afara pensionarii si zecile de colaboratori capusa plus pe cei care stau acasa si sunt platiti si astfel vor fi bani de salarii.
Sper de asemenea ca noul director Iliescu sa ia masina cu care se plimba in continuare directorul demis cu nevasta si cu sofer cu tot. E de necrezut ca cel care a furat fara rusine are in continuare privilegii, pe care intr-o societate privata nimeni nu le-ar avea.

E momentul ca dl Iliescu sa arate celor care si-au pus sperantele in el, ca este capabil sa faca curatenie si sa curete putregaiul din BMB.

Domnule director, va rugam sa aduceti inapoi in institutie toate computerele si toate materialele din patrimoniul bibliotecii care se afla acasa la directorul demis. Va rugam sa nu mai permiteti firmei de curatemnie sa le mai faca curat acasa.

NU aruncati banii institutiei pe un simpozion fantezist, mai degraba o forma de turism. Exista filiale fara mobilier, exista filiale cu scari rupte, punand viata bibliotecarilor in pericol. Au fost accidente de acest fel. Vegheati asupra faptului ca toate filialele sa nu fie tratate diferentiat.
Noi NU MAI AVEM RABDARE si constatam ca deocamdata nimic nu s-a schimbat.
Alexandra
25 apr 19:46
+0
VOTURI
-0
La cine te referi George cand vorbesti de sechestru pe avere? La Bologa sau la Rotaru?
Oricum Florinel se plimba nestingherit cu masina de lux si are sofer la scara. E adevarat ca soferul a fost pensionat dar avand "proiectul important" de a plimba familia Rotaru, e platit in continuare din bani publici.

Problema cu ce cerceteaza Rotaru e o intrebare, mai ales ca el nu a scris niciodata singur, au scris altii pentru el: unii ii faceau curat in casa, altii gateau, altii lucrau la aleile nu stiu carei case, altii ii duceau copilul la tuns, altii duceau cosul la cumparaturi pt dna rotaru si lista ramane deschisa.
In privinta gradului de cercetare al directorului demis, acesta a fost direct gradul unu, fiind ca urmare ilegal. Si el ar trebui sa restituie sumele de bani de la buget pentru grade obtinute prin trafic de influenta.
george
25 apr 16:38
+0
VOTURI
-0
Sper sa infunde puscaria si sa-i fie sechestrata averea
VALENTIN
25 apr 15:17
+0
VOTURI
-0
Intr-adevar, mai sunt si pensionarii care pe langa pensii mai castiga de la BMB salarii cuprinse intre 8-1100 lei/ luna....acesti pensionari cu varsea inte 67-77 ani ar trebui sa dea si ei banii inapoi...sa fim seriosi ce munca mai poti presta la astfel de varste, ce cunostinte de calculator si biblioteconomie mai poti avea???? dar au toti relatii la fostul director sau la directoarea care se incapataneaza sa stea ilegal in BMB, insistand sa mai faca tot ea noua organigrama! unde s-a mai pomenit o astfel de situatie???fostul director este pastrat in continuare pe un post de cercetator, sa cerceteze ce??? ce stie el sa faca in acest domeniu...as fii curios sa-i vad noile sarcini de serviciu, inafara de acelea de a sta zilnic in biroul directoarei ilegale, poate ca sa mai puna tara la cale si sa vada ce ar mai fi de furat! AFARA CU HOTII, ARUNCATI CU PIETRE IN EI DACA ESTE NEVOIE, MAI ALES CA DIRECTOAREA ILEGALA A PROPUS CA ATUNCI CAND SE VOR TERMINA BANII DIN SALARII, CICA PRIN OCTOMBRIE, SA STEA ANGAJATII ACASA VRO 2-3 LUNI, ADICA TOT CEI BATJOCORITI DE EI! AFARA CU HOTII!
Marius
25 apr 13:36
+0
VOTURI
-0
Daca Irina Bologa a trecut cu vederea atatea documente abuzive ale BMB, pe care le-a semnat, ba mai mult a avut grija sa le protejeze, de ce mai multe nu ma mir ca a fost platita pentru aceste servicii??? Trebuie insa sa ne gandim ca PMB are mai multe filiale in domeniul culturii, asa incat ilegalitatile facute de aceasta sefa, se pot multiplica cu usurinta. Incercati sa o faceti si vedeti la ce castiguri ametitoare ajungeti.

Cat despre absentele din timpul calatoriilor cand Irina Bologa esra pontata ca fiind prezenta, aceasta nu este nimic fata de perioade de ani de zile in care sotia fostului director al BMB a stat acasa fiind platita si pontata la zi. La fel s-a intamplat si in timpul deplasarilor directorului demis, el fiind insotit de sotie, desi ea figureaza de fiecare data ca fiin prezenta. Mai sunt si alti protejati ai directorului in aceasta situatie. Normal ar fi ca in urma controlului din primarie, sa li se ia banii necuveniti, care sunt bani publici.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE