S-a început urmărirea penală după scandalul votului din diasporaProcurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declrata joi că a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora. De asemenea, preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a spus că "strict pe lege" se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea.

Șefa ICCJ: Se impune ancheta in cazul votului din diaspora
Șefa ÎCCJ: Se impune anchetă în cazul votului din diaspora

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat, joi, că s-a început urmărirea penală pentru restricționarea dreptului la vot în străinătate. El a spus că au fost primite foarte multe sesizări, atât de la instituții, cât și de la persoane. Ancheta urmează să stabilească dacă, așa cum susține petiionarii, a fost încălcat dreptul constituțional la vot.

"S-a început urmărirea penală cu privire la faptă și s-au soliictat detalii de la autorități. S-au primit foarte multe sesizări de la instituții, dar și de la persoane fizice. Sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor", a declarat Tiberiu Nițu.

De asemenea, șefa Înaltei Curți de casație și Justiție, Livia Stanciu, a spus, joi, că legea permite înființarea unor noi secții de votare în străinătate, în turul II al alegerilor presidențiale din 16 noiembrie 2014. Potrivit acesteia, Guvernul putea emite o ordonanță de urgență în acest sens. 

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului 2, ca românii din diaspora să vină la vot devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

După scrutin, Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

La două zile după turul 2, şi Meleşcanu a demisionat, el precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile".

Etichete: alegeri prezidentiale 2014, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, vot diaspora

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE