ELCEN, despre majorarea tarifului gigacaloriei: ANRE stabileşte preţul gigacalorieiȘefii Electrocentrale București susțin că prețul gigacaloriei este stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aceştia mai precizează că ei nu au făcut decât să informeze Regia Autonomă de Transport și Distribuție a Energiei Termice București asupra majorării tarifului și că ei nu sunt obligați să informeze Municipalitatea când se mărește prețul gigacaloriei. În replică, Municipalitatea spune că era moral să o facă.

ELCEN, despre majorarea tarifului gigacaloriei: ANRE stabileste pretul gigacaloriei
ELCEN, despre majorarea tarifului gigacaloriei: ANRE stabileşte preţul gigacaloriei

„După cum am explicat într-un comunicat de presă transmis către mass-media, marți, 6 ianuarie, cu privire la creșterea prețului gigacaloriei, la sfârșitul anului, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici și noncasnici pentru anul următor. Acest lucru s-a întâmplat pe 19 decembrie 2014, când ANRE a transmis către Electrocentrale București decizia nr. 2827/17.12.2014 privind prețurile reglementate pentru energia termică livrată în 2015 din centralele CET București Sud, CET București Vest, CET Progresu și CET Grozăvești, aparținând ELCEN", susțin reprezentanții ELCEN, citaţi de evz.ro.

ANRE a reglementat prețul gigacaloriei ELCEN pentru 2015, după cum urmează:

- 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici

- 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32/MWH) pentru agenții economici

Șefii Electrocentrale susțin că acest lucru îl clarifică și ANRE printr-un comunicat de presă publicat, miercuri, 7 ianuarie 2015, pe site-ul instituției. "Prețurile reglementate pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte din centralele de cogenerare ce beneficiază de schema de sprijin (prețuri de producere la gardul centralei) se determină în baza prevederilor Metodologiei de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energia electrică şi termică, produsă şi livrată din centrale de cogenerare ce beneficiază de schema de sprijin, respectiv a bonusului pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 3/2010", au mai explicat șefii ELCEN.

Potrivit acestora, ANRE este obligată să analizeze anual şi să ajusteze pentru anul următor preţul de producere în cogenerare a energiei electrice şi termice, pentru toţi producătorii beneficiari ai ajutorului de stat. Preţul pe care ANRE l-a analizat a avut la bază datele transmise de ELCEN în cursul anului 2014, pentru perioada 01.07.2013-30.06.2014. Aceast preţ este valabil de la 1 ianuarie 2015 şi reprezintă preţul de producţie al energiei termice.

ANRE explică, în același comunicat, modul de calcul al creșterii prețului gigacaloriei ELCEN în Capitală: "Creșterea prețurilor reglementate pentru energia termica livrată sub formă de apă fierbinte din centralele aparţinând S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. s-a datorat creșterii prețurilor gazelor naturale din rețeaua de distribuție. Menționăm că ponderea costului gazelor naturale în prețul energiei termice este de cca. 80%, iar prețurile medii ale gazelor naturale din rețeaua de distribuție luate în considerare pentru anul 2015 au fost determinate pe baza prețurilor raportate de producători, inclusiv ELCEN, conform realizărilor, pentru perioada 01.07.2013-30.06.2014."

Pe de altă parte, reprezentanții Municipalității au precizat, pentru EVZ, că ținând cont de prevederile Memorandumului cu tema ,,Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) în Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta, aprobat în sedinta Guvernului Romaniei din data de 27.03.2013, si potrivit Cap. 5 - Perioada de tranzitie (atasat), consideram ca ar fi fost in spiritul Memorandumului ca ELCEN sa se consulte cu Municipiul Bucuresti in legatura cu acest demers. Prin actiunea intreprinsa, consideram ca ELCEN produce in mod nejustificat un dezechilibru in cadrul bugetului consolidat al Municipiului Bucuresti, efortul suplimentar necesar acoperirii cresterii tarifului la gigacalorie fiind de peste 17 mil. Euro".

Mai mult pe evz.ro.

Primarul general Sorin Oprescu a anunţat, marţi, că facturile la căldură vor crește din luna ianuarie 2015, întrucât ELCEN scumpește prețul gigacaloriei cu 10,2%. Decizia însă nu va afecta populația de rând, edilu-şef precizând că va acoperi diferența, cel puțin pentru această iarnă, din bugetul Primăriei Municipiului București. Mai multe detalii aici.

Etichete: ANRE, căldură, creștere preț Gigacalorie, ELCEN, preţ gigacalorie, pret gigacalorie bucuresti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE