Eleva ameninţată cu moartea în liceul din Covasna: "Urăsc ungurii. Îi detest. Poate e ceva genetic"Scandal la un liceu din Covasna după o elevă a fost ameninţată cu moartea pe reţeaua de socializare Facebook pentru că, de Ziua Maghiarilor de Pretudindeni, a purtat o bentiţă cu tricolorul. Tânăra a recunoscut, însă, că ea, ca şi tatăl său, îi urăşte pe unguri.

Sabina Elena, elevă în clasa a XI-a la un grup şcolar din Covasna, a povestit pentru presa centrală că, pe 15 martie, împreună cu alţi colegi, a decis să poarte însemnele româneşti pentru că, de Ziua Naţională a României, colegii ei magiari au purtat însemnele maghiare. Alături de Sabina, mai mulți elevi de la gimnaziu și-au vopsit tricolorul pe față și și-au scris pe mâini „Te iubesc România", iar în pauza mare, băieții din clasele 10-12 au ieșit cu un tricolor mare și l-au fluturat în curte, notează Ştefan Mako, de la Casa Jurnalistului.

"N-am luat vreo decizie în comun, pur şi simplu ne-am dus trei colegi cu o cocardă, cu o bentiţă şi cu un steguleţ, toate tricolore. Vineri am început şi am continuat luni şi marţi. Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, n-aş vrea să le reproduc aici (...) Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia. A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă... Până la urmă mi-a luat-o şi a plecat cu ea. Am fost chemată la Direcţiune, mi s-au pus fel de fel de întrebări... M-au întrebat cu ce scop am făcut asta, ce am avut de câştigat, mi s-a spus că asta e instigare, că am stricat imaginea şcolii... Mi s-a mai spus că am făcut-o lată, că problema a fost ridicată la nivel naţional, că am instigat... Şi-am întrebat şi eu: "La ce am instigat?'' , le-am spus că n-am avut nimic de demonstrat, că atâta timp cât şcoala nu-mi impune o ţinută obligatorie pot purta ce vreau şi cam atât... Ba nu, mai e ceva, pe Facebook am fost ameninţată cu moartea, înjurată şi făcută ţigancă", a declarat Sabina Elena pentru Cotidianul.ro.

În schimb, o elevă de clasa a XI-a spune că gestul Sabinei a fost provocator. „Noi eram îmbrăcați frumos, cu cocarde roșu-alb-verde în piept, ca în fiecare an, pentru că după școală mergeam la ceremoniile din oraș". Sabina avea pe cap o bentiță tricoloră, „pusă invers, și se plimba pe coridoare, s-o vadă toată lumea", a spus colega Sabinei.

Întrebată cine a ameninţat-o, Sabina Elena a citit un mesaj primit de la un anume Zsolt Lendvay Simon: "Moarte Sabina Elena!!! Trăiască Ungaria Mare... Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia, p...a mă-tii ţigan S.E".

Sabina Elena a spus că şicanele pe acest subiect au început de Ziua Naţională a României. "De 1 Decembrie au venit mai mulţi colegi maghiari cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu un steag unguresc. Când noi am cântat imnul naţional, au început să huiduie şi să ne facă semne obscene. Mai mult ei au instigat prin ceea ce-au făcut de 1 Decembrie", a adăugat eleva.

Întrebată dacă atunci nu a fost afectată imaginea şcolii şi daca acei copii au fost chemaţi la Direcţiune, Sabina a explicat că nu s-a întâmplat nimic de acest gen şi că directorul, care spune că nu se face politică în şcoală, face parte din UDMR.

Întrebată de unde i-a venit ideea, Sabina Elena a recunoscut că îi urăşte pe maghiari. „Nu știu. Urăsc ungurii. Ăsta e adevărul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva în mine, o repulsie... Mă irită. Poate e ceva genetic, așa era și tatăl meu. Când vezi câte discriminări se fac numai la nivel școlar, câte nedreptăți, câte se trec cu vederea la ei, eu una nu pot simți altceva", a spus eleva, citată de Ştefan Mako, de la Casa Jurnalistului.

"Cel mai bun exemplu de discriminare, faptul că eu am arătat un gest obscen, «fuck you», a fost imediat monitorizat și faptul că am purtat bentiță, dar faptul că NOI ÎN ROMÂNIA a trebuit să depunem cerere la direcțiune ca de 1 Decembrie să cântăm imnul în curtea școlii", reclamă Sabina.

Cererea ar fi fost solicitată de conducerea școlii pentru că „directorul e maghiar, iar în școală sunt doar șase profesori români, asta a fost justificarea", spune eleva. Elevii de la secția maghiară i-au tratat atunci cu huiduieli, „ni s-au arătat gesturi obscene și câțiva au purtat tricouri cu Ungaria mare. Așa că eu, în calitate de româncă, n-am putut să nu am nicio reacție de ziua lor [spurcată]."

Deși Sabina urma să fie sancționată cu exmatriculare sau scăderea notei la purtare, presiunea părinților și efectul mediatic i-au făcut pe profesori să renunțe la pedepse. 

„Nu am considerat nimic deosebit în această întâmplare, credem că a fost doar o manifestare a elevilor de la secția română. Profesorii de serviciu din acea zi au consemnat într-un proces verbal uzual că s-au afișat drapelele românești de 15 martie, dar nimic mai mult. Nimeni nu s-a luat de bentița elevei, mai ales că noi aici conviețuim liniștiți, români și maghiari la un loc", a declarat Simon Istvan, directorul liceului.

0/22 COMENTARII
KzjBBln3rJF
09 Aug 15:44
+0
VOTURI
-0
Robin,With all the changes Erik and I have been trohugh the past year, thank you for helping me to focus on what is meaningful in life. I'm so glad I found your blog and a way to keep you in my life:) Wishing you the best in 2011!Sarah Rasmussen
AouqFfBNGoUH
20 Jul 15:48
+0
VOTURI
-0
nov17cecilia Hola rolon!disfruto mucho al escucharlos pero el mejor dia es el juvees! estoy preocupada por mi hijita de 5 af1os; ante un caramelo se altera buesca por todos los medios TODOS! comer hasta que se terminan. le explico, los escondo y ya nose .. es adicta? si encuentra alguna bolsita se esconde para que no me entere.aclaro que come bien, esta bien de peso, el problema no son los caramelos sino la conducta. dde ya muchas gracias. cecilia
xhZwTLIY
18 Jul 11:12
+0
VOTURI
-0
pacat ca nu ai inteles nimic pana acum, vaiorm doar sa fii corect cu cetatenii orasului, indiferent cine va fi primar noi tot prost o vom duce, sondajul tau nu are nicio legatura cu realitatea iar daca tu nu esti convins de acest lucru nu ar trebui sa mai reprezinti orasul prin site-ul tau.multa bafta!
Anonymus Gloriossisimi Bele Regis Notarius
24 Mar 22:47
+0
VOTURI
-0
Foarte mulţi vecini si nu numai, incearca sa "demitizeze" masiv istoria românilor, în timp ce ei isi promovează intens "originile mitologice".
Să începem cu istoria Ungariei şi cu regii de la Budapesta. http://www-personal.umich.edu/~imladjov/HungarianRulers.htm
Primul rege al Ungariei a fost Ştefan. Cât de ungur a fost Stefan cel Sfint si cat de catolică a fost coroana lui şi dacă coroana a venit de la Papa de la Roma este o poveste separată (pe coroană scrie clar în greceşte că este un cadou de la un împărat bizantin, dar dacă ungurii o vor să fie de la Roma, asta este mitologia/cultura lor,
ei să fie sănătoşi).
*
De la regele Ştefan din anul 1000 până la regele Andrei al III lea care şi-a încheiat domnia în anul 1301 a durat dinastia Arpadienilor: prima, ultima şi singura dinastie partial maghiară. După moartea ultimului arpadian Andrei al III lea, pe tronul Ungariei nu au mai urcat etnici unguri. Carol Robert de Anjou s-a născut la Neapole în Italia, Sigismund de Luxemburg s-a născut la Nurenberg, Iancu de Hunedoara era român (a fost doar regent al Ungariei) urmat de Matei Corvin şi tot aşa.
Sant mari îndoieli că vreunul dintre aceştia vorbea limba maghiară sau s-ar fi simtit onorati sa fie considerati unguri.
După 1526 regatul Ungariei a încetat practic să existe: capitala sa Buda a devenit paşalâc turcesc.
Pretenţiile la coroana Sfântului Ştefan au fost preluate de dinastia germană de Habsburg care a şi reuşit să elibereze teritoriile fostului regat maghiar de sub stăpânirea turcească. Până în 1918 regii Ungariei au fost membri ai familiei de Habsburg.
Regatul medieval al Ungariei a avut regi unguri vreme de nici 300 de ani, următoarele două secole pe tronul de la Buda s-au suit nobili de alte naţionalităţi până în anul 1526, după care a urmat o lungă dominaţie austriacă.
Cam asta este istoria Ungariei şi a regilor ei.
Tudor
24 Mar 22:43
+0
VOTURI
-0
Oricum romanii sunt inruditi cu poparele latine. Daca nu ma insel prea tare, roman este oláh pe magh si italian olász. Aceeasi radacina. Sia ai dreptate de huni, gepizi, avari, cumani etc. Au trecut pe aici si au cotropit teritoriile acestea. Insa daca nu era niciun popor de origine latina aici de ce se mai stie de Maris(Mures), Samus(Somes), Alutus(Olt). Mai multdaca vrei sa stii exista dovezi. La Porolissum s-au gasit cladiri si alte obiecte romane de dupa 271. Sunt din Zalau asa ca am habar de asa cv. Totusi ai dreptate cu popoarele migratoare. Insa si ungurii tot din stepele Mongoliei au venit, considerandu-se urmasi ai triburilor hunice venite in Europa. Arpad se considera urmasul lui Attila.
cartierulitalian
24 Mar 15:14
+0
VOTURI
-0
Hunii au venit din stepele Mongoliei nu maghiarii. Faci mare confuzie. Pe tot cuprinsul Romaniei nu exista nici o evidenta care sa poata fi acceptata de istorici (ruine de cetati, cronici romanesti din epoca, nu exista mentiuni de regi sau regate romanesti)despre existenta poporului roman pe aceste meleaguri la venirea ungurilor. Romanii au cam stat pe la noi doar 150 de ani in timp ce avarii au avut hanat pe tot cuprinsul Transilvaniei vreme de 400 de ani. Romanii au avut Sibiul, Hunedoara, Alba, Clujul si Zalaul. Cam atat. Avarii tot Ardealul iar in momentul venirii ungurilor mai multe sanse ar fi fost sa-i gaseasca pe urmmasii acestora nu daco-romani. Sa nu mai vorbim de pecenegi, cumani, roxolani, gepizi, taifali, tervingi, etc... care s-au perindat pe la noi dupa retragerea romana si care au stat pe teritoriul Romaniei mai mult decat romanii.Puneti mana pe carti serioase de istorie si nu mai credeti tot ce invatati la scoala.
cartierulitalian
24 Mar 15:06
+0
VOTURI
-0
In raspuns la afirmatia lui Tudor: Menumorut era cuman, Glad - bulgar nascut la Vidin iar Gelu era de fapt Gyula, un comandant militar hun. Deci, mai lasati-ma cu Gesta Hungarorum ca n-ati citit voi nici o Gesta si tot bagati din top.
Tudor
24 Mar 10:48
+0
VOTURI
-0
Si ce-i daca poarta steag romanesc de 15 Martie? In Romania n-are cn stie ce importanta pe plan national. Inatamplarea face ca ziua mea de nastere sa fie tot 15 martie si sa fiu roman. De ce nu as avea dreptul sa port staeg romanesc in tara mea de ziua mea, chiar si in covasna sau harghita? Ardeal=Transilvania=pamant romanesc. Daca nu credeti, cititi "Gesta Hunagarorum" de Anonymus. Acolo scrie clar cum Árpád a venit din stepele Mongoliei cu cele 7 capetenii maghiare: Álmos (tatal lui), Tas, Huba, Tuhutum, Ond, Kond si Elöd si s-au lovit de rezistenta kui Gelu, Glad si Menumorut. Acestia ce erau daca nu romani? Doar maghiarii tocmai veneau cu Árpad din Asia. Daca erau maghiari si Gelu si Árpad, de ce s-ar mai fi luptat? De ce nu s-a luptat cu Tuhutum sa zicem? (Sunt roman si patriot insa asta nu ma impiedica sa stiu istorie universala, aceasta fiind o pasiune de-a mea)
maria
23 Mar 10:22
+0
VOTURI
-0
E dureros ca scoala se transforma in loc de ura rasiala.Cand am vazut-o la televizor cu unghiile vopsite in albastru,mi-am dat seama ca este o nonconformista.Parintii sunt de vina,care nu-si educa copii in spiritul respectului reciproc,indiferent de nationalitate.
Robert
23 Mar 10:10
+0
VOTURI
-0
Sambata, 1 dec 2012? Tareeee! :)) Sabina Elena, ati facut cerere sa mergeti sambata la scoala?
iulia
23 Mar 02:23
+0
VOTURI
-0
http://infoinsider.ro/2013/03/21/solidaritate-romanii-sunt-alaturi-de-sabina/
gogu
22 Mar 20:16
+0
VOTURI
-0
bravo SABINA ELENA ai avut un curaj mult mai mare decat imputiti nostri de guvernanti care le este frica de acesti unguri scarbosi. Moarte acestor BOZGORI muisti
smecheru
22 Mar 20:08
+0
VOTURI
-0
fugiti dracu an ungaria daca nu va convine in romania
maria
22 Mar 16:51
+0
VOTURI
-0
Fata asta este o rasista,nu un erou.
daniel
22 Mar 12:36
+0
VOTURI
-0
daca se atince cineva de ea vin pana acolo si ii omor :) peace!
mihai
22 Mar 09:30
+0
VOTURI
-0
Parca de 1 decembrie nu se mergea la scoala... Mai ales sambata..
gigi
22 Mar 09:27
+0
VOTURI
-0
Sunt oripilat - " E ceva genetic" - pute a lipsa de creier in afirmatia asta....
vlad
22 Mar 08:44
+0
VOTURI
-0
Eu am fost scandalizat de ce a patit fata asta... dar vad ca nu e complet nevinovata. Pai, daca tie, un copil de 15 ani ti se spune in fata ca esti urat nu pt ceva ce ai facut, ci pentru ceea ce esti, cum ai reactiona??? Fata asta spune ca uraste pe toti maghiarii, chit ca 90-95% din colegii ei sunt maghiari. Nu e normal sa reactioneze si ei??? Ce vreau sa spun este ca fata asta nu trebuie facuta un erou, nu merita asa ceva... in schimb profesorii care i-au luat bentita, directorul, aia trebuie pedepsiti.
Eu sunt roman
22 Mar 08:43
+0
VOTURI
-0
Atat timp cat sunt in Romania...ciocu mic. Mars la voi in tara daca nu va place-n tiganie. Unguri spurcati.
Delia
21 Mar 23:41
+0
VOTURI
-0
Românii ar trebui să fie uniţi în jurul acestei tinere curajoase! Să ştim să ne apărăm demnitatea si Ţara!
nutzu
21 Mar 20:59
+0
VOTURI
-0
foarte multi ii urasc. un big like pentru fata asta!o tara o sustine .

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h