ELICOPTER SMURD PRĂBUȘIT ÎN LACUL SIUTGHIOL. TOȚI MEMBRII ECHIPAJULUI AU MURITUn elicopter al SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol de lângă stațiunea Mamaia, către Năvodari. Toți cei patru membri ai echipajului au decedat. Doctorița, în vârstă de 38 de ani, a fost scoasă la mal după o oră, iar după aproape o oră în care au fost efectuate manevre de resuscitare i-a revenit pulsul și a fost transportată la spital, unde, însă, a decedat. O a doua victimă a fost găsită în jurul orei 21.25 Victimele ar fi strigat după ajutor în jurul orei 16:05, cât timp elicopterul ar mai fi plutit. Asistenta medicală de la bord și-ar fi anunțat chiar azi viitorul soț, printr-un SMS, că este însărcinată, informează Realitatea. Elicopterul a făcut doar trei zboruri pentru SMURD, până acum, fiind de curând predat ISU Dobrogea.

UPDATE: Toți cei patru membri ai echipajului au decedat.

UPDATE 00:24 - Copilotul elicopterului prăbuşit a fost găsit legat de scaun cu centura, la şase metri adâncime

Copilotul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol a fost găsit legat de scaun cu centura de siguranţă, la o adâncime de şase metri, a spus un scanfandru de la ISU Dobrogea care a participat la căutări, el adăugând că intervenţia este dificilă din cauza temperaturii scăzute şi a mâlului.

Citește și Victimele au strigat Ajutor! Înghețăm! Faceți ceva! 

Elicopter SMURD prăbușit: Salvatorii care aveau șalupă pe Lac s-au autosesizat de la TV - 

UPDATE 00:05 - A treia persoană din elicopterul prăbuşit, adusă la mal de scafandri

A treia persoană din elicopterul SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă, luni noapte, la mal de scanfandri, iar la ora transmiterii acestei ştiri medicii îi fac masaj cardiac.

Potrivit primelor informaţii de la faţa locului, este vorba despre pilotul elicopterului prăbuşit, echipajele medicale care aşteptau pe ponton începând imediat să îi facă masaj cardiac, bărbatul urmând să fie dus apoi în ambulanţa SMURD, unde vor continua manevrele de resuscitare, după care va fi dus la spital şi vor fi urmate aceleaşi proceduri ca şi în cazul copilotului găsit în urmă cu aproape trei ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

22.40 Copilotul elicopterului este Ginel Claudiu Crăcănel, iar pilot este Petre Cătuneanu. Copilotul fusese desemnat recent cetăţean de onoare al oraşului Mioveni - Argeş, de unde era originar, pentru meritele sale în salvarea vieţilor. Ginel Claudiu Crăcănel este căsătorit cu Liliana, educatoare la grădiniţa Mioveni. Pilotul Petre Cătuneanu este din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA, scrie adevarul.ro.

UPDATE 22.20. „Femeia salvata se află în stare critică la spital, este în stare de inconştienţă. Încercăm să facem tot posibilul pentru a o salva. În legătură cu cea de-a doua victimă (copilotul), se fac în continuare manevre de resuscitare asupra ei, însă nu prezintă semne vitale. Depunem toate eforturile pentru a găsi şi celelalte victime“, a declarat la Realitatea TV, Raed Arafat. 

(Medicul Laura Vizireanu şi asistenta Gabriela Camelia Harton, în misiune, în 2013 de Crăciun )

UPDATE: 21.40.  Echipele de intervenţie au adus cu şalupa la mal, luni seară, în jurul orei 21.25, trupul unuia dintre cei trei dispăruţi în lacul Siutghiol, în urma prăbuşirii elicopterului SMURD.

Potrivit secretarului de stat în MAI Raed Arafat, este vorba despre copilotul elicopterului prăbuşit, echipajele medicale aflate la faţa locului începând imediat masajul cardiac. Arafat a spus că bărbatul este în stop-cardiorespirator şi în şoc hipotermic şi posibil şi cu traumatisme.

"Omul este în stop cardio-respirator şi nu are semne vitale, dar conform procedurii avem obligaţia să îl resuscităm cel puţin până se mai încălzeşte să vedem dacă cordul porneşte", a explicat Arafat potrivit Mediafax.

El a menţionat însă că situaţia este gravă şi că şansa de supravieţuire este foarte mică.

Arafat a refuzat să dea numele copilotului, spunând doar că a vorbit cu tatăl acestuia, pe care l-a informat despre situaţie.

UPDATE 21.15: Anca Chiriţescu, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, a declarat, luni seară, că primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului folosit de SMURD la 15 minute de la anunţul primit la Serviciul de urgenţă 112.

Potrivit sursei citate, primul echipaj a ajuns la faţa locului cu o barcă pneumatică cu motor, al cărei motor nu a pornit însă, astfel că pompierii au decis, ca să nu piardă vremea, să folosească vâslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea că s-a prăbuşit elicopterul.

Sursa citată a precizat că imediat a fost făcut apel către Garda de Coastă şi alte forţe de intervenţie pentru a veni la faţa locului.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea a mai spus că se cunoaşte zona unde a căzut elicopterul şi că se fac în continuare căutări.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipele de intervenţie de la locul accidentului aviatic continuă să recupereze bucăţi din elicopterul prăbuşit, care urmează să fie expertizate pentru a putea fi stabilite cauzele prăbuşirii.

Elicopterul trimis pentru intervenţie de Ministerul Apărării Naţionale a părăsit zona, după ce a survolat aproximativ o jumătate de oră, scrie Mediafax. 

La faţa locului, sunt 37 de scafandri ai Forţelor Navale, cu patru ambarcaţiuni, cărora li se adaugă scafandri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit scafandrilor, vizibilitatea în lacul Siutghiol este foarte scăzută.

UPDATE 21.05: "Elicopterul a atins suprafața lacului foarte lin. La zece minute după impact au ieșit patru capete la suprafață care strigau după ajutor. Elicopterul s-a scufundat foarte repede. Salvatorii au venit cu o barcă gonflabilă, patru oameni și nu le-a pornit motorul, au plecat cu vâsle", a declarat la Realitatea TV martorul care a făcut primul apel la 112. 

UPDATE 21.00 Prima ambulanță a venit fără defibtilator, iar prima barcă fără motor și fără cheie, potrivit Realitatea TV. 

UPDATE 20.45: Căutările continuă în cazul celorlalți trei membri de la bordul elicopterului prăbușit în Lacul Siutghiol din Constanța. Operțiunile de salvare sunt îngreunate și din cauza faptului că s-a întunecat. În continuare trei persoane sunt date dispărute: pilotul, copilotul și asistenta medicală.

Un elicopter al MApN survolează de aproximativ jumătate de oră la joasă înălțime deasupra lacului, scrie Digi24.ro.

Martorii spun că ar fi văzut elicopterul SMURD la joasă înălțime deasupra lacului. Scanfandrii militari aduc la această oră la mal bucăți din elicopterul prăbușit.

Un element important de menționat este acela al modului în care s-a intervenit imediat după ce a venit primul apel la 112. Purtătorul de cuvânt al ISU Constanța a declarat că primul echipaj de pompieri care a ajuns la fața locului a venit cu o ambarcațiune al cărui motor nu funcționa. Reprezentanții locali ai ISU au recunoscut că intervenția ar fi fost întârziată aproximativ 30-40 de minute.

În cursul zilei de mâine epava elicopterului va fi scoasă din apă și vor porni investigațiile pentru a se arăta cauzele accidentului.

Din primele informații, se pare că locatarii unui bloc din apropiere au sunat la 112 și au spus că motorul elicopterului SMURD fumegă.

35 de militari acționează acum în mai multe echipe pentru a-i găsi pe cele trei persoane dispărute.

UPDATE 20.07: "La nivelul ISU anunțul a venit la 16.11. au plecat toate echipajele, la 16.14 erau pe drum deja. La 16.30 au ajuns deja la țărm. La 16.45 una din victime era în barca de salvare. S-au deplasat trei bărci, dintre care uneia nu i-a mers motorul și a pornit fără. Celelalte două aveau motor", a declarat Raed Arafat la Realitatea TV. 

UPDATE 19:10 Este putin probabil ca elicopterul sa se fi prabusit din cauza conditiilor meteo nefavorabile - surse oficiale pentru Hotnews.

UPDATE 19.00: Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu: Primul apel a fost la 16.10. La 16.30 deja ambulanțele ajunseseră acolo la lac, iar de la 16.45 victima era deja în barcă ș i se acorda resuscitarea", a declarat Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu la Realitatea TV. 

UPDATE 18.55. Au fost scoase primele bucăți din epava elicopterului SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol, spun martorii de la fața locului.

UPDATE 18.32. Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns în zona accidentului aviatic în care a fost implicat un elicopter EC 135, operat de SMURD Constanța.

Pentru intensificarea căutărilor membrilor echipajului elicopterului prăbușit, un elicopter cu echipe de salvatori din București este deja în zbor spre zona accidentului, anunță MAI, potrivit Digi24.

Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat intervenția de urgență a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale pentru a participa la misiunea de căutare. Primele forțe suplimentare au ajuns deja la locul accidentului.

Bărcile care au ajuns la fața locului și au recuperat prima victimă sunt din cadrul ISU Dobrogea. Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la fața locului la ora 16.30. Prima persoană din echipaj a fost găsită la ora 16.45.

La momentul accidentului, elicopterul se întorcea către bază, de la o misiune de salvare aero-medicală, după ce a transportat un pacient la spitalul județean Constanța.

Update 18.15: Asistenta medicală aflată în elicopterul SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol are 38 de ani și este însărcinată, afirmă prietenul acesteia, potrivit Mediafax. Femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter și se îndreaptă spre Aeroportul Kogălniceanu.

Update: ora 18:11 Echipele de salvare s-ar fi deplasat la Lacul Siutghiol doar cu bărci cu vâsle, fără motor.

ORA 17:40 - Doamna doctor Laura Vizireanu a fost resuscitată, după o oră de manevre, și este transportată la Spitalul Județean Constanța. Leziunile cerebrale după o perioadă atât de lungă de resuscitare pot fi însă ireversibile, avertizează medicii de la Serviciul de Ambulanță Constanța. Medicul Laura Vizireanu este în stare critică.

Iată fotografia de profil a medicului Laura Vizireanu, de pe Facebook: 

După o oră de resuscitare, doctorița și-a recăpătat pulsul, susține Realitatea tv. Medicul are contuzii la cap. 

Medicul scos la mal de salvatori este o doctoriță în vârstă de 38 de ani, căsătorită cu un polițist, împreună au un copil. Realitatea TV susține că doctorița a fost adusă la mal de civili, cu o barcă pescărească. Resuscitarea sa s-a început pe mal, în ambulanță. 

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne care a înființat serviciul SMURD, a declarat la Digi 24 că, dacă membrii echipajului sunt găsiți rapid, ei ar putea fi salvați tocmai datorită hipotermiei, care permite resuscitarea. 

''Trei persoane încă sunt dispărute. Cel mai probabil sunt prinse în epava elicopterului. O singură persoană a fost scoasă. Scafandrii sunt la intervenție — și scafandrii de la Ministerul Apărării Naționale și de la MAI, de la pompieri, a declarat Raed Arafat, potrivit Agerpres.ro.

Două apeluri la 112 au anunţat, luni după-amiază, că un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol, din judeţul Constanţa, iar la faţa locului au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanţă, Poliţie şi scafandri.

Membrii echipajului au strigat disperați după ajutor. 

Mai  multe echipaje ale pompierilor se îndreapta la fața locului. Vremea nu era nefavorabilă la ora prăbușirii elicopterului SMURD în județul Constanța. Accidentul s-a produs luni, în jurul orei 16:00.

Conform reprezentanţilor ISU Constanţa, elicopterul SMURD se îndrepta dinspre Tulcea către Spitalul Judeţean Constanţa.

În mod normal, echipajul unui elicopter SMURD constă din patru persoane. 

Un fost pilot de elicopter SMURD a declarat la Digi 24 că membrii echipajelor SMURD se antrenează special pentru ieșirea din elicoptere căzute în apă. 

Elicopterul SMURD a fost cumpărat din fonduri europene de Consiliul Județean Constanța, cu cinci milioane de euro, dar nu a fost folosit pentru situații de urgență, până de curând, din cauza șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. El ar fi fost însă folosit pentru transportul unor persoane particulare.

IMAGINI LIVE DE LA LOCUL PRĂBUȘIRII ELICOPTERULUI, AICI

Vicepremierul Gabriel Oprea se îndreaptă spre județul Constanța. 

Etichete: Constanţa, elicopter, lac, mamaia, prăbuşit, siutghiol, SMURD

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE