Elie Wiesel a murit. Scriitorul și filosoful american de origine română avea 87 de aniElie Wiesel, născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet (în prezent Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România), a decedat, a anunţat sâmbătă seară Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicaţiile Jerusalem Post şi Haaretz. Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile de încarcerare în lagărele naziste şi, în anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutând "activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane".

Elie Wiesel
Elie Wiesel
Foto: www.israellycool.com

Un purtător de cuvânt al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor american, fără să ofere alte detalii. Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani, scrie Agerpres.

Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind că a fost o "rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului".

"Israelul și poporul evreu plâng cu tristețe moartea lui Elie Wiesel", a adăugat Benjamin Netanyahu.

"De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut șase milioane de frați și surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului", a menționat premierul israelian în legătură cu cel care a străbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a lui Elie Wiesel, subliniind că acesta va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei, iar România îi onorează, cu deplin respect, memoria.

''Am primit cu profundă tristeţe vestea morţii lui Elie Wiesel, supravieţuitor al ororilor Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalităţile cele mai influente care şi-a folosit din plin această forţă pentru a propovădui virtuţile toleranţei şi ale libertăţii, Elie Wiesel va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei şi a militat neobosit pentru cauza celor defavorizaţi. România, ţara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria. Înalta lecţie de viaţă pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspiraţie morală'', arată Iohannis.

El reaminteşte că Elie Wiesel ne-a onorat prin acceptarea preşedinţiei Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România şi prin munca pe care a depus-o în această calitate.

''Odată cu dispariţia sa, am pierdut cu toţii una dintre vocile cele mai puternice împotriva uitării şi a negaţionismului. Transmit familiei sale şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit sincerele mele condoleanţe'', este mesajul şefului statului.

Supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz şi al ororilor Holocaustului, Elie Wiesel şi-a distilat suferinţa în iubire faţă de semeni şi a fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului, spune premierul Dacian Cioloş într-un mesaj de condoleanţe.

"Elie Wiesel a plecat la Dumnezeu. Supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz şi al ororilor Holocaustului, şi-a distilat suferinţa în iubire faţă de semeni. A fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului. Viaţa şi scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii şi demnităţii umane, manifeste ale credinţei lui Elie Wiesel că forţele binelui şi ale libertăţii pot fi victorioase peste tot în lume. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aibă în pace", a spus premierul Dacian Cioloş într-un mesaj de condoleanţe, informează Biroul de presă al Guvernului.

Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile de încarcerare în lagărele naziste şi, în anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutând "activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane".

Etichete: Elie Wiesel, Elie Wiesel a murit, Elie Wiesel decedat

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE