Noul tip de distracție în București: Escape the Room. Cum a fost experiența jocului devenit fenomenUna dintre cele mai populare atracții printre tinerii din București, în ultima perioadă, au devenit camerele "Escape the room". Acest joc real este inspirat din jocurile video cu aceeași temă ("Evadează din cameră") și din filmele de acţiune, în care participanţii trebuie să scape dintr-o cameră cu ajutorul unor indicii, într-o perioadă limitată de timp, folosindu-și atenția și flerul de detectiv. Am participat la un astfel de joc, în București, la Locked In, fiind prima mea experiență de acest gen. Cum a fost la "Escape the room" și unde puteți găsi astfel de jocuri reale în Capitală, în articolul B365.ro de mai jos.

Jocul real "Escape the Room" a devenit un adevărat fenomen, în ultima perioadă, în Capitală. Din ce în ce mai multe persoane sunt atrase de astfel de "camere de evadare" și pe bună dreptate: este un joc incitant, care-ți pune mintea la contribuție, dar și foarte distractiv. Ideea din spatele Escape este una simplă: eşti într-o cameră încuiată, înconjurat de indicii, şi ai la dispoziţie 60 de minute pentru a găsi cheia. Chiar dacă pare ușor, în realitate, nu e chiar aşa. Trebuie să fii foarte atent, concentrat și să știi cum să interacționezi în echipă. Însă partea bună este că nu-ți dai seama cum trece timpul și, în ora petrecută în cameră, reușești să te deconectezi total de alte probleme.

Primul joc de acest tip datează încă din 1988, atunci când John Wilson a lansat „Behind Closed Doors“, o aplicaţie de tip text adventure, prin comenzi scrise, în care jucătorul trebuia să evadeze dintr-o cameră folosind diverse obiecte. Termenul „Escape the Room“ a fost lansat în 2001, odată cu jocul „Mystery of Time and Space“ (MOTAS). Succesul a fost atât de mare, încât în următorii ani s-au dezvoltat sute de mii de programe similare.

Primul Escape the Room „în mărime naturală“ a fost deschis la Budapesta, în cadrul Parapark. Reacţia publicului a fost una pozitivă și au apărut multe alte camere în lume. Cea mai cunoscută este cea din Silicon Valley, amenajată de un grup de studenţi, celebră pentru faptul că, de-a lungul celor opt ani de existenţă, doar 23 de oameni au reuşit să elucideze misterele camerei în cele 60 de minute.

Jocul de tip Escape the Room a apărut în România în 2013, atunci când mai mulţi antreprenori din Cluj şi Timişoara au decis să-şi încerce norocul cu o astfel de afacere. A urmat Capitală, unde, în acest moment sunt aproximativ 20 de locuri unde se joacă "escape the room".

În toate locurile unde se joacă "escape the room", camerele de evadare sunt decorate în concordanță cu o anumită temă aleasă de organizatori. Echipe de două până la șase persoane trebuie să descopere și să folosească elementele din camera respectiva pentru a rezolva puzzle-urile și ghicitorile existente. Scopul este de a evada din cameră într-un interval de timp cât mai scurt, dar nu în mai mult de 60 de minute.

Cum a fost prima experință la un Escape the Room

Prima mea experiență la un astfel de joc a fost la Locked In, în Capitală. Nu sunt pasionată de jocuri de niciun fel, nici pe telefon, nici pe laptop sau tabletă. Nu am jucat, de fapt, niciodată un joc de genul "escape the room" , așa că atunci când am mers la "camera de evadare" de la Locked In, eram convinsă că nu voi fi prea impresionată. Însă mi-a plăcut, așa că am plecat cu gândul că voi mai încerca și altfel camere de evadare din București.

"Locked In" a fost conceput de un cuplu, Miruna și Liviu. Înainte să deschidă "camera de evadare" cei doi au fost la multe astfel de camere din București, le-a plăcut și au hotărât să facă o afacere din asta. 

Am ajuns la sediu cu 15 minute mai devreme, pentru ca Liviu să explice regulile jocului. Ne-a sfătuit să fim foarte atente, să ne concentrăm, să analizăm fiecare obiect din cameră, pentru că avem nevoie de absolut orice indiciu pentru a găsi cheia.

În plus, ne-a explicat că jocurile de tipul "escape the room" se bazează pe colaborarea și comunicarea între participanți. Acestia trebuie să lucreze în echipă pentru a găsi obiecte ascunse, pentru a descoperi indicii, a rezolva puzzle-uri și a face corelații între soluțiile găsite la un moment dat.

"Este important ca jucătorii să-și foloseasca spiritul de observație, logica și imaginația, să se bazeze pe cunoștintele, intuiția și logica fiecăruia, pentru a avansa pe firul poveștii și a dezlega pas cu pas enigmele. Nu este absolut deloc nevoie de forță fizică, așa cum multe persoane se întreabă", ne-a spus Liviu.

Participanții au dreptul și la câteva indicii. Numărul de indicii diferă în funcție de mărimea echipei: pentru că noi am fost doar două, am primit patru indicii. Cu cât numărul de membri ai echipei crește, cu atât numărul de indicii scade.

Povestea camerei de evadare de la Locked In este importantă, deoarece poate să te introducă într-o anumită stare, astfel încât să simți mai mult adrenalina. Povestea Prison Cell #37, camera de evadare pe care am încercat-o: 

"Ai fost condamnat pe nedrept și te afli într-o inchisoare de maximă securitate.

Gardurile înalte ale închisorii, zidul din beton cu sarma ghimpată deasupra și porțile din oțel ți-au năruit speranțele de evadare.

Tocmai când îți pierdusei aproape orice speranță, descoperi că prizonierul din Celula 37 pusese la punct în ultimii ani un plan minuțios de evadare. Când planul era gata acesta a fost ucis de către camaradul sau, căruia îi povestise ce avea de gând. Motivul? ... pentru a îi putea lua locul în celula și a se folosi de planul lui. Însă norocul a fost de partea ta și ai fost repartizat chiar tu în Celula 37.

Stiind cât de vânata este Celula 37, nu poți să riști să pățești același lucru ca predecesorul tău. De aceea, trebuie să acționezi cât mai repede!

Urmatoarele 60 de minute sunt cruciale pentru tine! Trebuie să profiti de următoarea ora în care știi că se face schimbul de tură, pentru a descoperi și urma pas cu pas etapele evadării din Celula 37."

Nu ai voie să ieși din cameră până când nu găsești soluția, dar dacă ai vreo problemă de sănătate, poți oricând apăsa un buton și vei putea ieși. În timpul jocului vei fi supravegheat video pentru desfășurarea acestuia în condiții bune, însă acțiunea din cameră nu este înregistrată.

Pe o melodie înfricoșătoare, am intrat în "celulă" și ne-am apucat să cautăm indicii. Ne-am entuziasmat de fiecare dată când am reușit să dezlegăm un anumit puzzle, să punem cap la cap câteva indicii și probabil că ne-am fi entuziamat și mai mult dacă reușeam să găsim cheia - nu s-a întâmplat, poate data viitoare, când vom avea mai multă experiență. Este foarte important să fii atent la orice indiciu, iar noi am lasat unele să treacă pe lângă noi, fără să ne concentrăm atenția pe ele. Camera de la Locked In nu este prea dificilă, dar în niciun caz nu este prea ușoară, în schimb reușește să-ți mențină suspansul și curiozitatea pe parcursul orei pe care o petreci acolo.

Fie că reușești să găsești cheia, fie că nu, după 60 de minute ușa se dechide, iar organizatorii îți vor explica ce trebuie să mai faci pentru a reuși să ajungi la soluția finală.

Locked In a deschis camera de evadare pe 25 februarie și până acum au participat aproximativ 300 de persoane. Aproximativ 35%-40% dintre participanți reușeșsc să evadeze. Un cuplu este în topul celor mai rapizi concurenți: ei au reușit ca, în 42 de minute și câteva secunde, să evadeze din cameră, deși nu mai participaseră la astfel de jocuri. Doar o altă echipă a reușit să-i întreacă, reușind ca în numai 42 de minute să evadeze, însă această echipă era formată din profesioniști.

În câteva săptâmâni, la Locked In va fi deschisă și cea de-a doua cameră, "Dracula's Secret".

Unde mai găsești Escape the Room, în București:

Mystery Rooms. Ai posibilitatea să alegi între patru camere din care să evadezi: Legacy, Journey, Enygma, Childhood. Detalii, AICI

Trapped. Aici ai posibilitatea să alegi dintre trei camere din care să evadezi: Don Vito's investigation, The Bunker și The Elements. Detalii, AICI

Chambers: Ești închis în biroul Davewriter împreună cu prietenii tăi. Aveți 60 de minute să evadați. Detalii despre cameră, AICI

Escape Experience: Camera de evadare se numește About Time. Detalii, AICI

Cryptex: Aici sunt patru camere dintre care poți alege - două camere Anonymus și Casa conspirativă.

Etichete: cum a fost la escape room, cum este la escape room, escape room, escape room bucuresti, experienta escape room, recomandari escape room, review

0/7 COMENTARII
razvan
14 apr 20:56
+0
VOTURI
-0
incercati si http://www.911escape.ro/
Complete Escape
19 dec 11:55
+0
VOTURI
-0
Un material minunat despre joaca oamenilor mari: Escape Rooms. Pentru toti doritorii de distractie si evadare va asteptam si pe http://www.complete-escape-room.ro sau pe pagina noastra de facebook https://www.facebook.com/CompleteEscape. Puteti castiga invitatii la film sau carti. Va dorim evadari placute!
Dorin Ailincăi
18 mai 21:52
+0
VOTURI
-0
S-a deschis un nou Escape Room in Bucuresti: Ridller's Escape Room, in zona Unirii, la 5 minute de Biserica Sf. Gheorghe (Universitate) si la 6 minute de metroul M2 Unirii.
Povestea este una incitanta si captivanta: Sunteti un grup de politisti corupti si impreuna incercati sa acoperiti urmele unei retele interlope in care sunteti implicati. Va aflati in Red Light District, la usa camerei unei foste "colaboratoare" care si-a luat talpasita, dar a lasat in urma sa dovezi care incrimineaza intreaga retea mafiota. La o ora distanta de Red Light District se afla noul sef al politiei care incearca sa infunde aceasta retea si se indreapta spre voi!!! Aveti 60 de minute la dispozitie sa recuperati dovezile si sa iesiti din camera, altfel, cunoscand temperamentul "mieros" al capului de clan, n-o sa va fie bine nici la puscarie....
Web:www.riddlers-escaperoom.com
Merita incercata!
Marius
08 mai 15:09
+0
VOTURI
-0
Cred ca sunt undeva in jur de 25 acum in Bucuresti. E clar ca domeniul e plina expansiune. Ultima la care am fost e chiar deosebita prin grija la detalii. Decorul e extraordinar si puzzle-urile foarte bine gandite. Nu am reusit sa iesim, camera are nivel ridicat de dificultate, dar dupa ora alocata am vorbit cu cei de acolo, care sunt foarte deschisi si am vazut cat mai aveam, adica un 15 la suta. Oricum consider ca orice iti pune mintea la contributie nu poate fi decat foarte bun. Pot fi gasiti la http://www.next-escape.ro/index.html.
Adrian
30 apr 14:26
+0
VOTURI
-0
www.cryptex.ro. Deocamdata ei au 3 camere disponibile: Casa Conspirativa, si 2 camere identice Anonymous, care iti ofera posibilitatea sa fie jucate individual sau in competitie. Am auzit prima data aici acest concept. Eu am fost, mi s-a parut super ideea! Astept cu nerabdare Arhivele Vaticanului.
Dan
21 apr 09:49
+0
VOTURI
-0
de gasit gasesti escape rooms in multe locatii din Bucuresti ... mie mi-au placut in mod special camerele de la www.mindtrap.ro ... va recomand sa jucati macar una din cele doua: VooDoo si Outbreak ... ambele jocuri se desfasoara pe 2 camere si sunt foarte bine realizate ... decorul, luminile, fundalul sonor te fac sa te simti parte din joc ... puzzle-urile sunt corelate cu povestea, nu sunt pur si simplu aruncate in camera ... nivelul de dificultate este ridicat ... mai sunt si alte camere la fel de cool dar nu o sa incep sa le insir pe toate ... poate reusiti sa completati lista de escape rooms din Bucuresti
Cristi
15 apr 12:25
+0
VOTURI
-0
As adauga si Escape Challenge: http://www.escapechallenge.ro/

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE