Este obligatoriu! Până în decembrie toate apartamentele trebuie să aibă contoare pentru căldurăPână la sfârşitul acestui an, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică trebuie să aibă montate contoare pentru căldură, conform legislaţiei în vigoare. 

Este obligatoriu! Pana in decembrie toate apartamentele trebuie sa aiba contoare pentru caldura
Este obligatoriu! Până în decembrie toate apartamentele trebuie să aibă contoare pentru căldură

Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie a acestui an, a fost introdusă în august 2014. Cu toate acestea, se estimează că în prezent, abia în 40% dintre blocurile vizate se face contorizarea căldurii la nivel de apartament.

Concret, aşa cum se arată în acest act normativ, "în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie". Totuşi, dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri "pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte".

Practic, vizate sunt doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament sau cu ajutorul unor surse proprii locale la nivel de scară/bloc, scrie avocat.net.

La nivel naţional, aproximativ 1,3 milioane de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, dintre care cele mai multe se găsesc în Bucureşti, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC), entitate ce s-a implicat în informarea populaţiei despre obligativitatea montării de contoare de căldură la nivel de apartament, estimează că, în prezent, doar aproximativ 40% dintre blocurile vizate deţin repartitoare.

Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor este obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin).

Proprietarii apartamentelor pot fi amendaţi dacă nu se ocupă de contorizare

 

 

Etichete: căldură, contor, energie termică

0/11 COMENTARII
dan daniel
27 Feb 10:14
+0
VOTURI
-0
Propun ca primăriile să trimită în timp util NOTIFICĂRI la asociaţile de proprietari, responzabilizând în felul acesta preşedinţii de asociaţii să pună în aplicare Legea 121/2014 ! Aceştia trebuie să plătească amenzile pentru ignorarea şi neapliocarea legii !
dan daniel
27 Feb 09:56
+0
VOTURI
-0
Dar ce ne facem că un preşedinte de asociaţie de proprietari esta habotnic şi REFUZĂ punerea în aplicare a Legii 121/2014 ? Eu VREAU să-mi instalez aceste echipamentek, dar nu se poate face contorizare individuală ! Cui să mă adresez pentru rezolvarea problemei ???
negescu
26 Feb 18:58
+0
VOTURI
-0
-Cum sa-mi impui ceva care s-a dovedit ca este echitabil vizavi de costuri si serviciu nemai punand la socoteala ca multe asociatii au montat contor general.Ce-i mai intereseaza cum repartizeaza costurile daca se plateste agentul termic? Cum sa ma obligi sa-ti montezi tu ceva la mine in casa .Ce se intampla cu firma care a montat contori cu buletine metrologice false ,adica mai pe inteles sa te fure.Credeti ca pretul reprezintta ecitabil calitate-pret,aprezentat cineva prospectul unde se monteaza repartitorul de costuri? intreb ! De ce nu-l monteaza in partea de jos a coloriferului ?Sau poate la jumatate ar fi mai echitabil? Vorba multa !Dar pe noi ne intreaba cineva daca santem deacord? O hotarare se ia intre doua parti.CINE APROPUS ASA CEVA ,CARE SENATOR?
zorro
26 Feb 14:22
+0
VOTURI
-0
Bai nene,mai lasati-ne in pace ,cu aceste repartitoare de costuri,pe calorifere!!!....asta este FURT pe fata,dupa ce santem asa de saraci!!....conteaza cel mai mult COTORIZAREA AGENTULUI TERMIC la subsol,care este suficient pentru calcularea caldurii pe apartament!!!.....ne-am saturat ,cica sa NE vina sa ne citeasca repartitoarele ,va dati seama NU gratis ci pe 50 lei /apartament!!!....asta-i furaciune pe fata !@!!..un pensionar ,de acord numai cu CONTORIZAREA la subsolul blocului!!!
tudor popescu
26 Feb 07:59
+0
VOTURI
-0
O SA PIERDETI CITITORII BATAND CAMPII CU TEXE DE ASTEA . MONTAREA CONTOARELOR ESTE SARCINA PRIMARIILOR SI NU A PROPRIETERILOR. DECI : CINE TREBUIE AMENDAT ? CINE STABILESTE UNDE NU SE POT MONTA CONTOARE CA IN CONSECINTA SA CUMPARAM REPARTITOARE?? ATI LUAT SPAGA DE LA FIRMELE DE REPARTITORE???
koko
26 Feb 07:25
+0
VOTURI
-0
Dezinformare de tip stalinist.Obligatia este a statului si nu a proprietarilor.Mai cititi si voi legea europeana si nu interpretarea mafiei din romania.
Cris
26 Feb 05:44
+0
VOTURI
-0
Pai... ce fel de CONTOR??? Ce e in poza din articol, montat pe calorifer, se numeste repartitor de costuri. Peste 90% din apartamente au repartitoare de costuri nu contoare de caldura? Ce fel de contoare trebuie montate ???? Cine da banii ????
El Jefe
25 Feb 22:52
+0
VOTURI
-0
Ce certificare metrologica are acest "repartitor"?
Cumva nici una?
zzz
25 Feb 21:48
+0
VOTURI
-0
daca blocul are contor atunci care e problema ? nu e contorizata intrarea agentului termic ? sunt multumit cu acest contor DE BLOC ! ... ce tampiti....
Florin
25 Feb 16:45
+0
VOTURI
-0
Ce zici, vrei sa lucrezi de acasa si sa castigi bani?
Daca ai deja un job si doresti sa mai castigi ceva banuti, atunci ai nimerit unde trebuie.
Nu trebuie decat sa ne anunti ca vrei sa te alaturi marii noastre echipe.
Iti oferim sansa sa lucrezi in acest domeniu, chiar din confortul casei tale.
Nu vindem produse sau asigurari, nu facem prezentari de produse sau servicii.
Te invatam noi tot ce ai de facut.
Instruirea se face prin lectii in format PDF trimise prin email.
Dupa ce termini cursul,faci ce vrei fara nici un fel de obligatii.
Pentru a obtine mai multe informatii,trimte mail cu textul "INFO" la adresa de email:
florin_33_2006@yahoo.com
Asteptam mesajul tau!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE