Etichetarea laptelui proaspăt, OBLIGATORIE. Legea a fost adoptată miercuri de Camera DeputaţilorLegea privind etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate a fost adoptată miercuri, cu 218 voturi „pentru", de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Legea laptelui proaspat a fost adoptata
Legea laptelui proaspăt a fost adoptată

Legea prevede că produsele lactate trebuie să aibă scrisă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de _%" şi că „etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar".

Deputaţi ai PSD au propus ca laptele prospăt pentru consum destinat comercializării să fie obligatoriu etichetat cu avertizarea privind proporţia de lapte praf conţinută, iar nerespectarea acestei prevederi să fie sancţionată cu amendă între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

Un grup de cinci deputaţi ai PSD - Liviu Harbuz, Marian Ghiveciu, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Dîrzu - au depus o propunere legislativă care prevede că laptele prospăt pentru consum destinat comercializării, care conţine lapte praf, trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma: "Conţine lapte praf în proporţie de _%". Laptele proaspăt care nu conţine lapte praf trebuie să prevadă obligatoriu pe etichetă menţiunea: "Nu conţine lapte praf".

Deputaţii semnatari ai propunerii legislative au apreciat, în expunerea de motive, că "populaţia este în general păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment care este direct obţinut de la vacile de lapte". "În majoritatea cazurilor, acel lapte prospăt pentru consum este un amestec cu lapte praf, a cărui valoare nutriţională este foarte scăzută", mai susţin iniţiatorii.

Ei au menţionat că o statistică a Consiliului Concurenţei arată că 63% din laptele pentru consum din supermarketuri şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene (UE) şi 1% din statele din afara UE. "Dacă se citeşti pe eticheta pungilor sau cutiilor de lapte «fabricat în România», nu înseamnă că acesta provine de la vacile din România, ci doar că a fost ambalat la noi", mai susţin iniţiatorii.

Etichete: lapte proaspat, lege adoptata, lege lapte proaspat

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE