Evolutia sistemului legislativ privind serviciile funerareCu totii stim cat de greu este momentul cand cineva drag trece in nefiinta. Ultimul lucru la care se poate gandi o persoana in acele momente este legislatia privind imormantarile si normele pe care trebuie sa le respecte in acest sens. Din acest motiv exista firme de servicii funerare precum Funerare Alexandru, care isi practica activitatea cu succes si in deplina legalitate.

Daca in trecut, obiceiurile funerare erau transmise din generatie in generatie si erau modificate dupa bunul plac, in timpurile noastre exista un set de reguli stricte, iar legislatia este din ce in ce mai aspra in acest sens. Orice practica de inmormantare care nu este conform legii este considerata ilegala si intra la infractiunea de profanare de morminte sau nerespectarea demnitatii umane.


Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare.


Aceasta lege aduce noi reguli privind locurile de veci si respectarea vointei decedatului din timpul vietii. Este mentionat faptul ca cei care presteaza serviciile funerare trebuie sa colaboreze cu rudele decedatului pentru a-i oferi o inmormantare decenta si conform dorintelor sale.
Inmormantarea poate fi religioasa sau laica fiind sau nu precedata de incinerare, respectand traditiile si regulamentele impuse de cultul din care face parte decedatul. Aceasta poate avea loc in cimitire din proprietatea publica sau administrativ teritoriala sau in proprietatile cultelor religioase recunoscute legal.


Administrarea cimitirelor


Un alt aspect al acestei legi este acela al administrarii cimitirelor urmarind indatoririle administratorilor de a renova cladirile, de a asigura si intretine infrastructura cimitirelor si intretinerea spatiilor verzi care nu sunt dedicate locurilor de inhumare.
Daca locul de inhumare nu este ingrijit de catre titularul de drept, sau nu plateste taxele stabilite prin contract, acestuia ii este retras dreptul de folosire a locurilor de inhumare.
Firma care presteaza serviciile funerare trebuie sa indeplineasca toate conditiile prevazute de legea funerara si normele de igiena, iar serviciile sa fie prestate doar pe baza de contract.
Inhumarea sau incinerarea persoanelor decedate se poate face doar pe baza certificatului de deces, eliberat de un ofiter civil la inregistrarea decesului.

Noua Lege Funerara (Hotararea nr. 741/2016)

In 2016 insa, s-au adus modificari asupra legii 102/2004 prin care s-a hotarat ca inmormantarile se pot face si fara preot, iar priveghiul se poate desfasura doar in spatii autorizate.
De asemenea, daca locul de veci nu este ingrijit timp de doi ani de catre titularii de drept, acesta poate fi confiscat.

Firmele de pompe funebre – dupa noua lege


Aceasta lege funerara a adus aspre consecinte asupra firmelor de pompe funebre. Acestea sunt obligate sa pastreze arhive ale documentelor fiscale timp de 5 ani, ca si masura de combatere a evaziunii fiscale si sa cotizeze un fond de garantare din care sa achite despagubiri in cazul indeplinirii defectuoase a serviciilor funerare.
De asemenea, prestatorii de servicii funerare au obligatia de a respecta normele tehnice si sanitare impuse de Uniunea Europeana si sa indeplineasca anumite criterii profesionale stricte.

Funerare Alexandru – firma de top din domeniul serviciilor funerare

Datorita acestor acte normative, exista din ce in ce mai putine firme de servicii funerare care functioneaza in deplina legalitate. Firmele serioase insa, vor avea mereu intaietate datorita profesionalismului pe care il dau dovada in executarea serviciilor si in corectitudinea prin care isi trateaza clientii. O astfel de firma este Funerare Alexandru, cu o experienta de 10 ani in domeniu, fapt ce asigura calitatea serviciilor oferite.

 

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE