EXCLUSIV. Ansamblu monumental, ridicat la Piaţa Victoriei. Cum va arăta GALERIE FOTOSpaţiul verde din Piaţa Victoriei va fi reamenajat cu un ansamblu monumental dedicat generalului Kiseleff. Terenul de peste 5000 de metri pătraţi va fi revitalizat cu alei pietonale, obiecte multifuncţionale şi dale sculptate, elementul central fiind reprezentat de un cub pe care vor fi inserate fotografii din Bucureştiul de altădată.

Administraţia Monumentelor va ridica un ansamblu monumental dedicat generalului Pavel Kiseleff, în Piaţa Victoriei.

Ansamblul va fi realizat de sculptorul Ionel Stoicescu şi reprezintă, de fapt, un spaţiu sculptural-arhitectural, amenajat ca "o machetă a Bucureştiului pe care Kiseleff a început să-l ordoneze", după cum se precizează în foaia de capăt a proiectului, obţinută în exclusivitate de B365.ro.

Ansamblul va fi ridicat la intersecţia Bulevardului Aviatorilor cu Şoseaua Kiseleff (vezi harta de mai jos), pe o suprafaţă de circa 5525 metri pătraţi, fiind structurat ca un labirint verde, cu alei alcătuite din dale de piatră sculptate.

Click pe imagini pentru mărire

Amplasarea propusă (cea marcată cu roşu):

Cum arată în prezent terenul:

Vor fi integrate aici mai multe obiecte multifuncţionale, de diferite mărimi, punctul de atracţie al spaţiului fiind un cub, pe care vor fi inserate imagini cu Bucureştiul din anii 1830 şi texte din regulamentele organice.

De ce a fost ales cubul, conform foii de capăt:

"Amenajarea propune totodată ca atenţia să se concentreze asupra personalităţii lui Pavel Kisselef printr-o metaforă plastică puternică – CUBUL - care, în mod conceptual, îl defineşte şi îl conturează. KISELEFF-CUBIC ART MONUMENT este spaţiul Cubului - un model multidimensional al spaţiului psihologic şi o reţea pentru metaforele încastrate şi experienţele trăite."

Imagini cu Bucureştiul din perioada lui Kiseleff vor fi inserate şi pe dalele de piatrăMai precis, suprafeţele marcate cu roşu (foto jos) vor fi sculptate sau în ele se vor încastra diverse gravuri din bronz sau ceramică.

 

Totodată, pe una dintre suprafeţele cubului va fi inclusă şi o efigie a generalului Pavel Kiseleff, se precizează în documentul citat.

Monumentul a fost inclus în proiectul de buget pe 2016 al AMPT, dar cu o sumă insuficientă pentru ca lucrările să fie demarate anul acesta.

VEZI ŞI: Statui interactive, amplasate în faţa Circului Globus. Cum vor arată şi cum au fost realizate VIDEO 

Etichete: AMPT, ionel stoicescu, kiselff, monument, monument kiseleff, realitatea, statuie Bucureşti

0/14 COMENTARII
radu
18 feb 15:51
+0
VOTURI
-0
Vedea v as ingropati in beton de edili nesimtiti! cat va mai rabda pamantul asta sa distrugeti si bietii copaci din singura zona care a mai ramas cu adevarat verde din Bucurestiul sufocat de praf! cine mai trebuie sa dea un sifon in banii primariei de iar v ati pus pe treaba? lovi v ar moartea sa aveti parte de betoane la cimitir! va blestem eu ca bietii copaci nu pot! hoituri nu oameni sunteti
Vasile
12 feb 10:07
+0
VOTURI
-0
In primul rand, exprimarea "Spaţiul verde din Piaţa Victoriei va fi reamenajat cu un ansamblu monumental" este gresita: NU, asa cum reiese din poze, spatiul verde va fi DISTRUS !!!
In al doilea rand, am o problema de legitimitate: Cine a fost Kiseleff asta de merita sa distrugem orasul pentru el? Un general rus, care a fost trimis sa conduca armata rusa DE OCUPATIE intr-o anumita perioada din anii 1800 si sa aranjeze alipirea treptata a Romaniei la Maica Rusia. Doar pt. ca nu i-a iesit pasienta nu cred ca merita statuie.
Daniel
10 feb 22:21
+0
VOTURI
-0
Mai da-l dreaku de spatiu verde....beton psete tot !
Betona-le-ar la de sus creierii edililor !!!
Radu
10 feb 06:02
+0
VOTURI
-0
bai ce mizerie de proiect. Cum sa-ti bati joc in halul asta? Vad ca au bani sa dea la toti "artistii" casei dar pentru reamplasarea statuii Regelui Ferdinand in Piata Victoriei nu se gaseste un leu.
bogdan
09 feb 18:24
+0
VOTURI
-0
Hai sa mai distrugem niste spatiu verde, mai taiem niste arbori.
dru
09 feb 16:48
+0
VOTURI
-0
@baescur, esti troglodit! Parcurile fac parte din urban, ba in UE se cer vreo 26 metri patrati/loc si noi avem mai putin de zece.
baescur
09 feb 13:39
+0
VOTURI
-0
iata cum toti taranoii urbani ies iarasi la iveala. Nu apare un proiect in care se traseaza niste alei, sau in care apare o constructie- oricare ar fi ea- ca in acesti inadaptati etern apare reflexul pavlovian al latratului la alei, si al dorului usuratului la copac.
Daca va place atat de mult tarana, mergeti acolo unde v-ati nascut. Un oras construieste spatii urbane, asta este tragedia la care trebuie sa va adaptati.
iar restul semidoctilor care ar dori pesemne vreo statuie a basescului sau a lui antonescu cu pistolul in mana trebuie si ei sa faca ceva. Pe ei.
Armand Haraidun
09 feb 11:19
+0
VOTURI
-0
Ansamblu monumental ? Asta e ansamblu monumental ? E o aiureala totala, pe un spatiu total inadecvat.

Astia intreaba pe cineva inainte sa ia o astfel de decizie tampita ?
vlad
09 feb 10:50
+0
VOTURI
-0
Hm, si pe chestia asta o sa se dea iarasi milioane cum s-au dat pe aripile de la Piata Presei Libere?? S-a facut un concurs de proiecte? O dezbatere publica??? Pana la urma vorbim de un punct esential al orasului... vis a vis de guvern. Eu nu sunt ca altii deranjat din start ca se taie niste copaci... numai sa existe un concurs
artiom
09 feb 09:36
+0
VOTURI
-0
Chiar sper ca acest preudo proiect sa nu se concretizeze. Bani aruncati pe fereastra, pomi taiati, in t-o zona care arata cat de cat OK, si care este cat de cat verde.
Marcu
09 feb 09:18
+0
VOTURI
-0
Hai sa-i facem statuie generalului rus care a condus ca un tiran Valahia si a impiedicat cat a putut unirea cu Moldova. Cat de prosti putem fi??
vali
09 feb 08:25
+0
VOTURI
-0
taiati odata toti copacii din Bucuresti, ca sa nu mai existe discutii. Pe cine am ales Doamne la alegeri? Construiti un mall ceva peste Herastrau daca tot va apucati de defrisat! Idiotilor
Cris
09 feb 08:12
+0
VOTURI
-0
Se distruge un spatiu verde ca sa se construiasca un rahat de beton si metal, marcat de alei pietonale, care strica toata armonia zonei. Mai toate proiectele arhitecturale in Capitala au acelasi caracter tembel - te apuci si construiesti ceva futurist, inutil, ocupi spatiul verde cu alei si borduri.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE