EXCLUSIV. Ansamblu monumental, ridicat la Piaţa Victoriei. Cum va arăta GALERIE FOTO
FOCUS • 09 Februarie 2016 - 08:01 • Miruna BarduleteSpaţiul verde din Piaţa Victoriei va fi reamenajat cu un ansamblu monumental dedicat generalului Kiseleff. Terenul de peste 5000 de metri pătraţi va fi revitalizat cu alei pietonale, obiecte multifuncţionale şi dale sculptate, elementul central fiind reprezentat de un cub pe care vor fi inserate fotografii din Bucureştiul de altădată.
Administraţia Monumentelor va ridica un ansamblu monumental dedicat generalului Pavel Kiseleff, în Piaţa Victoriei.
Ansamblul va fi realizat de sculptorul Ionel Stoicescu şi reprezintă, de fapt, un spaţiu sculptural-arhitectural, amenajat ca "o machetă a Bucureştiului pe care Kiseleff a început să-l ordoneze", după cum se precizează în foaia de capăt a proiectului, obţinută în exclusivitate de B365.ro.
Ansamblul va fi ridicat la intersecţia Bulevardului Aviatorilor cu Şoseaua Kiseleff (vezi harta de mai jos), pe o suprafaţă de circa 5525 metri pătraţi, fiind structurat ca un labirint verde, cu alei alcătuite din dale de piatră sculptate.
Click pe imagini pentru mărire
Amplasarea propusă (cea marcată cu roşu):
Cum arată în prezent terenul:
Vor fi integrate aici mai multe obiecte multifuncţionale, de diferite mărimi, punctul de atracţie al spaţiului fiind un cub, pe care vor fi inserate imagini cu Bucureştiul din anii 1830 şi texte din regulamentele organice.
De ce a fost ales cubul, conform foii de capăt:
"Amenajarea propune totodată ca atenţia să se concentreze asupra personalităţii lui Pavel Kisselef printr-o metaforă plastică puternică – CUBUL - care, în mod conceptual, îl defineşte şi îl conturează. KISELEFF-CUBIC ART MONUMENT este spaţiul Cubului - un model multidimensional al spaţiului psihologic şi o reţea pentru metaforele încastrate şi experienţele trăite."
Imagini cu Bucureştiul din perioada lui Kiseleff vor fi inserate şi pe dalele de piatră. Mai precis, suprafeţele marcate cu roşu (foto jos) vor fi sculptate sau în ele se vor încastra diverse gravuri din bronz sau ceramică.
Totodată, pe una dintre suprafeţele cubului va fi inclusă şi o efigie a generalului Pavel Kiseleff, se precizează în documentul citat.
Monumentul a fost inclus în proiectul de buget pe 2016 al AMPT, dar cu o sumă insuficientă pentru ca lucrările să fie demarate anul acesta.
VEZI ŞI: Statui interactive, amplasate în faţa Circului Globus. Cum vor arată şi cum au fost realizate VIDEO
Etichete: AMPT, ionel stoicescu, kiselff, monument, monument kiseleff, realitatea, statuie Bucureşti

18 feb 15:51
Răspunde
12 feb 10:07
Răspunde
In al doilea rand, am o problema de legitimitate: Cine a fost Kiseleff asta de merita sa distrugem orasul pentru el? Un general rus, care a fost trimis sa conduca armata rusa DE OCUPATIE intr-o anumita perioada din anii 1800 si sa aranjeze alipirea treptata a Romaniei la Maica Rusia. Doar pt. ca nu i-a iesit pasienta nu cred ca merita statuie.
10 feb 22:21
Răspunde
Betona-le-ar la de sus creierii edililor !!!
10 feb 06:02
Răspunde
09 feb 18:24
Răspunde
09 feb 16:48
Răspunde
09 feb 13:39
Răspunde
Daca va place atat de mult tarana, mergeti acolo unde v-ati nascut. Un oras construieste spatii urbane, asta este tragedia la care trebuie sa va adaptati.
iar restul semidoctilor care ar dori pesemne vreo statuie a basescului sau a lui antonescu cu pistolul in mana trebuie si ei sa faca ceva. Pe ei.
09 feb 11:19
Răspunde
Astia intreaba pe cineva inainte sa ia o astfel de decizie tampita ?
09 feb 10:50
Răspunde
09 feb 09:36
Răspunde
09 feb 09:18
Răspunde
09 feb 08:25
Răspunde
09 feb 08:12
Răspunde
TRIMITE UN COMENTARIU