Explicații pentru ninsoarea neobișnuită din BucureștiÎn noaptea de sâmbătă spre duminică, timp de aproape două ore, în Bucureşti a nins cu fulgi mari, ca în poveşti.

Explicatii pentru ninsoarea neobisnuita de aseara din Bucuresti
Explicații pentru ninsoarea neobișnuită de aseară din București
Foto: Aurel Vîrlan

Meteorologii explică fenomenul prin coborârea unui aer polar, care adesea din cauza orientării lanţului carpatic favorizează în partea de sud a ţării la crearea unei linii de convergenţă, adică se întâlnesc componenta aerului rece ce coboară dinspre Moldova şi cealaltă ce vine dinspre zona Olteniei.

Din acest motiv, aerul mai cald este forţat să urce brusc şi conduce la apariţia norilor cu dezvoltare mare pe verticală şi implicit a precipitaţiilor sub formă de aversă de ninsoare.

Ninsoarea de ieri face parte din rândul ninsorilor considerate târzii, adică după primăvara calendaristică.

De altfel, cea mai recentă ninsoare târzie din București a fost în 10 martie 2005.

În urmă cu 11 ani, o furtună de zăpadă a acoperit Capitala cu un strat de câțiva centimetri de zăpadă. Ziua însorită se transformase în timpul partidei Steaua – Villarreal, din prima manșă a optimilor de finală ale Cupei UEFA, în ceea ce presa a numit atunci „Infernul alb”. În jumătate de oră, stratul de zăpadă a depășit 10 centimetri iar partida a fost amânată.

În ultimii ani, ninsori târzii au mai avut loc și în martie 2003, 2001 ori 1997.

Sursa: digi24.ro

 

Etichete: meteorologi, ninsoare București, vremea în bucureşti

0/1 COMENTARII
Vic
21 Mar 00:04
+0
VOTURI
-0
Sa nu uitam de codul portocaliu de ninsoare din 26 martie 2013 din Bucuresti si alte 9 judete din sudul tarii cand scolile au fost inchise. A nins pt aproximativ 9 ore destul de intens si s-au depus 10-15 cm de zapada, iar maxima nu a fost mai mare de 0 grade C.

Iata si un link pt mai multe amanunte: http://www.stiridintrafic.ro/cod-portocaliu-nu-ninsoare-si-viscol-in-26-martie-2013/

P.S.: Faceti ceva cu scriptul pt comentarii ca am scris de 3-4 ori textul asta pt ca se stergea intr-una doar cat sa dau copy la link sau pur si simplu ca ma uitam intre timp pe alta fereastra !!!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h