Au început lucrările de modernizare la Fântâna Miorița. Când vor fi finalizateFântâna Miorița, inaugurată în 1939, va fi modernizată și restaurată în doua etape. Pe lângă instalaţiile de ultima oră, monumentul va restaurat cu materiale de constructie similare celor folosite acum aproape 80 de ani.

Lucrările de modernizare şi restaurare vor începe de la jumatatea lunii august şi vor dura până în primăvara anului viitor. Acestea sunt împarţite în două etape. Între 10 august şi 1 septembrie 2015 vor fi realizate lucrări tehnologice pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor de pompare a apei. Pe lângă verificarile tehnice, care vor stabili necesarul de componente mecanice şi hidraulice, vor fi realizate un studiu de fezabilitate şi o analiza de specialitate. Aceasta din urmă urmează să fie executată de experţii autorizati ai Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Specialiştii vor identifica în detaliu tipurile de materiale de construcţie ce vor fi folosite pentru a reda imaginea edificiului din urmă cu 80 de ani.

„Experţii trebuie să realizeze partea de restaurare propriu-zisă. Asta înseamnă în primul rând un studiu care trebuie să fie realizat de Ministerul Culturii. Se fac eforturi ca aspectul final sa fie întocmai ca în 1939, când a fost tăiată panglica. Puţini ştiu că monumentul a fost inaugurat cu ocazia manifestărilor din cadrul Lunii Bucureștilor, un eveniment internaţional gândit atunci să pună în valoare Capitala pe plan european", a declarat pentru B365.ro directorul general adjunct al Apa Nova Bucuresti, Epsică Chiru.

Lucrările de reabilitare, de modernizare a tuturor instalatiilor şi echipamentelor şi lucrarile de restaurare a componentelor arhitecturale, vor fi realizate între 30 octombrie 2015 şi 15 aprilie 2016.

Restauratorii vor trebui să folosească mai ales granitul de Dobrogea, materialul ales în urmă cu 80 de ani de sculptoriţa Miliţa Pătraşcu pentru placarea monumentului. De asemenea vor fi restaurate bazinul central, cele două ziduri paralele cu benzile de sens ale DN1 dar şi cele două bazine simetrice, amplasate la capetele fântânii. Lucrările de restaurare mai presupun şi refacerea mozaicului ce decorează fântâna pe laterale şi care ilustrează fragmente din balada populară Mioriţa. Planurile mozaicului au fost descoperite în 2003, după doi ani de căutări, în arhivele Muzeului de Istorie a Bucureștiului.

„E un simbol al Bucurestiului, la una din intrările importante ale Capitalei, care merită să fie pus în valoare. Pentru început noi facem o punere in functiune provizorie, o reparatie capitală, aşa cum este programat pentru anul acesta", mai spune directorul Apa Nova Bucuresti.

În prima etapa, costurile punerii în funcţiune a instalaţiilor se ridică la aprope 120 de mii de euro. Pentru restul lucrărilor, de modernizare şi restaurare propriu-zise, costurile urmează să fie stabilite în perioada urmatoare. Sumele necesare investiţiilor vor fi asigurate de Apa Nova Bucuresti.

Ce și când se va face

Lucrările vor începe la data de 10.08.2015 și se vor realiza în două etape:

- în perioada cuprinsă între 10.08.2015 și 01.09.2015 vor fi realizate lucrări pentru repunerea în funcție a fântânii, ce constau în repararea cuvelor bazinelor și a unor părți din instalația hidraulica;
- în perioada cuprinsă între 30.10.2015 și 15.04 2016 vor fi realizate lucrări de reabilitare și modernizare a tuturor instalațiilor și echipamentelor, lucrări de reabilitare a fântânii și lucrări de restaurare a componentelor arhitecturale.

Lucrările de reabilitare vizează partea de placare a fântânii (granit de Dobrogea) și bazinul central în formă de elipsă, cele două ziduri voluminoase și paralele ce traversează bazinul central și două bazine simetrice, opuse, semirotunde amplasate la capetele fântânii.


Fântâna Miorița, înainte de renovare / Foto: excursieinromania.ro

Lucrările de modernizare vor avea că obiect instalațiile electrice, instalația de iluminat, instalația hidraulică (în special duzele pentru jeturile de apa), echipamentele de pompare.

Lucrările de restaurare vizează în mod special mozaicurile ce decorează fântână. Aceste mozaicuri au fost realizate în anul 1936 de sculptoriță Milita Petrașcu și ilustrează fragmente din baladă Miorița.

Autoritățile promit că lucrările de reabilitare și modernizare vor fi finalizate până în 15 aprilie 2016. În prezent, fântâna a fost deja împrejmuită cu gard, în vederea derulării lucrărilor de renovare.

 

Etichete: Fântâna Mioriţa, realitatea, renovare Fantana Miorita

0/1 COMENTARII
Gheorghe
12 aug 16:02
+0
VOTURI
-0
-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.
-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.
-NU este necesara niciun fel de experienta!
-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.
-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.
-Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.
-Oferim sanse reale de avansare in cariera!
-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.
-Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
-Programul de lucru este flexibil.
-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.
-Sunt suficiente studiile medii.
-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online.
-Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email:
gheorghe.ungureanu@yahoo.com

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE