"Fântânile curcubeu" de la Unirii, inaugurate de ZILELE BUCUREȘTIULUI. BUCUREȘTI 55561 de fântâni, din centru dar și din alte zone ale Capitalei au intrat în renovări încă din această primăvară. Modernizările vizează standarde precum controlul cu ajutorul computerului și monitorizare prin senzori de prezenţă și de vânt.

Proiectului „Fântâni Arteziene Bucureşti" a fost demarat în luna mai, anul acesta, în urma unui parteneriat între Primăria Generală și Apa Nova București.

Lucrările de reabilitare, modernizare şi extindere vizează un număr total de 61 de fântâni. Prima etapă a proiectul cuprinde 22 de fântâni situate pe două tronsoane. Primul, între Piaţa Unirii și Piaţa Constituţiei are cinci fântâni, iar cel de-al doilea, Piaţa Constituţiei – Palatul Parlamentului, este alcătuit din 17 ansambluri arteziene.

Fântâna centrală din Piața Unirii, dar și alte trei fântâni situate spre Palatul Parlamentului au fost modernizate și dotate cu instalații și senzori de ultimă generație. Întreaga lucrare a constat în înlocuirea, modernizarea și automatizarea totală a instalaţiilor de apă ale fântânilor, reabilitarea și înlocuirea părţilor ornamentale ale acestora, montarea instalaţiilor de lumini şi sunete şi a senzorilor de lumini.

Spectacolul pe care îl garantează acestea este posibil cu ajutorul unui sistem de tip SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition). Termenul se referă la un mecanism amplu de măsura și control folosit, între altele, la monitorizarea sau controlul proceselor chimice, fizice sau de transport. Cât privește sistemul de lumini, acesta este unul tip "curcubeu" similar celor folosite la fântâni arteziene din centrele marilor capitale europene.

"Sistemul de iluminare al fântânilor este unul versatil, controlat de un software parametrizabil şi poate reda aproape toate culorile din spectrul ROGVAIV", explică pentru B365.ro directorul-adjunct al ApaNova Epsică Chiru. Tot prin intermediul acestui software fântânile arteziene pot fi  programate astfel încât jocul jeturilor de apă şi al luminilor să fie corelat cu orice piesă muzicală. Iar ca investiția să fie să fie una sigură, întreaga zonă a fost împânzită de camere de luat vederi, senzori sau alerte contra furturilor.

Primele fântâni vor fi inaugurate luna aceasta, cu ocazia aniversării a 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului. În total, proiectul presupune reabilitarea și modernizarea unui număr de 13 fântâni arteziene din marile intersecții ale Capitalei şi a unui număr de 48 de fântâni din zona Pieţei Unirii.

Citește și

Spectacol ca în Las Vegas oferit de fântânile din Unirii: Sincron de jeturi de apă și lumini

Etichete: bucuresti 555, fântâna arteziană, fântâni, fântâni arteziene, lumini, Piaţa Unirii, realitatea, spectacol, Zilele Bucureştiului

0/6 COMENTARII
A.Stefanescu
09 sep 12:57
+0
VOTURI
-0
Pe Romani nu-i poate impresiona stiind ca pretul cu care sunt facute depaseste orice inchipuire... Eventualii turisti straini si acestia putini nu pot fi impresionati fiind agresati de:maidanezi,cersetori, mizerie si praf,zgomote infernale,... Apropo,vezi deseori tot felul de pipite parvenite in tot felul de jip-ane scotand labele pe geamuri si scuturand scrumul tigarilor in plina strada.Hlal Mic Paris...
Cris
08 sep 17:08
+0
VOTURI
-0
Asa a ajuns Romania, condusa de toti boshcetarii si manelistii. As-noapte, luni, pe la ora 2 (doua noaptea) in sectorul 3, zona IOR rasunau niste focuri de artificii, in draci.

Nu era nunta de tzigani pentru ca a durat mai mult de jumatate de ora si s-au tras zeci de sarje...Tiganii daca arunca cu artificii, nu o fac mai mult de 5 minute.

E mai mult ca sigur initiativa boschetarilor care conduc Primaria Sectorului 3 si care, pana nu arunca cu manele in cer, nu se lasa.
manele si circ
08 sep 16:23
+0
VOTURI
-0
Asa se castiga alegerile, in sate cu manelisti de Sf Maria, in orase cu fantani colorate, carnavale gen Rio si petreceri cu mici moca...incultura la superlativ
Cris
08 sep 15:18
+0
VOTURI
-0
Fantanile curcubeu de la Unirii arata cat de manelist si iubitor de culoare si senzatii ieftine e poporul roman, in integralitatea lui balcanica.

In loc sa ne concentram resursele sa cream un mediu mai natural, mai "user-friendly", sa plantam niste copaci, sa reducem poluarea, sa aruncam mai putine ambalaje pe jos, cascam gura ca maimutzele la fantani colorate.

De asta infractorii care conduc aceasta tara nu mai pot de grasi. Ca au sustinerea tacita a prostilor care se zgaiesc la fantani colorate.
manele si circ
08 sep 11:09
+0
VOTURI
-0
E mai frumos de observat noaptea si de sus de pe magazinul Unirea, nu se vede mizeria, nu se vad maidanezii, boschetarii...
cititor
08 sep 09:45
+0
VOTURI
-0
Se pare ca va iesi ceva frumos , mai ales pentru noapte. Ar fi bine daca s-ar gasi un loc de amenajare a unui punct de observare a fantanilor...de exemplu pe magazinul Unirea.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h