Fata cu portavocea: Nu mă va opri nimeni, nici măcar Jandarmeria!A luptat pentru drepturile studenților, pentru Roșia Montană, pentru păduri și pentru diaspora. Vrea ca toată clasa politică din România să plece, fără excepții. A fost amendată pentru că și-a luat în serios rolul de luptător împotriva abuzurilor autorităților și a strâns în jurul ei zeci de mii de oameni, cărora le-a insuflat dorința de a lupta. Totuși, spune că nu o va opri nimeni din a lupta pentru lucrurile în care crede. B365.ro vă invită să o cunoașteți pe Andreea Petruț, fata cu portavocea.

S-a născut în 1990 la Codlea, lângă Brașov. Și-a dorit mereu să lupte pentru principiile în care crede. Și asta face, zi de zi. Pentru Andreea, democrația nu e niciodată suficient de dezvoltată. Are o adversiune față de politicieni, pe care îi vrea demiși, fără excepții. Nu au speriat-o amenzile, amenințările și înjurăturile. Spune că nu se va opri niciodată din a lupta pentru țara ei.

Cum a început povestea Andreei?

În 2009 a terminat liceul în Brașov și s-a mutat la Cluj Napoca pentru a-și continua studiile. A ajuns într-un oraș pe care îl iubea, dar care, pentru ea, avea un mare minus: îi lipsea suflul revoluționar. A început să scoată tinerii în stradă, să îi convingă să lupte pentru drepturile lor: „În 2011 am organizat primul protest pe educație în Cluj, am scos vreo 400 de oameni în stradă, ceea ce e mult pentru acea perioadă, dat fiind că nu mai existaseră astfel de mișcări în trecut. Voiam să le insuflu celorlați ideea că trebuie să acționăm, nu-i putem lăsa să ne taie drepturile așa. Atunci a început adversiunea mea față de politicieni și față de putere", spune Andreea.

Visa la Piața Universității

S-a înscris în OSUBB, organizația de studenți a Facultății de Științe Politice din cadrul UBB Cluj, la câteva zile după ce a început facultatea. Nu a durat mult până să intre în biroul de conducere și imediat după asta, în conflict cu conducerea Universității. Nu a putut suporta ideea că există studenți care suferă abuzuri. Simțea că trebuie să facă ceva: „Organizația mea a început să fie supusă la tot mai multe abuzuri și, în general, atunci mi-am dat seama de faptul că drepturile studenților sunt ignorate iar reprezentarea studenților în universități se face doar la un nivel foarte formal, de suprafață. Atunci am început să văd ce înseamnă clientelismul, toată corupția și cum se face traficul de putere spre atingerea unor interese care nu sunt tocmai publice. Nu puteam sta pur și simplu fără să fac nimic. Trebuia să protestez!".

Pentru prima dată, studenții și tinerii din Cluj ieșeau în stradă pentru a-și striga drepturile. Cu toate astea, Andreea visa la mai mult: „Erau discuțiile la TV despre cei născuți în anii '90, că noi trebuie să schimbăm lucrurile. Eu mi-am luat rolul foarte în serios și chiar am crezut că trebuie să fac ceva. Am visat mereu la Piața Universității. Mă uitam pe internet la filmările din 1990. Voiam să fiu acolo, în piață, în locul pe care îl consideram centrul protestelor din România!".

Și a ajuns. Câțiva ani mai târziu, luptând pentru Roșia Montană: „În toamna lui 2013, într-un weekend în care erau peste 20.000 de persoane în Piața Universității, am ajuns și eu acolo, pentru prima dată. I-am văzut pe băieții de la portavoce. Am cerut una, am rămas cu ea până la sfârșit. Am început să urlu în ea. Simțeam că scriu istorie în acel moment. Ocupasem Piața Universității pentru Roșia Montantă, îmi indeplinisem visul de a protesta în Piața Universității”.

„Amnezile de la Jandarmerie m-au făcut să lupt mai mult”

În 2013, Andreea a fost amendată de Jandarmerie pentru organizarea unor proteste nedeclarate. A primit două amenzi în valoare de 3.000 de lei. Pentru că măsura i s-a părut abuzivă, spunând că protestele spontane nu necesită autorizare, a contestat amenzile. Judecătorii nu au fost de partea ei. Mii de oameni s-au strâns în jurul Andreei și i-au donat bani pentru a plăti amenzile: „În noiembrie 2014 mi-a venit sentința finală, eram convinsă că voi câștiga, că îmi vor fi anulate amenzile. M-a sunat avocatul și mi-a spus că am pierdut inclusiv apelul. Am rămas șocată iar din frustrarea de atunci am scris pe Facebook un status în care am spus sincer, fără menajamente, exact ce simțeam și ce voiam ca lumea să știe. Nu mă așteptam la toate acele reacții, ca atâția oameni să se activeze în jurul meu. Am avut peste 1 milion de vizualizări la articolul de pe România Curată, toată presa a preluat știrea, iar lumea voia să doneze bani pentru a-mi plăti amenzile. Inițial nu am fost de acord pentru că nu voiam să pară că fac asta ca să primesc bani de la oameni. Dar m-am gândit mai bine și am zis că e și o formă de a nu se descuraja restul oamenilor, să arătăm că prin acțiune colectivă și solidaritate putem rezolva probleme de felul ăsta. Am deschis un cont prin România Curată. Nu știam câți bani se vor strânge dar am anunțat de la început că va fi un fond de solidaritate pentru persoanele amendate abuziv de Jandarmerie și asta s-a și întâmplat. S-au strâns 8.000 de lei, cu 3.000 am plătit eu cele două amenzi ale mele și restul banilor au fost folosiți pentru a plăti alte 7-8 amenzi ale persoanelor care au solicitat ajutorul, amenzi abuzive și ele, de altfel”.

Anul acesta, Andreea a fost amendată din nou: „Am fost în stradă la protestul cu pădurile. Mi-am luat iar o amendă de 1.000 de lei. Am contestat-o și va trebui să merg în continuare la proces. M-au amendat pentru organizare. Nu mă legitimează, nu îmi zic nimic, sunt pur și simplu în lista lor și când mă văd cu portavocea, îmi trântesc amenda. M-au amendat pentru că protestele nu aveau autorizație, dar ele nu au nevoie de autorizație, pentru că sunt niște mișcări spontane. E un abuz al jandarmeriei și al judecătorilor în interpretarea pe care o fac legii. Ei de fapt nu înțeleg principiul de funcționare al democrației grassroots. Ei au procedurile lor, fixe și atât. E deja a treia amendă. Dar nu contează, nu o să mă  oprească nimeni din a lupta pentru lucririle în care cred! Nici măcar Jandarmeria! Amnezile lor m-au făcut să lupt mai mult!”.

Fata cu portavocea

Nu concepe un protest fără o portavoce, în care să strige tot ce gândește până la epuizare. Cei care o cunosc, o știu ca fiind „fata cu portavocea”: „În toamna lui 2014, la prezidențiale, eram în stradă pentru diaspora. Prietenii și cei care mă știau, îmi spuneau că din zecile de mii de oameni din stradă, mă vedeau imediat, îmi spuneau că fata cu portavocea e inconfundabilă. Nu pot descrie sentimentul pe care îl am auzind asta...”.

Ce simte când protestează 

Pentru Andreea, protestele sunt cele mai frumoase momente pe care și le amintește: „Să fiu în stradă, protestând, e cel mai fain feeling pe care îl pot avea. Simt o energie care îmi cuprinde tot corpul și simt că pot să mut munții din loc. O zi fără o cauză pentru care să lupt, e o zi pierdută”.

„De când am venit în București, am în fiecare zi o cauză pentru care să lupt!”

A terminat masteratul în Managementul Organizațiilor Politice la Cluj, după care a venit la București, la două zile după. S-a angajat și astfel i-a început povestea cu Bucureștiul: „Am început să lucrez pe un proiect care viza combaterea discriminării în mediul universitar, plus zona de promovare a integrității în mediul academic. Era vorba de o reînviere a proiectului Coaliției pentru Universități Curate, proiect la care lucrez și astăzi”.

Scrie articole online, ține training-uri pe tema non-discriminării și se ocupă de monitorizarea instituțiilor publice. S-a implicat direct în grupul informal Uniți Salvăm: „Simțeam și aici dorința de a mă implica într-un grup informal, care să fie axat pe acțiune directă. Am participat la toate întâlnirile lor, la proteste, la tot ce se organiza în București”.

Îi place să intre în contact cu studenții și cu problemele lor, dar nu uită de problemele Capitalei. Pentru Andreea, Bucureștiul e prea aglomerat, sufocant, iar autoritățile locale nu au coerență în ceea ce fac. Dacă ar fi primar, ar lucra la ajutorarea persoanelor defavorizate. A fost, a discutat și i-a sfătuit pe cei care locuiesc în canalele din zona Gării de Nord, dar a ajuns și în școlile din Ferentari. Vrea locuințe pentru persoanele evacuate abuziv, spații verzi și transparență decizională. Spune că va continua să lupte pentru un mediu universitar democratic și îi va sprijini pe cei împotriva cărora se comit abuzuri: „Voi continua activitățile pe construirea unui mediu universitar curat, sper să ne aducem o contribuție la dezbaterilor care vor urma la nivel național pe legea educației. Mi-aș dori să intru în contact cu comunitățile de studenți din universitățile de București, pentru a încerca să activez acolo un minim suflu revoluționar. Probleme sunt, doar că sunt ascunse sub preș și nu se găsesc oameni care să le scoată la suprafață. Am fost alături de Andrei, studentul exmatriculat de la UNATC, până i s-au rezolvat problemele. Am ajutat și la înființarea unui grup pentru apărarea drepturilor, acolo”. A fost, de asemenea, prezentă, la protestele studenților de ocupare a universităților, pentru a cerere creșterea finanțării în Educație: „De când am venit în București, am în fiecare zi o cauză pentru care să lupt!”.

Foto: facebook.com 

De ce nu pleacă din România?

Își iubește țara și spune că nu ar părăsi-o niciodată. Deși clasa politică a dezamăgit-o în permanență, iar societatea din România este mult prea conservatoristă pentru ea, nu ar pleca: „Nu mi-am dorit niciodată să plec. Iubirea față de țară e foarte importantă pentru mine. Erau și discuțiile la TV despre cei născuți în anii '90, că noi trebuie să schimbăm lucrurile iar eu mi-am luat rolul foarte în serios și chiar am crezut că trebuie să fac ceva. În România sunt multe lucruri de făcut, dacă chiar vrei. În zona civică și politică, mereu poți să vii cu ceva nou. E multă dorință dar și mult potențial. Am o pasiune pentru zona asta”, spune fata cu portavocea.

Educația și politicienii, principalele probleme ale țării

Pentru o persoană care vrea mereu să schimbe ceva, problemele nu sunt de nedepășit. Andreea spune că cele mai mari probleme ale României sunt educația și politicienii: „Pe lângă lipsa finanțării, e o lipsă clară de viziune în educație. O lipsă de voință și de cunoștințe pentru a începe o reformă substanțială, de la reforma curriculară, la partea de echitate, de acces, pe toate palierele, inclusiv la partea de corupție. Zona politică și cea administrativă ridică probleme legate de competența persoanelor care se află în funcții decizionale. De aici derivă toate celelalte probleme de administrare și de gestiune în domeniul politicilor, dar și încrederea scăzută a oamenilor în instituțiile statului, lucru care afectează grav construcția democratică. Nu pot uita de problema socială, care e insuficient abordată în România. Țin foarte mult la acest domeniu, neabordat în mod sincer de cei care se află la guvernare, indiferent care sunt aceștia. Toți îl abordează în mod populist, cu scopul de a câștiga voturi, nu de a rezolva cu adevărat problemele sociale din România. Există cazuri de sărăcie extremă în România. De aici derivă alte probleme, precum accesul la educație, la servicii publice, la un trai decent. 

Iubește diversitatea

Nerespectarea drepturilor minorităților este o altă mare problemă pentru Andreea, care spune că iubește diversitatea: „Cea mai afectată minoritate sunt romii, deși eu consider tot timpul că săracii, oamenii cu venituri reduse, chiar dacă nu sunt considerați ca fiind o minoritate în sensul în care înțelegem acest cuvânt, sunt subreprezentați la nivelul măsurilor care se iau și sunt, astfel, discriminați. Nu sunt luați în vedere în strategiile și politicile de incluziune socială. Nici femeile nu ajung să fie reprezentate cu adevărat. Chiar dacă formal acest lucru nu se întâmplă, informal sunt date la o parte, lucru care se întâmplă și cu comunitatea LGBT”.

Cum votează Andreea?

Deși este adesea criticată, nu votează. Merge la urne, dar își anulează mereu buletinul de vot: „Toate partidele actuale și toți politicienii care au fost pe scena politică sunt compromiși. Nu cred deloc în ideea că în țara asta se va schimba ceva rotindu-i și nici în teoria conform căreia ar trebui doar să penalizăm partidele pentru ce au făcut la guvernare. Nu e o soluție viabilă de a ieși din criză. Nu mi-a inspirat niciunul din partide încredere, motiv pentru care prefer să nu legitimez prin votul meu un joc de putere în care nu cred, care nu mă reprezintă și ale cărui reguli le consider greșite. Îmi voi da votul pentru cineva care va veni din zona civică și care va fi altfel”.


Mesajul Andreei pentru politicieni

„Stimați politicieni,

Nu vă doresc răul și nici să plătiți pentru faptele voastre. Vreau doar binele pentru cetățenii acestei țări și cred că nu poate fi atins cât timp funcțiile cu putere decizionala și executivă din instituțiile publice sunt ocupate în continuare de voi, membri de partide corupte, care ați învățat să va supuneți și să jucați după niște reguli dăunătoare atât pentru instituțiile în care va aflați, pentru cetățeni, dar mai ales pentru construcția democratică a acestei țări. Cred că regulile, structurile de putere și modul în care se face politică trebuie reconstruite, dar acest fapt depășește capacitățile voastre. Oamenii trebuie să-și recapete încrederea în democrație și în instituțiile ei, iar asta se va întâmpla atunci când veți părăsi scaunele pe care le ocupați azi. Spre binele tuturor, mi-aș dori că acest fapt să se întâmple pe bază voluntară, prin demisii, și nu așteptând să fiți ridicați de procurori sau luați pe sus de cetățeni.

Cu speranța la un rapuns afirmativ, aștept cu nerăbdare demisiile dvs.
Fără prea mult respect, Andreea Petruț, o tânără răzvrătită.”

Etichete: Andreea Petrut, fata cu portavocea, OSUBB, proteste București, proteste paduri, proteste rosia montana, realitatea

0/5 COMENTARII
mariana
21 Jul 12:15
+0
VOTURI
-0
am stat langa Andreea la protestul pentru paduri si m-a impresionat energia vulcanica cu care striga, convingerea de neoprit, am vazut cum mobiliza masele sa strige alaturi de ea. E fantastica fata asta !!! felicitari si tot inainte, esti esenta pura de Romanie curata !!
Dugan
20 Jul 15:08
+0
VOTURI
-0
BRAVO ANDREEA! CONTINUA! Nu renunta !
claudiu
20 Jul 14:07
+0
VOTURI
-0
Un amestec de D. O. Dumitru și Sorinel Puștiu. Esență tare de comediant de modă veche, exact așa cum are nevoie țara!
elena anghel
18 Jul 21:47
+0
VOTURI
-0
INCA 10 CA EA SI AM SCHIMBA RADICAL ATAT MENTALITATEA OAMENILOR CAT SI VIITORUL ACESTEI TARI . BRAVO ANDREA !
gabriel
18 Jul 19:05
+0
VOTURI
-0
Un amescte din M.Macovei si Zavoranu.Esenta tare de politician tanar,asa cum are nevoie tara!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE