Fiica lui Andrei Gheorghe, Anastasia, într-un proiect foto inedit. Cum a fost fotografiată tânăra



Fiica lui Andrei Gheorghe, Anastasia, a fost fotografiată de la vârsta de nouă ani de către Alex Gâlmeanu, în fiecare an în aceeaşi lună, pe acelaşi scaun mic cu trei picioare, cu acelaşi decor în spate. Timp de mai mulţi ani, fotograful a surprins în proiect evoluţia fizică şi psihică a fetei, proiect despre care Andrei Gheorghe a comentat scurt: "Mi-a plăcut ideea". 

în 2003, când Anastasia avea doar nouă ani, Alex Gâlmeanu i-a făcut fetei prima fotografie, fără niciun plan s-o repete în fiecare an.

Anastasia la 9 ani

A salvat fotografia pe calculator și a uitat de ea. Până în vara următoare, când a găsit-o printre grămada de poze salvată și i-a venit ideea: un ciclu de fotografii, câte una în fiecare octombrie a anului.

Anastasia la 10 ani


Dar luna octombrie e absolut întâmplătoare. Fotograful spune că putea la fel de bine să fie mai ori decembrie, dar așa s-a nimerit: "Luna nu a fost premeditată. Ce-i premeditat e unitatea de timp. Dacă le-am făcut pe primele în octombrie, atunci am decis să le fac și pe următoarele tot în luna asta. Avem 30 de zile la dispoziţie şi ar putea fi oricând în intervalul asta. Probabil că lucrurile nu s-ar schimbă dramatic dacă ar fi septembrie ori noiembrie, ar fi tot aia, dar avem o convenţie."

N-a vrut să promoveze faptul că e fiica lui Andrei Gheorghe, ca  să nu pară că ăsta-i motivul fotografiilor. Pe site-ul personal și în portofoliu, proiectul e numit simplu: "Anastasia". Ideea este de a documenta trecerea timpului- dar documentarea se realizează prin prisma unei singure persoane. 

Anastasia la 11 ani

În primii ani, Anastasia era micuță așa că nu prea înțelegea ce-i cu fotografiile. Dar Andrei Gheorghe spune că "Mi-a plăcut ideea."
Alex povestește că i-a cerut părerea, atât ca tată al Anastasiei, că avea nevoie de acordul lui oricum, fata fiind minoră, dar și pentru că, de multe ori, discutase cu el despre artă: "Cu toate că a fost și mândria părintelui, indubitabil, dar Andrei simte ideile vizuale faine... de multe ori s-a întâmplat să am discuţii cu el pe teme din astea de arta contemporană. El nu e nici pe departe un specialist în arta contemporană, dar e un om care a acumulat atât de multă experiență literară și vizuală încât are o relevanță." În ceea ce privește mândria de părinte, s-a văzut și după ce ideea s-a materializat: Andrei Gheorghe spune că fotografiile pe care Alex le-a făcut Anastasiei sunt expuse și în casa lor.

Primele fotografii le-a făcut pe film alb-negru. Apoi a trecut la digital și le-a schimbat în post-producție. Însă diferența nu prea se vede. Și nici nu există vreun alt retuş: "Dacă lui Stasi îi apare un rid, apare acolo. Dacă va avea un coş, va fi documentat și ăla."
A schimbat trei studiouri de când a început proiectul, dar nici asta nu se vede în fotografii.

Anastasia la 12 ani

Singurul lucru constant în ele e, până la urmă, prezența Anastasiei şi scaunul pe care stă. Scaunul e unul mic, din lemn masiv și cu trei picioare. Și parcă şi prezența scaunului vechi, pe care-l ține întodeauna sub masa din studioul lui cu mobilier futurist și plin de aparatură tehnologică, subliniază cumva trecerea timpului. Mai multe detalii, aici. 

Fotograful spune că proiectul va continua "până când se va mai putea".

Omul de radio şi de televiziune Andrei Gheorghe a murit luni seară. El a avea 56 de ani.

În jurul orei 22:15, un apel la 112 anunţa că o persoană este decedată la locuinţa sa din Voluntari. Cel care a sunat era un îngrijitor. Echipajul de ambulanţă sosit la faţa locului a constatat decesul.

Poliţia va deschide în acest caz un dosar de moarte suspectă.

Etichete: Alex Gâlmeanu, ansatasia, fiica andrei gheorghe, proiect fotografic

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE