Fiica poetului Tudor Arghezi vrea să retragă donaţia făcută statului român din cauza unor blocuriMitzura Arghezi este hotărâtă să retragă donaţia făcută de tatăl său statului român. Este vorba despre casa şi livada de la "Mărţişor", din Bucureşti, în care Tudor Arghezi a trăit şi a scris. Fiica poetului protestează în acest fel faţă de proiectul de construire lângă actualul Muzeu Tudor Arghezi a două blocuri de 9 şi, respectiv, 11 etaje.

Fiica poetului Tudor Arghezi vrea sa retraga donatia facuta statului roman din cauza unor blocuri (Foto gorjeanul.ro)
Fiica poetului Tudor Arghezi vrea să retragă donaţia făcută statului român din cauza unor blocuri (Foto gorjeanul.ro)

Ansamblul de birouri şi locuinţe ar urma să se construiască lângă Muzeul Tudor Arghezi.

Înainte să se stingă din viaţă, Tudor Arghezi a donat statului român două hectare de livadă cu vişini şi cireşi, dar şi casa în care a locuit. Muzeul este acum unul dintre cele mai vizitate din România.

Fiica poetului ameninţă că, dacă cele două blocuri vor fi construite, îşi va exercita dreptul de a cere înapoi casa şi grădina.

„Retrag donaţia. Tata a donat nu aşa, în vânt, ci să se facă ceva stabil şi frumos", a declarat Mitzura Arghezi.

„Are dreptul prin contractul de donaţie, pentru că acolo se specifică foarte clar faptul că statul român trebuie să asigure toate condiţiile păstrării acestui patrimoniu", spune Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române.

Mitzura Arghezi a încercat să vorbească şi cu Sorin Oprescu, primarul General al Capitalei. Florin Şandru, istoric şi apropiat al familiei Arghezi, a vorbit cu şefa de cabinet a lui Sorin Oprescu şi nu a primit niciun răspuns, apoi a trimis un mesaj catre premier şi către soţia acestuia, precum şi către Ilie Sârbu, dar nu a fost contactat înapoi.

Printre instituţiile care şi-au dat până acum acordul pentru construirea blocurilor este şi Direcţia de Cultură Bucureşti.

Comisia Direcţiei de Cultură a considerat că suprafaţa mare de teren (livadă şi vie), care înconjură clădirile monument istoric, conferă acestora o garanţie a păstrării intimităţii şi autenticităţii atmosferei originare, chiar dacă, dincolo de graniţele acesteia, se continuă o dezvoltare urbanistică firească pentru o aglomerare urbană.

Proiectul se mai află doar o zi în dezbatere publică, iar apoi ar urma să fie votat în următoarea şedinţă de Consiliu General.

Etichete: complex imobiliar, Consiliul General, Sorin Oprescu, Tudor Arghezi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE