FINAL DE MANDAT. Primăria sector 1: EŞEC în preluarea Teatrului Bazilescu şi a Parcului CireşariiPrimăria Sectorului 1 a făcut un bilanţ al activităţii din perioada 2015-2016, în care prezintă câteva dintre reuşite, dar şi eşecurile înregistrate. Printre ele, nepreluarea Teatrului Bazilescu şi situaţia parcului Cireşarii. În ceea ce priveşte cinematigrafele din sEctor, Primăria atacă din nou RADEF pe motiv că vrea să le distrugĂ,  amintind de cererea făcută de regie de a se emite un certificat de urbanism pentru o construcție P+15 pe locul fostei Grădini Cinematograf de pe Bulevardul Poligrafiei nr. 1.

Teatrul de Vara din parcul Bazilescu
Teatrul de Vară din parcul Bazilescu

Primăria Sectorului 1 precizează, într-un comunicat de presă, că în perioada 2015 – 2016, principalele obiective ale administraţiei au fost asigurarea transparenței totale în cheltuirea banului public și preluarea în administrare a unor importante obiective culturale și sportive din această zonă administrativă – Teatrul Bazilescu, Parcul Cireșarii, cinematografele etc.- pentru reabilitarea acestora și redarea lor circuitului public.

"În ultimul an, împreună cu întreaga echipă, am făcut eforturi pentru a furniza în continuare locuitorilor servicii administrative de calitate, pentru ca Sectorul 1 să rămână cel mai bun loc de trăit din Capitală. În ultima perioadă, la Primăria Sectorului 1 cuvântul de ordine a fost transparența în cheltuirea banului public, pentru ca cetățenii să cunoască în timp real cum sunt cheltuite fondurile de la bugetul local", a declarat viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc.

Eșec în preluarea Teatrului Bazilescu de la Ministerul Culturii

Primăria Sectorului 1 precizează că a început, încă în urmă cu mai bine de 10 ani, demersurile de preluare în administrare a Teatrului "Nicolae Bălcescu" din Parcul Bazilescu aflat în prezent în administrarea Ministerului Culturii.

"În ciuda nenumăratelor eforturi ale autorității locale a Sectorului 1 de a prelua în administrare acest teatru pentru a-l reabilita și a-l reda circuitului cultural, până în prezent, din partea Ministerului Culturii nu a fost obținut decât un aviz de principiu.

Ultimul demers al administrației locale în acest sens l-a constituit adoptarea de către Consiliul Local Sector 1 în luna februarie 2016 a unei hotărâri prin care a cerut Guvernului transmiterea Teatrului de Vară "Nicolae Bălcescu" din parcul Bazilescu în domeniul public al Municipiului București și transferul dreptului de administrare către Consiliul Local al Sectorului 1.

Dacă Ministerul Culturii ar accepta transferul dreptului de administrare, Teatrul Bazilescu ar urma să intre în regim de urgență într-un proces de restaurare, consolidare și modernizare pentru a-și recăpăta funcționalitatea și a fi reintrodus în rândul destinațiilor culturale ale Sectorului 1", se arată în documentul citat.

Parcul Cireșarii

Aceleași rezultate, ca în cazul Teatrului Bazilescu, au avut demersurile Primăriei Sectorului 1 de a prelua administrarea Parcului Cireșarii de la Ministerul Educației.

"În ciuda nenumăratelor eforturi ale administrației locale de a-l prelua în administrare, Ministerul Educației a refuzat, preferând în mod inexplicabil să țină închisă această importantă bază sportivă a Capitalei. Astfel, în loc să fie reabilitat de către Primăria Sectorului 1 și redat circuitului sportiv, Parcul Cireșarii este ținut închis, neputând fi utilizat de către bucureștenii pasionați de mișcare și sport în aer liber", precizează primăria.

Cinematografele din Sectorul 1

Administrația locală a început, încă din anul 2009, demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local Sector 1, conform Legii Cinematografiei.

"Primăria Sectorului 1 și-a propus consolidarea și reabilitarea acestora pentru reintroducerea lor în circuitul cultural. Astfel se va crea o infrastructură capabilă să susțină, în mod esențial, proiecția de film cinematografic dar și alte spectacole cinematografice, precum și orice formă de activitate culturală: festivaluri de film, concerte muzicale, expoziții de artă, spectacole de varietăţi sau alte manifestări culturale în cadrul unor programe/proiecte culturale derulate de către Consiliul Local al Sectorului 1 în parteneriat cu Ministerul Culturii, în baza unui Protocol de Colaborare.

Asta în timp ce Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF), instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, are o politică sistematică de distrugere a cinematografelor pe care le administrează în Sectorul 1. Această instituție care ar trebui să se ocupe de protejarea și buna administrare a cinematografelor, și-a propus înlocuirea acestora cu blocuri de locuințe sau clădiri de birouri. O dovadă în acest sens o constituie solicitarea primită de Primăria Sectorului 1 din partea RADEF, în data de 14 aprilie 2016, de a emite un certificat de urbanism pentru o construcție P+15 pe locul fostei Grădini Cinematograf de pe Bulevardul Poligrafiei nr. 1.

De aceea, Primăria Sectorului 1 a făcut la începutul lunii mai 2016 un apel către noul Ministru al Culturii, doamna Corina Ioana Șuteu, să oprească politica RADEF de distrugere a cinematografelor din această zonă administrativă. Menționăm că, o solicitare similară a fost adresată și fostului ministru al Culturii, domnul Vlad Alexandrescu, în data de 2 februarie 2016, însă demersul administrației locale a Sectorului 1 a rămas fără rezultate", se arată în comunicat.

Guvernul, obligat de instanță să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor

Primăria Sectorului 1 reaminteşte şi demersurile făcute pentru decongestionarea traficului și siguranța pietonilor:

"În acest sens,la solicitarea Primăriei Sectorului 1, Curtea de Apel București, prin sentința civilă nr.1173/07.04.2016, obligă Guvernul României să adopte, în regim de urgență, regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.

Astfel, instanța de judecată obligă Ministerul Afacerilor Interne ca, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să elaboreze procedura de ridicare a mașinilor oprite/staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, așa cum este prevăzută la art. 64 și art. 97 alin 1 lit. d) și alin. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 195/2002 republicată.

Primăria Sectorului 1 a solicitat în data de 26 aprilie, printr-o adresă Ministerul Afacerilor Interne, să pună în aplicare hotărârea Curții de Apel și să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar."

Etichete: cinematografe sector 1, masini parcate neregulamentar, Parcul Cireşarii, Primăria Sector 1, Teatrul Bazilescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE