Firea: Liberalii au gestionat RADET numind conducerea; au avut posibilitatea să rectifice bugetulPrimarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că liberalii au gestionat RADET și au numit conducerea Regiei, subliniind că, deși au avut posibilitatea de a rectifica bugetul, în sensul asumării răspunderii pentru existența și plata oricărei sume, dacă o considerau datorie, nu au făcut acest lucru.

Gabriela Firea
Gabriela Firea

"Din experiența guvernării liberale interimare a Capitalei, și președintele PNL București și consilierii generali liberali (cam aceeași) știu că o astfel de soluție n-a existat cu siguranță, iar ei nu au vrut, nu au știut sau nu au putut să o promoveze. Culmea ironiei este că foștii viceprimari liberali, Pieptea, dar mai ales Nicolaescu (trâmbița de azi a ELCEN), nu au mișcat un deget pentru a rezolva problema în timpul mandatului lor. Acum însă, răgușesc în cor în spațiul public cu reproșuri la adresa mea și a noii majorități. Oare bucureștenii să aibă o memorie atât de scurtă? Liberalii au gestionat RADET numind conducerea, au avut în fiecare ședință de buget (nu mai puțin de 10 în 2015) posibilitatea să rectifice bugetul în sensul asumării răspunderii pentru existența și plata oricărei sume dacă o considerau datorie certă, lichidă și exigibilă, dar, surpriză... Nu au făcut-o!", a subliniat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, potrivit unui comunicat PMB.

Totodată, Firea susține că președintele al PNL București, Cristian Bușoi, în opoziție fiind apără interesele ELCEN.

"Nu primăria condusă de mine a hotărât ca 60% din subvenție să se ducă la ELCEN, ci acesta este rezultatul înțelegerii dintre BCR-ELCEN-RADET și alți cinci cotitulari ai unui cont bancar special unde, din 2002, nu de ieri, Primăria este obligată de Guvernul României să vireze subvenția (cont escrow). Primăria este doar plătitor, nu poate influența înțelegerea cotitularilor, iar dacă pentru ELCEN nu ajung 60% din subvenție, trebuia ca încă din 2002 să-i convingă pe dânșii, nu să mă responsabilizeze pe mine. Ministerul Energiei este acționar majoritar la ELCEN și este firesc să susțină cererile acestuia", arată Firea.

Ea precizează că PMB nu este clientul ELCEN și nici nu poate plăti altceva decât subvenția în lei pentru populație la nivelul aprobat de fosta "guvernare locală liberală" la începutul anului 2016, când a fost aprobat bugetul Capitalei.

"Astăzi eu execut bugetul votat în februarie 2016 și mi se pare complet lipsit de onestitate că, până la concluziile controalelor aflate acum în desfășurare la RADET, să se agite în spațiul public nu doar cifre, ci chiar ideea că Primăria ar ascunde deliberat debite!", adaugă Firea.

Primarul general subliniază că subvenția aprobată de Consiliul General este plătită la zi, iar "celelalte temeiuri clamate" de ELCEN nu au nici "un statut legal".

"În cadrul dialogului cu Ministerul Energiei și cu vicepremierul Vasile Dîncu am auzit de problemele întâmpinate de ELCEN cu finanțarea datoriilor sale către bănci și aprovizionarea cu gaz pentru iarnă. Singura soluție concretă și legală la dispoziția Capitalei este să plătească subvenția conform consumurilor reale de gigacalorii", punctează Firea.

Totodată, ea spune că are mare încredere în reușita Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), adăugând că nu poate face declarații privind calendarul de implementare, înainte de aprobarea întregii documentații de acces la facilitățile financiare europene.

Etichete: conducerea radet, firea, Gabriela Firea, RADET

0/3 COMENTARII
mocangeala
19 Sep 09:40
+0
VOTURI
-0
Vrem apa calda si caldura gratuite in Bucuresti, nu transportul gratuit. In felul asta se incurajeaza "folosirea transportului public in detrimentul masinii personale", pentru ca nu o sa mai puta in autobuze. Deci, apa calda si caldura gratuite=VOTURI!
Cris
19 Sep 09:21
+0
VOTURI
-0
Aceste lamentari despre ce trebuia sa faca PNL=ul si nu a facut nu intereseaza pe nimeni. Bucatareasa lu Pandele trebuie sa gasesaca solutii ca apa calda si caldura sa fie gratuite in capitala.
laurentiu
18 Sep 20:28
+0
VOTURI
-0
Nuuuu, n-are cum, toata lumea stie ca liberalii sunt cei mai curati, doar DNA-ul urmareste PSDu...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE