Proprietarii clădirilor cu risc seismic care se opun consolidării ar putea fi evacuaţiGabriela Firea spune că a lucrat, împreună cu oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru iniţierea unui proiect de lege care să permită evacuarea proprietarilor de spaţii din clădirile evaluate cu risc seismic care se opun consolidării urmând ca, în perioada lucrărilor, familiile să fie relocate.

Ministerul Dezvoltării a imaginat deja şi a transmis către Parlament o serie de modificări legislative care permit evacuare familiilor care nu doresc să părăsească locuinţele care sunt pericol public", a declarat, joi, Gabriela Firea la Digi24.

Gabriela Firea spune că, la multe dintre imobilele din Bucureşti care nu au fost consolidate, lucrările nu au început din cauză că un număr mic de persoane care locuiau în clădire au refuzat să stea, temporar, în altă parte pe durata reparaţiilor.

Dacă, să spunem, dintr-un imobil în care locuiau 50 de familii, una singură nu-şi dădea acordul, nu se putea începe procesul de consolidare. Şi atunci, prin modificarea legislaţiei, acest lucru se va derula automat. Dacă o clădire, în urma expertizei va fi considerată pericol public toate familiile vor fi evacuate iar Primăria Generală va pune la dispoziţie spaţii corespunzătoare şi decente de locuire, bineînţeles. Nu-i trimitem în stradă pe aceşti oameni", mai spune primarul general.

La ultima şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost votată înfiinţarea Administraţiei pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Statisticile Primăriei Capitalei relevă că 173 de clădiri sunt încadrate în categoria I de risc seismic, iar alte 183 sunt considerate pericol public.

Situaţii prezentate recent de Ministerul Dezvoltării indică faptul că în Bucureşti, un eventual cutremur ar avea efect foarte puternic în zonele Otopeni, Băneasa, Casa Presei şi Pantelimon, puternic în zonele Panduri, Militari, Dumul Sării, mediu în zonele Titulescu, Bălcescu, Balta Albă şi Gemeni, iar un efect scăzut s-ar înregistra în zonele Dâmboviţa, Metalurgiei şi IMGB.

Vulnerabilitatea Bucureştiului în cazul unui sesim este dată de "fondul construit vechi, din zona centrală", dar şi de "condiţiile locale de teren, caracterizate prin prezenţa unor straturi argiloase groase, care favorizează perioade predominante lungi ale mişcării terenului, la magnitudini mari şi medii". Un alt motiv este acela că "perioada proprie de vibraţie, de 1,4 - 1,7 secunde, caracteristică clădirilor înalte, construite cu precădere în perioada interbelică corespunde de regulă perioadei de vibraţie indusă de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment în care se produce fenomenul de rezonanţă, cu efect distrugător, de prăbuşire, a clădirilor care fac parte din fondul construit vechi".

Etichete: Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, cladiri risc seismic, consolidare cladiri cu risc seismic, evacuare familii, Gabriela Firea

0/7 COMENTARII
George N
07 Oct 16:40
+0
VOTURI
-0
„CONFISCARE!!!”
Vlad băiatule, nu știu ce-ai tras pe nas, dar e stricat. Schimbă-ți furnizorul, că uite că faci urât...

Cum adică „confiscare”? Tu gândești vreun pic? Spui că oamenii ăia refuză consolidarea, care se face totuși fără acordul lor, iar apoi când le ceri banii pe ceva ce n-au solicitat și vezi că n-au, le confiști casele și-i lași pe drumuri?

Zi-mi unde stai că vin la tine, dau cu mătura în fața ușii tale și apoi îți cer câteva miliarde de euro. Nu vrei să mă plătești??? Îți confisc casa!!!
Exact asta ai afirmat tu!

Du-te în Coreea de Nord, că doar acolo mai găsești așa indivizi, cu secera și ciocanul tatuate pe inimă!
Gorobete
07 Oct 13:59
+0
VOTURI
-0
Plata renovarii ar trebui sa se faca in rate pe 25 de ani, deci nu se va face reconsolidarea pe gratis, pe bani publici.
Ce te faci insa cu cei care n-au bani de reconsolidare? Pensionari, de exemplu? Ii muti de acolo, din casa lor, le refaci apartamentul vrand-nevrand iar apoi ii pui la plata. Si cum n-or sa aiba bani, le vinzi apartamentul ca sa-ti scoti banii, iar pe aia ii lasi pe drumuri? Ca mutarea in locuintele primariei o sa fie doar pe durata lucrarilor.
Si atunci, cum ramane cu garantarea proprietatii? Sau la P$D nu se mai garanteaza proprietatea?
vlad
07 Oct 12:41
+0
VOTURI
-0
De ce evacuarea??? Adica ei nu vor, le renovam apartamentele pe bani publici, cladirile astea sunt super centrale, ulterior apartamentele o sa coste milioane... totul pe banii primariei??? Nu baiatule, nu vor sa ajute, nu vor poate sa si contribuie macar simbolic??? CONFISCARE!!!
FIREA MAFIA IMOBILIARA
07 Oct 11:13
+0
VOTURI
-0
DE ce doar in zona centrala? Doar centralul este vulnerabil la cutremure? Restul zonelor nu intereseazsa? Ca acolo traiesc palmasii?
FIREA MAFIA IMOBILIARA
07 Oct 11:11
+0
VOTURI
-0
Foarte bine punctat!
O sa faca expertize la greu ca sa scaota toate blocurile din zona centrala ca fiind cu buline, o sa i mute e oameni iar altii o sa le ia locul, ca baietii destepti abia asteapta acest mecanism infractional girat de institutiile statului si de fucntionari corupti
FIREA MAFIA IMOBILIARA
07 Oct 11:10
+0
VOTURI
-0
MAFIA IMOBILIARA O SA SI FACA DE CAP>>>
Gorobete
07 Oct 09:55
+0
VOTURI
-0
Articolul 44 din Constitutie te-ar cam impiedica sa-i evacuezi pe oameni din locuinte...
Si, in plus, ii evacuezi, faci lucrarile, oamenii sunt buni de plata. Ce te faci daca aia n-au bani? Cumva ii dai in judecata ca sa-ti recuperezi banii? Adica le vinzi casa?

Si atunci... cum adica nu-i dai afara din case? Cum le garantezi dreptul la proprietate?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE