Foc de artificii, concerte, filme, stații de metrou redenumite, de Ziua Europei, 9 MaiZiua Europei, 9 Mai, este sărbătorită de multe dintre instituțiile din București prin evenimente speciale. 

artificii
artificii

* Metroul european

Pe 9 mai, in intervalul 16,00-19,00, 28 de statii de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Calatorii vor fi intampinati in statiile de metrou cu momente artistice de muzica si dans, vor putea vizita expozitii si vor avea ocazia sa participe la degustari de vinuri si alte specialitati. Mai mult, pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din Bucuresti.

* Festivalul filmului european

In perioada 9-15 mai, peste 15.000 de cinefili sunt asteptati la cea de-a 18-a editie a Festivalului Filmului European, ce va avea loc la cinematografele Studio si Elvira Popescu.

Cu acest prilej, vineri seara, in gradina Institutului Cultural Roman va avea loc concertul de deschidere al acestei editii, in culorile si spiritul Greciei, organizat impreuna cu Fundatia Culturala Greaca.

* Concert de Ziua Europei la Afi Palace Cotroceni

Vineri, 9 mai, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Institutului Cultural Roman, Primaria sectorului 6, in parteneriat cu Orchestra Simfonica Bucuresti, va organiza la AFI Palace Cotroceni un concert dedicat Zilei Europei, in care vor fi interpretate cele mai cunoscute piese de muzica simfonica europeana.

Spectacolul va include si un scurt program de patinaj artistic sustinut de membrii Asociatiei Clubul Sportiv EduSport si se va incheia cu un foc de artificii pe fundalul sonor al imnului Uniunii Europene - celebra 'Oda bucuriei' din Simfonia nr. 9, compusa de Ludwing van Beethoven.

* Vernisajele Salonului International dedicat Zilei Europei si lansarea Festivalului European de fotografie

Vineri, incepand cu ora 12,00, in sala de festivitati a Institutului Cultural Roman din Bucuresti si la Galeria 'Euro Foto Art' din Oradea vor avea loc vernisajele Salonului International dedicat Zilei Europei.

* Recital vocal-instrumental la Muzeul Literaturii, de Ziua Europei

Un recital vocal-instrumental al carui program este alcatuit in totalitate din muzica romaneasca va fi sustinut, vineri, de Ziua Europei, la Muzeul National al Literaturii Romane, de solisti ai Teatrului de Opereta si Musical 'Ion Dacian'.

Recitalul, sustinut de soprana Bianca Ionescu si pianistul Stefan Doniga, include lieduri si arii din operete romanesti semnate de compozitori precum Tiberiu Brediceanu, Eduard Caudella, Alfred Alessandrescu, Florin Comisel sau George Grigoriu, partituri pe care publicul are rareori ocazia sa le asculte pe scena.

* Concertul 'Muzica Europei - de la Poema Romana la Carmina Burana', vineri, in Parcul Titan - Parcul Artelor

Concertul extraordinar de muzica clasica 'Muzica Europei - de la Poema Romana la Carmina Burana' va fi organizat, vineri, de Primaria sectorului 3 in Parcul Titan-Parcul Artelor, publicul fiind invitat la o intalnire in aer liber cu marea creatie muzicala europeana semnata de cunoscuti compozitori ai Romaniei, Angliei, Italiei, Frantei, Austriei, Poloniei, Belgiei, Norvegiei si Germaniei.

Evenimentul este sustinut de Orchestra Simfonica Bucuresti sub bagheta dirijorului Benoit Fromanger, de corul Accoustic, dirijat de Daniel Jinga, avandu-i ca invitati pe solistii Robert Nagy, Iordache Basalic si Irina Ionescu.

*Ceremonii organizate de MApN cu prilejul zilei de 9 mai
In municipiile resedinta de judet si in localitatile in care sunt dislocate unitati militare vor avea loc pe 9 mai ceremonii de depuneri de coroane de flori cu prilejul sarbatoririi Zilei Independentei de Stat a Romaniei, Zilei Europei si a Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In Bucuresti, ceremonia va avea loc, de la ora 9,30, la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Razboi Mondial (Universitatea Nationala de Aparare 'Carol I').

* Expozitie stradala de idei exprimate grafic despre viitorul UE, in fata Bibliotecii Centrale Universitare

Peste 300 de tineri vor alcatui, vineri, pe esplanada din fata Bibliotecii Centrale Universitare, cea mai mare expozitie stradala de idei exprimate grafic cu privire la viitorul Uniunii Europene si asteptarile lor de la viitorul Parlament European, care va fi ales pe 25 mai.

Avand o lungime de 13 metri, expozitia se doreste un manifest inedit, creat pentru a le oferi participantilor posibilitatea de a-si exprima, in maniera artistica, asteptarile lor de la viitoarea legislatura a Parlamentului European, prin intermediul celor cinci artisti grafici prezenti la eveniment.

*Concerte de fanfară

De Ziua Europei, alaturi de fanfarele Armatei, Jandarmeriei, ISUMB si Fortelor Navale Romane, 20 de fanfare din 12 tari vor defila pe bulevardele Capitalei in cadrul Festivalului Muzicilor de Fanfara - eveniment unic in Bucuresti

De Ziua Europei, sărbătorită pe 9 Mai, state precum Spania, Olanda, Franţa, Italia, Malta, Bulgaria, Polonia, Elveţia, Marea Britanie, Croatia şi Turcia au acceptat invitaţia Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu, de a se alătura fanfarei militare române, reprezentate de: Muzica Reprezentativă a Armatei, Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române, Muzica Militară a Forțelor Navale și Muzica Reprezentativă a ISUMB, într-un eveniment de excepţie - Festivalul Muzicilor de Fanfara.

Astfel, evenimentul - care va avea loc în zilele de 9 şi 10 mai, în urmatoarele zone: Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Centrul Istoric, Cercul Militar, Parcul Cişmigiu şi Piaţa Constituţiei - va consta într-o serie de concerte susţinute de formaţii de muzică de fanfară precum:
§ Historical Military Band (Turcia)
§ Band Flutes and Drums (Elveţia)
§ Scottish Pipe Band (Scoţia)
§ Banda Real de Gaitas Principe de Asturias de Oviedo (Spania)
§ Pipes and Drums Band (Malta)
§ Military Band (Bulgaria)
§ Female Orchestra Belle Epoque (Polonia)
§ Bersaglieri Military Band (Italia)
§ Marching Band (Polonia)
§ Navy Music Band (Polonia)
§ Triuggio March Band (Italia)
§ Music Band (Croaţia)
§ Firemen Band (Polonia)
§ Bagade Breton (Franţa)
§ Military Royal Band (Marea Britanie)
§ Bycicle Band (Olanda)

În ziua de 9 mai, între orele 17.00 – 20.00, în mai multe zone centrale ale oraşului (Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Centrul Istoric, Cercul Militar, Parcul Cişmigiu) vor fi susţinute concerte inedite. Bucureştenii vor avea ocazia să asiste la reprezentaţii unice ale fanfarelor româneşti şi străine prezente la eveniment.

Etichete: 9 Mai, concerte, ziua Europei

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE