Fonduri europene de 1,5 miliarde euro, irosite de RomâniaFonduri europene de 1,5 miliarde euro ar putea pierde România din cauza întârzierilor în derularea proiectelor din sectoarele transport, mediu şi resurse umane. Este vorba despre bani plătiţi beneficiarilor de la bugetul de stat, dar pe care România riscă să nu îi poată recupera de la Comisia Europeană în acest exerciţiu financiar, care se termină în mai puţin de patru luni.

Fonduri europene de 1,5 miliarde euro, irosite de Romania
Fonduri europene de 1,5 miliarde euro, irosite de România

România ar putea pierde peste 1,5 miliarde de euro pentru că proiectele finanțate de UE înregistrează întârzieri foarte mari, iar banii plătiți până acum de statul român nu vor mai putea fi recuperați la timp. 

România a luat 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, din 2007 şi până acum. A avut la dispoziţie 19 miliarde, din care mai putem primi bani doar până la finalul lui 2015. În prima parte a acestui an au fost blocate o parte din programele de competitivitate, resurse umane, mediu şi transporturi. Înseamnă că plăţile către beneficiari au fost acoperite din banii statului, iar facturile pentru decontare vor fi trimise abia acum Comisiei Europene.

„Riscul cel mai mare de dezangajare aparţine programului operaţional sectorial pt dezvoltarea resurselor umane. Avem de trimis până la sfârşitul anului către Comisia Europeană o sumă de aproximativ 500 de milioane de euro”, a precizat Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, potrivit Digi24.ro. 

Statul va cheltui alte 1,5 miliarde de euro din fondurile viitoare pentru a acoperi greşelile din trecut în sectorul transporturilor.

„Este o găselniţă contabilicească, se vor reporta rezultate mai mari pe o anumită perioadă, dar sacrificând noua perioadă de programare şi noul buget”, spune Radu Limpede, consultant în programe europene. 

Pentru că România a luat puţin peste 1 miliard de euro din fonduri europene în prima parte a acestui an, ţinta de absorbţie de 80% avansată de fostul ministru - Eugen Teodorovici - este deja un obiectiv ratat, spun consultanţii. Doar în luna august, pentru toate programele operaţionale, României i-au fost rambursate 146 de milioane de euro pentru proiectele derulate. Şi a trimis spre decontare Comisiei facturi de doar 137 de milioane de euro.

România va pierde 800 de milioane de euro şi din fondurile pentru agricultură pentru că unii beneficiari nici măcar nu au început proiectele.

Etichete: fonduri europene, România, UE, Uniunea Europeană

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE