Fost prefect, cercetat pentru asasinat la comandăFostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost arestat din nou. El este acuzat acum că ar fi comandat un asasinat.

Fost prefect, cercetat pentru asasinat la comanda
Fost prefect, cercetat pentru asasinat la comandă

Emanoil Bocăneanu este acuzat că ar fi tocmit uciderea principalului martor din dosarul în care e anchetat pentru fapte de corupţie. Persoana pe care a contactat-o pentru a-i pune în aplicare planul criminal s-ar fi speriat şi ar fi informat autorităţile. Detenţia de 30 de zile a fost hotărâtă miercuri, 7 mai 2014, de către judecătorii Tribunalului, la cererea procurorilor DNA, după ce Bocăneanu ar fi încălcat condiţiile controlului judiciar impus de instanţă pe 10 februarie, potrivit Romania TV. 

Fostul prefect s-a predat la arestul Poliţiei Galaţi, astfel încât arestarea sa preventivă a devenit efectivă. Există informaţii că măsura arestării preventivă a fost deja contestată de avocaţii fostului prefect la Curtea de Apel Galaţi. Fostul prefect al judeţului Galaţi a mai fost arestat preventiv, în 15 noiembrie 2013, pentru şantaj, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, dar judecătorii au decis ca acesta să fie judecat în libertate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuzau pe Bocăneanu că "s-a implicat activ", cu ocazia concursului desfăşurat, în luna august, pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în calitate de membru al comisiei, în sprijinirea unui candidat, pentru ca acesta să fie declarat câştigător, primind în schimb alimente şi băuturi.

"Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi", au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii îl mai acuzau pe Emanoil Cătălin Bocăneanu că, în perioada august - septembrie, şi-a traficat influenţa pentru a-i asigura administratorului unei societăţi comerciale accesul la conducerea Direcţiei Regionale de Finanţe Galaţi, pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, primind pentru aceste intervenţii, în repetate rânduri, produse alimentare. De asemenea, pentru acelaşi administrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unităţi siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând şi primind în schimb diverse produse alimentare. O altă acuzaţie care îi era adusă lui Bocăneanu este aceea că, în perioada august-octombrie, pe fondul reorganizării structurilor judeţene ale Finanţelor Publice, folosindu-se de funcţia deţinută, "a exercitat intervenţii repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menţinerii în funcţii a patru persoane, în condiţiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condiţiile legale pentru ocuparea acelor posturi".

În perioada 2012 - 2013, ar fi impus unei persoane cu funcţie de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziţioneze mai multe bunuri, din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, au mai arătat procurorii în documentul citat. În aceeaşi perioadă, Bocăneanu ar fi determinat angajaţi de la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească unei angajate a unităţii suspendarea din activitate, primind în schimb, în mod repetat, sume de bani prin intermediul fiicei acesteia.

Fostul prefect al judeţului Galaţi mai era acuzat de procurori că, în cursul acestui an, ar fi intervenit în favoarea subordonatului său Bogdan Topală, în două situaţii, pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât acesta să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză şi pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere. Anchetatorii au mai arătat că, în 1 august, Emanoil Cătălin Bocăneanu ar fi ameninţat şi ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a unei prietene a soţiei prefectului.

"Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului", au notat procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii îl mai acuzau pe Bocăneanu că, în cursul acestui an, ar fi făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul Judeţean Galaţi.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Tudorel Chirnoagă şi Bogdan-Valentin Topală, fiind acuzaţi de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, respectiv complicitate la această infracţiune. Procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA au făcut, în 14 noiembrie, percheziţii la sediul Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei din subordinea Consiliului Judeţean Galaţi şi la sediul Prefecturii Galaţi. Emanoil Bocăneanu a fost numit prefect al judeţului Galaţi în luna mai 2012.

Etichete: asasinat, cercetat, corupţie, prefect

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE