Fosta glorie a cinematografiei româneşti va primi o nouă faţă. VEZI CUM VA ARĂTAFosta glorie a cinematografiei româneşti, "Favoritul" din Drumul Taberei, se va transforma în mall cultural. Cel mai puternic concurent al celebrului cinematograf "Patria" din perioada comunistă va primi o nouă faţă dotată cu sală de spectacole versatilă pentru teatru, cinema şi concerte, efecte speciale cu fum şi ceaţă, bibliotecă şi cafenele. 

În cadrul ședinței ordinară de luni, 8 aprilie 2013 a Consiliului Local Sector 6, s-a aprobat Bugetul consolidat de venituri și cheltuieli al sectorului 6, fiind impartiti bani si pentru renovarea Cinematografului Favorit.

S-au atribuit astfel 11.054.000 lei (aproximativ 2.600.000 EUR), pentru consolidarea, extinderea și modernizarea Cinematografului „Favorit”, informează un comunicat al grupului“ Inițiativa Favorit”.


Cinematograful "Favorit" din cartierul Drumul Taberei a fost preluat de către Primăria Sectorului 6 printr-un contract de comodat încheiat cu RADEF (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor), în toamna anului 2010, contracul fiind valabil până în 2016. 

La acea vreme, fostul primar Cristian Poteraş se angaja să îl transforme în mall cultural. Între timp, clădirea lăsată în paragină, după aproape 40 de ani de activitate, a ajuns pe mâna hoţilor şi a boschetarilor. În locul scaunelor de pluş roşu şi-au găsit culcuş oameni ai străzii, iar pereţii au fost acoperiţi cu grafitti cu mesaje ce nu fac cinste cinematografiei româneşti. 

Starea deplorabilă a fostului cinematograf i-a făcut pe reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Civică Favorit să protesteze chiar şi în faţa primăriei, cerând să fie luate măsuri pentru reabilitarea simbolului din Drumul Taberei

"Proiectul este gata. În aproximativ o lună vom avea autorizaţia de construire", a declarat pentru B365.ro noul primar al Sectorului 6, Rareş Mănescu, care a precizat că va continua proiectul de reabilitare a "Favoritului". 

Conform sursei citate, amenajarea noului mall cultural se va face în două etape, respectiv consolidarea clădirii, după ce va fi aprobată proiecţia bugetară de anul viitor, urmând apoi extinderea construcţiei cu încă două etaje faţă de cum arată în prezent. 

"Teoretic, noul mall cultural va fi gata la sfârşitul anului 2014", a estimat primarul. 

Sală de spectacole versatilă şi efecte speciale cu fum şi ceaţă

Potrivit studiului de fezabilitate (SF) întocmit de proiectanţi, Centrul Cultural European Favorit va fi dotat cu sală de spectacole "versatilă" pentru teatru, cinema şi concerte, capacitatea minimă propusă fiind de 700 de locuri. Scena pe care urmează să urce artiştii şi actorii va avea o suprafaţă de 120 mp, dedesubt fiind amenajată zona destinată orchestrei.

La acestea se adaugă o sală de lectură-bibliotecă, cu acces liber la raft, două săli multifuncţionale şi de conferinţe, cu capacitatea de 50 de locuri fiecare, şi mai multe zone de alimentaţie publică cu bar şi cafenea. Foaierul sălii de spectacol se va desfăşura pe o suprafaţă de 450 mp, iar transportul vizitatorilor la etajele superioare se va face cu liftul.

Noua clădire va beneficia de instalaţie de control acces şi antifurt, internet wireless, iar ecranul cinematografului va fi acţionat electric. În plus, spectatorii vor avea parte de efecte speciale cu fum şi ceaţă, plus un sistem surround de sonorizare în plafon şi pereţi. Sălile de conferinţe vor fi şi ele de ultimă generaţie, în dotări fiind incluse sisteme audio cu căşti wireless. Pereţii amovibili (mişcători) vor permite organizatorilor să dimensioneze sălile în funcţie de necesităţile clienţilor astfel încât, la spectacolele de mare anvergură, să poată fi suplimentat numărul de locuri. În plus, construcţia va fi prevăzută cu adăpost de apărare civilă, la subsol. Detalii despre structura organizatorică a clădirii găsiţi aici

Costurile pentru noua faţă a cinematografului "Favorit" sunt estimate la aproximativ 8 milioane euro. Suma a fost considerată de ONG-işti prea mare, adică de 4 ori mai mult decât a declarat primarul Poteraş, în 2010, când a preluat clădirea de la RADEF, după cum B365.ro a scris aici

Etichete: Cristian Poteraş, cum va arăta, Drumul Taberei, rareş mănescu, realitatea, renovare, Sectorul 6

0/1 COMENTARII
razvan
16 iul 11:25
+0
VOTURI
-0
Foarte bine. Era pacat sa fie lasat in paragina.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE