Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat la opt ani de închisoareFostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel București, la opt ani închisoare pentru abuz în serviciu.

Mihai Necolaiciuc
Mihai Necolaiciuc

Inițial, Necolaiciuc a fost condamnat în iunie 2015 de Judecătoria Sectorului 1 la 10 ani închisoare, pedeapsă scăzută de Curtea de Apel București la opt ani.

Necolaiciuc a mai fost condamnat definitiv într-un alt dosar de deturnare de fonduri la patru ani și șase luni închisoare, el fiind însă eliberat condiționat în iulie 2015.

Curtea de Apel București a dispus ca din cei opt ani de închisoare să fie scăzuți aproximativ trei ani și trei luni, respectiv perioada când a stat în arest preventiv (iunie 2009 — ianuarie 2012) și perioada petrecută în penitenciar (octombrie 2014 — iulie 2015).

Pe latură civilă, instanța a dispus ca Necolaiciuc și ceilalți inculpați din dosar să plătească în solidar suma de aproximativ 110 milioane lei către părțile civile SN CFR SA și Ministerul Transporturilor.

În același dosar au fost condamnați și complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CN CFR sau șefi de servicii: Viorica Olăeru — cinci ani și șase luni cu executare, Ilie Vlăduț — trei ani cu suspendare, Dragoș Vasile Vlăduț — trei ani cu executare, Ana Maria Matei — trei ani cu suspendare, Octavian Costea — trei ani și șase luni, Alexandru Nicolae — trei ani cu suspendare, Marius Iliușcă — patru ani cu executare, Ovidiu Lucian Nicula — patru ani cu executare.

La acest dosar a fost conexat un altul, în care au fost condamnați trei oameni de afaceri: Dumitru Creștin — doi ani închisoare, Andrei Bogdan Gheorghiu — patru ani, Adrian Viorel Gașpar — doi ani, toate pedepsele fiind cu executare. În privința lui Adrian Viorel Gaspar și Dumitru Creștin instanța a reținut că aceștia au plătit prejudiciul de 4.862.300 lei.

Toate pedepsele aplicate inculpaților sunt mai mici decât cele date de instanța de fond — Judecătoria Sectorului 1, în condițiile în care cei trei oameni de afaceri primiseră câte cinci ani închisoare.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naționale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 — octombrie 2003, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în februarie 2008, pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu și utilizare a creditelor în alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

În același dosar au fost deferiți justiției complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CNCFR sau șefi de servicii — Mihail Gabriel Misir (decedat), Viorica Olăeru, Ilie Vlăduț, Dragoș Vasile Vlăduț, Ana Maria Matei, Octavian Costea, Țolea Adrian (decedat), precum și administratori ai unor firme — Marius Iliușcă și Ovidiu Lucian Nicula.

Procurorii l-au acuzat pe Necolaiciuc că a angajat CN CFR într-o serie de relații contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri și servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ și nefolositoare.

Potrivit DNA, prin aceste operațiuni a fost creat un prejudiciu de 58.066.318 lei (18.368.442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referință) în dauna CN CFR.

Din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 14.306.231 lei (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiții (BEI), care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamități naturale.

Bunurile, produsele și serviciile achiziționate au reprezentat panouri de afișaj în stațiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină și soluție de ignifugare. Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăți care nu aveau autorizație de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri și servicii către CN CFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan — care desfășoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat și nici posibilități tehnologice pentru a furniza serviciile în cauză — fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele au fost încheiate de Necolaiciuc în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CN CFR inculpate, fără a exista o decizie a adunării generale a acționarilor sau a consiliului de administrație, un proiect sau referat de necesitate, un studiu de fezabilitate sau un buget aprobat.

Mihail Gabriel Misir, șeful Serviciului Achiziții, devenit ulterior Serviciul Aprovizionare, din Direcția Comercială a CN CFR în perioada 1 septembrie 1999 — 26 noiembrie 2001, șef al Direcției Comerciale, funcție pe care a ocupat-o până în 16 decembrie 2003, a fost acuzat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Viorica Olăeru, șef al Direcției Economice în perioada noiembrie 2001 — octombrie 2003, a fost acuzată de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave.

Ilie Vlăduț, planificator principal în perioada 1998 — 2001 și, ulterior, inspector de specialitate până în anul 2003, ambele funcții fiind în cadrul Serviciului Aprovizionare din subordinea Direcției Comerciale, a fost acuzat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave.

Dragoș Vasile Vlăduț, șef al Serviciului Aprovizionare (în perioada noiembrie 2001 — februarie 2003), a fost acuzat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave.

Ana Maria Matei, șef al Direcției Comerciale în perioada decembrie 2000 — aprilie 2001, șef al Direcției Economice în perioada aprilie — noiembrie 2001, a fost acuzată pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave.

Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcției Comerciale (ianuarie 2001 — ianuarie 2004), a fost acuzat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave.

Cei trei oameni de afaceri — Dumitru Creștin, Marius Iliușcă și Ovidiu Lucian Nicula — au fost acuzați pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu fraudarea unei licitații organizată de CFR.

Etichete: CFR, mihai necolaiciuc, Mihai Necolaiciuc condamnat

0/2 COMENTARII
Andrei
28 Nov 17:00
+0
VOTURI
-0
I have visited Romania on a number of different occasions in the past few years. I have been all over Romania and everywhere you go it is dirty. You will find thrash even in the forest and even on the fields which should speak a lot about the Romanian respect for their history and their country. Service personnel are usually disrespectful and rude but prices are high western. Most Romanian think they are westerners and most businesses think they offer western quality products and services but they fall way short. You can stay in 5 star hotels and you will still know that you are in the 2nd ,and depending on the area, 3rd world country.

And the roads are just horrible! Driving to Romania is hell!

If you plan to visit the country I recommend you wait a fewwwww years. It might take about 10 years from the point when they have a highway system… If you still plan to visit then plan to spend a lot of money and expect shitty service everywhere. You will need a vacation after a Romanian vacation!!!
ALEX47
24 Nov 10:36
+0
VOTURI
-0
prea mic "PUTIN" pentru asa un tun MARE !!
CFR-ul nu are dreptul sa-l dea in judecata ?? Nu ii este confiscata averea ?? pai ce facem , numai judecam dar la condamnarea tinem seama "ca a stat afara la soare in Florida" si nu-i confiscam NIMICA ?? daca nu , atunci sa suporte cei care au judecat stramb !!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE