Fostul ministru comunist, George Homoştean, URMĂRIT PENAL. Cererea, avizată de IohannisPreşedintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală a lui George Homoştean, fost ministru de Interne în perioada 1978-1987, pentru complicitate la infracțiuni contra umanității, în cazul morții disidentului Gheorghe Ursu.

Fostul ministru comunist, George Homostean, URMARIT PENAL. Cererea, avizata de Iohannis (Foto radu-tudor.ro)
Fostul ministru comunist, George Homoştean, URMĂRIT PENAL. Cererea, avizată de Iohannis (Foto radu-tudor.ro)

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 21 ianuarie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Homoştean George, fost Ministru de Interne în perioada 4 septembrie 1978 –3 octombrie 1987, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale art. 12 şi ale art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat președintelui României formularea cererii de urmărire penală a lui George Homostean, fost ministru de Interne în perioada 1978-1987, pentru complicitate la infracțiuni contra umanității în cazul morții disidentului Gheorghe Ursu, a anunțat marți Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

"Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul dosarului cunoscut generic 'Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil' aflat în instrumentarea procurorilor Secției Parchetelor Militare. (...) Deși faptele ce formează obiectul cauzei au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabilește procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale, având în vedere că normele de procedură sunt de strictă și imediată aplicare, procedura de sesizare a Președintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului ori fost membru al Guvernului este aplicabilă și în prezenta cauză", se arată într-un comunicat al PÎCCJ .

Mai multe detalii, pe romaniatv.net. 

Etichete: George Homoştean, gheorghe ursu, ministru interne comunist, urmărit penal

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE