Fostul ministru Constantin Niţă, sub control judiciar pe cauţiune pentru trafic de influenţă UPDATEFostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, în prezent deputat PSD, este cercetat sub control judiciar pe cauţiune, suma stabilită de procurori fiind de 150.000 de lei. Niţă a fost audiat, luni, la DNA, mai bine de o oră.

Fostul ministru Constantin Nita
Fostul ministru Constantin Niţă

UPDATE  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de la data de 25 aprilie 2016 față de CONSTANTIN NIŢĂ, deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

"Inculpatul Niță Constantin trebuie să depună o cauțiune în valoare de 150.000 lei, urmând a comunica procurorului în termen de 6 (șase) zile lucrătoare de la data prezentei ordonanțe dacă este de acord să depună valoarea stabilită, aceasta urmând a fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției la o unitate bancară.

Potrivit ordonanței de luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, Niță Constantin, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui NIȚĂ CONSTANTIN.

În consecință, la data de 21.07.2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București.

De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin", precizează DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Niţă trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției sau instanța de judecată cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Secția 1 Poliție Brașov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
c1) să nu ia legătura direct sau indirect, în nici un mod, cu anumite persoane menționate în ordonanță
d) să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Lui Niţă i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

UPDATE Constantin Niță, fost ministru al Economiei, a părăsit luni sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde a fost citat într-un dosar de corupție. Niță a stat la DNA mai bine de o oră, el fiind însoțit de avocat. El nu a făcut declarații la ieșire.

Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, a ajuns, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind citat de procurori într-un dosar penal.

În luna aprilie, când i-a expirat mandatul la conducerea PSD Braşov, Constantin Niţă s-a retras din viaţa politică, anunţând că nu va mai candida pentru un mandat de deputat în viitorul Parlament.

Constantin Niţă a precizat atunci că se retrage şi din conducerea centrală a PSD. "Am fost onorat să fac parte din conducerea celui mai mare partid din România, un partid care a scris istorie, cu momente extraordinare, dar şi perioade mai puţin bune", a spus acesta, scrie Mediafax.

În luna februarie a acestui an, Constantin Niţă era principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Surse din PSD susţin că acesta a fost înlăturat de Liviu Dragnea, în urma unei discuţii avute cu câteva ore înainte de alegerile pentru Consiliul Naţional.

Fost ministru al Energiei, Constantin Niţă a fost audiat la DNA în dosarul "Mită la Hidroelectrica", legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro.

Niţă a afirmat că respinge "orice acuzaţie, afirmaţie, asociere" privind implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, el menţionând că a atenţionat conducerea companiei asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Constantin Niţă este de profesie economist, specializat în marketing. El a fost ministru al IMM-urilor în 2009, în Cabinetul PSD-PDL. De asemenea, în Guvernul Ponta II, Niţă a condus departamentul pentru Energie, iar în Guvernul Ponta III a fost ministru al Economiei.

Constantin Niță, fost ministru al Economiei, a părăsit luni sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde a fost citat într-un dosar de corupție.

Niță a stat la DNA mai bine de o oră, el fiind însoțit de avocat.

El nu a făcut declarații la ieșire.

Etichete: Constantin Niţă, DNA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE