Gabriel Oprea, la DNA. Fostul ministru, pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu UPDATEFostul ministru de interne, Gabriel Oprea, s-a prezentat, miercuri, la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că va fi urmărit penal, după ce Senatul a aprobat cererea pentru începerea urmăririi penale în dosarul  DIPI. Oprea este acuzat de abuz în serviciu în dosarul care vizează cumpărarea unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Oprea este urmărit penal şi în Dosarul "Coloanelor oficiale".

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea

Procurorii DNA l-au pus sub învinuire pe Gabriel Oprea, în dosarul privind maşina de lux cumpărată de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea.

"Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la data de 24 februarie 2016, a cererii transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Suspectului OPREA GABRIEL i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală", precizează DNA, într-un comunicat de presă.

"Nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecție. Sunt nevinovat și îmi voi dovedi nevinovăția", a spus Gabriel Oprea, la ieşirea din sediul DNA, unde a stat aproximativ o jumătate de oră.

Oprea a mai spus că, în timpul mandatului său, MAI nu a achiziţionat doar o maşină, ci peste 5.000, în mod "legal, transparent", pentru că aveau nevoie de acestea poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din alte structuri ale ministerului.

"Nu eu am cerut această maşină. Şi fostul şef al DIPI, domnul Nicolae, a recunoscut că nu am cerut aşa ceva. Nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie. Nu sunt vinovat şi am să-mi demonstrez nevinovăţia", a mai declarat Oprea.

Acuzaţiile pe care procurorii i le aduc în această cauză sunt de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.  În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Nicolae Gheorghe şi alţi trei foşti şefi din DIPI.

La data de 17 februarie, DNA a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor, din 21 august până în octombrie 2015.

Cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea a fost avizată de Senat în 24 februarie .

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecţiei demnitarilor". Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

CITEŞTE ŞI Fostul şef al DIPI, audiat la DNA în dosarul privind maşina de lux folosită de Gabriel Oprea

La începutul lunii februarie, fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală pentru două fapte de abuz în serviciu şi în dosarul privind folosirea coloanelor oficiale.

Etichete: DNA, gabriel oprea, Gabriel Oprea DNA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE