Fostul ministrul al Culturii: "Anularea concursului de la MȚR, o gravă eroare"Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii, consideră anularea concursului câștigat de Vintilă Mihăilescu pentru postul de director al Muzeului Național al Tăranului Român o gravă eroare, având în vedere că movitul anulării este că arhitectul Șerban Sturdza, membru al comisiei, nu ar indeplini condițiile cerute de lege.

Fostul ministrul al Culturii: "Anularea concursului de la MȚR, o grava eroare"
Fostul ministrul al Culturii: "Anularea concursului de la MȚR, o gravă eroare"
Foto: trecator.ro

"Arhitectul Șerban Sturdza este una dintre cele mai calificate persoane să facă parte din comisia de concurs pentru postul de director general (manager) al Muzeului Național al Țăranului Român. Președinte al Ordinului Arhitecților, filiala București, director executiv al Fundației "Pro Patrimonio", membru corespondent al Academiei Române, Șerban Sturdza este un eminent specialist în arhitectura tradițională românească. Excelent cunoscător al arhitecturii țărănești (conduce, de pildă, lucrările de restaurare la casa lui George Enescu de la Mihăileni), a organizat și desfășurat, cu rezultate excepționale, o vastă campanie de restaurare a bisericilor de lemn din Oltenia. A realizat o mulţime de proiecte arhitecturale, restaurarea unor clădiri de patrimoniu, precum şi proiecte mai vaste de salvgardare a habitatelor tradiţionale cu patrimoniul arhitectural şi formele sociale aferente (inclusiv obiecte de mobilier țărănesc). Cum declara el însuși într-un interviu recent, evocând formația lui intelectuală: "a mai existat un lucru care m-a determinat în mare măsură să fac această alegere: vacanţele de vară, în care făceam plimbări în sate şi, ca toată lumea, colecţionam ceramică populară şi obiecte făcute de ţărani. Acest obicei m-a apropiat de societatea rurală şi arhitectura vernaculară într-o manieră suficient de mare ca să mă determine după aceea, în perioada facultăţii, să-mi petrec cel puţin două luni din an mergând din sat în sat, făcând releveu şi fotografie. Interesul pentru arhitectură s-a născut de la sine" (https://www.igloo.ro/articole/serban-sturdza/). Trebuie ținut cont că domeniul de activitate al Muzeului Țăranului Român este, prin excelență, unul interdisciplinar, care se înscrie în familia europeană a muzeelor de arte şi tradiţii populare. Astfel, arhitectura caselor țărănești, cea a bisericilor sătești, istoria meșteșugurilor fac parte în chip evident din obiectul de activitate al Muzeului Țăranului Român și constituie o activitate de o viață a arhitectului Șerban Studza. Consider că opinia comisiei de contestații a Ministerului Culturii, potrivit căreia Șerban Sturdza "nu este specialist în domeniul de activitate al instituţiei muzeale în cauză", este o gravă eroare.", a transmis Alexandrescu pe Facebook.

Reamintim că, în urma cu cateva zile, Ministerul Culturii a anuntat ca va relua procedura de organizare a concursului de proiecte de management organizat pentru ocuparea postului de manager al Muzeului National al Taranului Roman dupa ce comisia de solutionare a contestatiilor a admis in parte contestatia depusa de candidatul Virgil Stefan Nitulescu.

Etichete: MȚR, Muzeul Țăranului, serban sturdza, Vlad Alexandrescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE