Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu, audiat la DNA în dosarul "Partida Romilor"Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu a venit, marţi, la DNA pentru a fi audiat în dosarul "Partida Romilor, în care este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Gelu Diaconu
Gelu Diaconu

UPDATE Fostul șef al ANAF Gelu Diaconu a declarat, marți, la ieșirea de la DNA, că dosarul său a fost înaintat instanței, arătând că nu știe ce conține pentru că nu a avut avocat.

''Dosarul a fost înaintat instanței. Mi-a fost adus la cunoștință lucrul acesta. Am dat o declarație scurtă în care am reiterat susținerile din memoriul pe care l-am depus. Dosarul va deveni public odată ce va fi în instanță. Eu nu am avut acces la el, pentru că nu am avut avocat. Nu am solicitat și nu am dorit să am avocat în această fază. E o chestiune, în opinia mea, care ține strict de profesia fiscală, chiar dacă am avut calitatea de suspect și acum m-am trezit în instanță și pentru precizările de natură pur administrativ fiscală nu era necesară asistența unui avocat'', a spus Diaconu.

Gelu Diaconu a fost citat să se prezinte marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru noi acte procedurale în dosarul "Partida Romilor", potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro

În luna mai, procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală faţă de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, dar şi faţă de managerul de proiect, managerul general şi directorul economic al asociaţiei romilor „Pro Europa" după ce au descoperit că o parte din fondurile europene destinate incluziunii romilor au fost folosite în campania electorală.

Noile probe pe care le-au descoperit procurorii anticorupţie arată că, în contextul campaniei electorale parlamentarele din anul 2012, Mădălin Voicu, în calitate de preşedinte de onoare al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obţinut, în numerar, de la reprezentanţii organizaţiei, suma de 100.000 lei.

„Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorala din anul 2012, în care a candidat din partea unui partid politic pentru obţinerea calităţii de deputat. În perioada octombrie 2014, reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 şi mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Contractele respective au fost semnate, din partea Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa", de inculpaţii Păun Nicolae, Rotariu Florentina şi Paraschiv Iulian, acesta din urmă în calitate de manager al proiectului «Acces pe piaţa muncii, o şansă pentru tine»", potriit DNA.

Acuzaţiile procurorilor DNA sunt legate de derularea a două proiecte cu finanţare din fonduri europene de către Asociaţia Partida Romilor: "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi" şi "Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine", ambele în perioada 2010 – 2013.

Din probele administrate a reieşit că obiectivele primului proiect nu au fost realizate, că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane.

Procurorii mai arată că, în perioada 2011-2015, Păun i-a plătit lunar lui Mădălin Voicu sume fixe în cuantum total de 217.300 lei şi a asigurat un salariu soţiei acestuia, cercetată în cauză, fără nicio contraprestaţie, în cadrul unuia dintre proiectele derulate de Partida Romilor.

Aceste foloase ar fi fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, printre care şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici, ceea ce a avut ca rezultate validarea proiectelor cu finanţare europeană, promovarea unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor "Pro Europa", mai spun procurorii.

Etichete: gelu diaconu, Gelu Diaconu DNA, Gelu Diaconu fost sef ANAF

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h