Fostul şef al Complexului Rovinari, Laurențiu Ciurel, audiat în dosarul "Turceni-Rovinari"Laurențiu Ciurel, fost director al CE Rovinari, a fost audiat marți de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul 'Turceni-Rovinari', în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta și senatorul Dan Șova. 

Fostul sef al Complexului Rovinari, Laurentiu Ciurel, audiat in dosarul "Turceni-Rovinari" (Foto adevarul.ro)
Fostul şef al Complexului Rovinari, Laurențiu Ciurel, audiat în dosarul "Turceni-Rovinari" (Foto adevarul.ro)

În declarația dată în fața judecătorilor pe parcursul mai multor ore, Laurențiu Ciurel a spus că nu se face vinovat de faptele de care este acuzat și a dat explicații în legătură cu împrejurările în care CE Rovinari a acordat un contract de asistență juridică casei de avocatură a senatorului Dan Șova.

Astfel, Laurețiu Ciurel a arătat că, din aprilie 2004 până în 2007, a îndeplinit funcția de director de investiții la Complexul Energetic Rovinari, perioadă în care a purtat discuții cu privire la contractarea unui împrumut de 150 milioane de euro, necesar derulării unui proiect de mediu pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf, proiect cerut de Uniunea Europeană.

El a explicat că era pentru prima dată în România când se demara un proiect de asemenea amploare și a fost nevoit să meargă în străinătate pentru a se informa. Pe 15 noiembrie 2006, direcția condusă de Ciurel a întocmit un referat către directorul general de la Rovinari, prin care a cerut ca, pentru anul 2007, să se prevadă achiziționarea unui serviciu de consultanță juridică de la o casă de avocatură, care să fie specializată în drept comercial și bancar. Casa de avocatură trebuia să asiste CE Rovinari în negocierea contractării unui împrumut de la o bancă străină, dar să și ofere consiliere pe durata derulării proiectului. De asemenea, casa de avocatură trebuia să se ocupe și de exproprieri.

Potrivit lui Ciurel, decizia de a apela la o casă de avocatură a fost luată deoarece juriștii de la Rovinari nu erau specializați în drept comercial și bancar, nu cunoașteau o limbă de circulație internațională și se aflau și în conflict de interese, întrucât făceau parte din categoria celor expropriați.

"Discuțiile cu finanțatorii erau începute încă din anul 2004. Discutam cu 6 sau 7 bănci în paralel. Referatul din 15 noiembrie a fost aprobat de directorul general, iar direcția comercială din CE Rovinari a întocmit un memoriu justificativ, care a fost vizat de mai multe persoane, inclusiv de către mine. În el se spunea că acest serviciu poate fi contractat fără a se face licitație. Nu era problema mea partea de achiziții", a mai declarat Ciurel.

Ciurel a arătat că acel contract de asistență juridică a fost semnat în 2007, cu o valoare estimată de 280.000 lei pe un an, iar ulterior a fost prelungit cu trei acte adiționale.

El a mai spus că după ce a fost numit în 2008 director general al CE Rovinari, a ținut legătura doar cu Radu Cernov, persoană de contact de la casa de avocatură a lui Șova.

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

În dosar mai sunt trimiși în judecată senatorul Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ''Șova și Asociații'', Laurențiu Ciurel, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni. Detalii, pe Agerpres. 

Etichete: dan şova, dosarul Turceni Rovinari, laurentiu ciurel audieri, pvictor ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE