Marin Ștefănel Dan, noul primar interimar al CapitaleiUPDATE: Marin Ștefănel Dan, acum de la UNPR, a fost ales cu 39 de voturi pentru și 0 împotrivă drept primar general interimar, în locul lui Sorin Oprescu, de către Consiliul General al Municipiului București. Cornel Pieptea, cel care a anunţat, marţi după-amiază, că demisionează din funcţia de viceprimar, a fost ales din nou viceprimar.

Primele declarații ale primarului general interimar MARIN ȘTEFĂNEL DAN: "Mi-am propus doua directii, doua reguli.1. Regula transparentei. Imi propun sa maresc transparenta administrativa si a documentelor. Voi supune atentiei CGMB foarte multe proiecte pe care pana acum executivul nu le facea cunoscute. Si doi: disciplina. Traim niste vremuri in care unele persoane, tinand cont de functia pe care o detin, s-au gandit sa obtina foloase necuvenite in interesul lor. Vreau sa ii asigur ca voi avea toleranta zero pentru cel mai mic act de coruptie."

"Sunt surprins plăcut de această alegere, pentru că un astfel de consens pentru bucureşteni poate fi luat dat dacă ne aşezăm cu toţii la masa negocierilor şi ajungem la concluzia că nu se mai poate continua cu o administraţie care a fost acuzată de foarte multe lucruri, iar unele dintre ele e posibil, din păcate să se şi dovedească şi atunci m-am bucurat că factorii politici au reuşit să ia o decizie în acest sens. La această înţelegere s-a ajuns pentru că cele două grupuri mari, PNL şi PSD nu au dorit, din motivele lor, să-şi asume "guvernarea" oraşului în perioada următoare şi, pentru a nu bloca buna funcţionare a oraşului, s-a decis ca noi, în calitate de membri UNPR să ne implicăm în administrarea oraşului cu sprinjinul tuturor", a spus Marin Ştefănel Dan, după alegerea sa în funcţia de primar general interimar al Capitalei.

Întrebat care sunt planurile sale pentru Bucureşti, în perioada următoare, Marin Ştefănel Dan a exemplificat: "Moral nu mi se pare să vin să dezvolt planuri mari pentru bucureşteni, atâta timp cât nu am votul lor, ci am doar votul colegilor din Consiliu. Planurile vizează eficientizarea administraţiei şi transparentizarea tuturor deciziilor de ordin administrativ. Cred că mă voi focusa în special pe problemele administraţiei. Sunt un om care preferă să facă ceva şi nu să facă declaraţii".

Întrebat dacă se gândeşte să candideze anul viitor pentru funcţia de primar general, Marin Ştefănel Dan a negat această ipoteză. "În primul rând mă interesează să duc la bun sfârşit mandatul pe care mi l-au acordat colegii mei, iar o eventuală candidatură, unde va fi ea, nu este luată în acest moment în calcul".

Întrebat care este principala problemă a Bucureştiului din punctul lui de vedere, primarul general interimar a precizat: "Problemele Bucureştiului sunt foarte multe. Unele dintre cele mai mari probleme sunt cele ale celor două regii autonome (n.r. - RADET şi RATB), pentru că problemele fiecăreia dintre ele au fost uitate într-un sertar, nimeni n-a vrut să se ocupe şi au rezultat total alte planuri, în timp ce marea majoritate a bucureştenilor se întreabă în fiecare zi dacă transportul va mai funcţiona a doua zi, dacă iarna se vor încălzi caloriferele. Altfel, putem identifica probleme legate de siguranţa cetăţeanului, şi asta nu e doar o chestiune legată de declaraţie pur şi simplu, ci fac referire la faptul că sper ca, odată ce voi avea o întâlnire cu reprezentanţii Poliţiei Locale, atributele instituţiei să se modifice astfel încât să iasă cât mai mult în stradă. Problema salubrizării este iar una importantă şi întâmplarea face ca eu să cunosc această problemă pentru că am fost membru al comisiei de salubrizare".

Noul primar general interimar a criticat şi circuitul documentelor în Primărie, care până acum, spune el, le era necunoscut consilierilor generali "Nu ştim de ce doar anumite documente solicitate ajungeau să fie dezbătute în cadrul CGMB prin punerea lor pe ordinea de zi şi de ce altele trebuiau să aştepte", a spus primarul general interimar.

Întrebat dacă numirea lui la şefia Capitalei creşte şansele UNPR pentru primăriile de sector, Marin Ştefănel Dan a spus că partidul nu şi-a făcut un astfel de calcul, ci "s-a făcut un calcul doar de a reuşi să unim toate partidele politice din Consiliul General".

"În momentul de faţă pentru RADET există în planul de administrare al Consiliului de Administraţie o restructurare în ceea ce priveşte eficientizarea energetică şi, totodată, se doreşte o mai bună cooperare cu Primăria Municipiului Bucureşti prin atragerea fondurilor europene. Subvenţia, aşa cum s-a angajat şi CGMB, va fi plătită doar că, din păcate, nu a fost virată în integralitatea ei, iar această chestiune e o mare problemă pentru Regie. În momentul de faţă chestiunile financiare nu le cunosc pentru că foarte puţini dintre consilierii generali au avut acces la o parte dintre informaţii, nici măcar la toate, cele financiare. În momentul de faţă e un vid în ceea ce priveşte situaţia financiară a Primăriei. Tocmai de aceea, una dintre măsurile pe care le voi lua este să fac o auditare externă", a spus Marin Ştefănel Dan, întrebat fiind dacă are soluţii pentru redresarea situaţiei în care se află RADET şi RATB.

Viceprimarul PSD Dan Darabont a negat că nu ar fi dorit să participe la alegerile pentru postul de primar interimar: "S-a spus ca as fi refuzat sa preiau interimatul sau ca nu am dorit. Este inexact. Decizia privind asumarea interimatului este una politica, care se ia in functie de ce au decis partidele politice. PSD are 13 functii din 55. Noi am discutat in PSD si in organizatia de Bucuresti a partidului si am decis sa nu facem o propunere. Ma asteptam insa ca PNL care detine majoritatea sa isi asume responsabitatea unei propuneri din cadrul partidului. Sper insa ca aceasta decizie de astazi sa nu fie in defavoarea bucurestenilor"

18:30 MARIN ȘTEFĂNEL DAN a fost ales şi în funcţia de viceprimar al Capitalei cu 34 de voturi "pentru" și 5 "împotrivă". 

Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei, a luat decizia de a demisiona din funcţie pentru a face loc unui candidat cu şanse reale la funcţia de primar general interimar al Bucureştiului. Funcţia de primar general interimar urmează să fie preluată de consilierul general PP-DD Marin Ştefănel Dan, după ce ambii viceprimari ai Capitalei, Daniel Darabont şi Cornel Pieptea, au refuzat. Marin Ștefănel Dan, acum simpatizant UNPR, este susținut atât de PNL, cât și de PSD.

UPDATE: Pieptea a anunţat că a luat decizia de a demisiona şi a discutat cu celălalt viceprimar, Dan Darabont, şi au luat împreună decizia de a-l susţine pe Marin Stefanel Dan în funcţia de primar general interimar, anunţă Realitatea TV.

Marin Stefanel Dan, consilier general din partea PP-DD, intre timp absorbit de UNPR, are cele mai mari sanse, potrivit surselor HotNews.ro, sa asigure interimatul cat timp primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi in arest.

Nici unul dintre cei doi viceprimari nu a dorit sa isi asume interimatul. In aceasta situatie, legea prevede alegerea unor noi viceprimari care sa isi asume aceasta functie. Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a luat marti decizia de suspendare a primarului Oprescu dupa ce decizia de arestare pe 30 de zile a ramas definitiva. Cel mai probabil, Consiliul General al Municipiului Bucuresti se va intalni in aceasta seara pentru a alege interimarul.

Copreședintele PNL București Teodor Atanasiu a declarat marți că PNL ar susține "cu plăcere" propunerea ca reprezentantul UNPR Marin Ștefănel să preia mandatul de primar general interimar dacă acesta ar fi de acord cu propunerile PNL și ar face parte dintr-o majoritate susținută de liberali, informează Agerpres.ro.

"Dacă există o majoritate din care să facă parte domnul respectiv care să fie în acord cu propunerea PNL și acea majoritate să îl desemneze, cu plăcere", a afirmat Atanasiu la sediul PNL, întrebat dacă reprezentantul UNPR în CGMB Marin Ștefănel, ar putea fi susținut de liberali pentru funcția de primar general interimar.

Liberalii nu doresc să preia mandatul de primar general interimar al Capitalei în urma suspendării lui Sorin Oprescu, însă propun partidelor reprezentate în CGMB un acord în baza căruia să se discute o soluție în acest caz, a declarat, marți, Teodor Atanasiu.

Nicuşor Dan a comentat ştirea pe Facebook, declarând următoarele:

"Degringolada totala. Dupa Oprescu, un UNPR-ist fost PPDD-ist este favorit sa devina primarul interimar al Bucurestiului. Faptul ca ambii viceprimari (PNL / PSD) refuza sa preia mandatul dovedeste coruptia generalizata din Primaria Generala."

Marin Ştefănel – Dan face parte din Partidul Poporului – Dan Diaconescu, partid absorbit de UNPR in iunie 2015, si este presedinte al PPDD sector 5. Din 2012 acesta ocupa functia de consilier general. Marin Stefanel - Dan este de profesie analist politic.

VEZI AICI DECLARAŢIA DE AVERE A LUI MARIN ŞTEFĂNEL DAN

Etichete: primar interimar, primar interimar bucuresti, Sorin Oprescu

0/2 COMENTARII
paul
15 sep 16:16
+0
VOTURI
-0
Haoleu, alegeri anticipate noi cum vreti sa le spuneti dar lasati-ne cu de astia. primarul general nu este ales de vreun partid, nu carnetul de partid la adus in functie. E ceva de genul presedinte de bucuresti. Asa ca ar trebui organizate alegeri noi, ar fi cea mai buna si corecta solutie.
Cris
15 sep 13:28
+0
VOTURI
-0
Ce "Ceafa Groasa"... Unde e lantzul de aur de la gat? Ia uite bai nene, cu cine inlocuim noi infractorii....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE