Fraţii Micula, PROPRIRE PE CONTURILE ROMATSA. Vor să recupereze de la stat 82 de milioane de euroFraţii Ioan şi Viorel Micula au pus poprire pe veniturile încasate de către Romatsa, din taxele de tranzit a aeronavelor. Aceștia vor să recupereze o datorie de 82 de milioane de euro.

Fratii Micula, poprire pe fondurile ROMATSA
Fraţii Micula, poprire pe fondurile ROMATSA

UPDATE: ROMATSA nu a avut și nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula și statul român, se arată într-un punct de vedere al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) transmis, vineri, Agerpres.

"În data de 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigație în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menționează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat", se arată în comunicat.

Potrivit MFP, în data de 30 martie 2015, a fost emisă Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus în aplicare de România — Hotărârea arbitrală în cauza Micula/România din 11 decembrie 2013, care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 4 septembrie 2015.

După pronunțarea hotărârii arbitrale, România, prin Ministerul Finanțelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună că renunță la susținerea argumentelor sale din acțiunea în anulare a hotărârii arbitrale pronunțată în dosarul nr. ARB/05/20.

Conform art. 2 alin. (1) din dispozitivul acesteia, 'România nu plătește niciun ajutor incompatibil menționat la articolul 1 și recuperează toate ajutoarele incompatibile menționate la articolul 1 care au fost deja plătite oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor prin punerea în aplicare sau executarea parțială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, precum și orice ajutor plătit oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor printr-o punere în aplicare ulterioară a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 care nu a fost adus la cunoștința Comisiei sau orice ajutor plătit după data adoptării prezentei decizii'.

România, prin Ministerul Finanțelor Publice, a introdus în anul 2014 o acțiune în anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), decizia asupra acțiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârșitul anului 2015 și primul trimestru al anului 2016.

În data de 9 septembrie 2015, societatea Eurocontrol (organizație internațională, care încasează, în numele unei persoane juridice din România — ROMATSA, sume pentru serviciile de navigație aeriană prestate transportatorilor aerieni în spațiul aerian al României) a precizat că a primit un act de executare silită de la un executor judecătoresc din Regatul Belgiei, prin care i se interzice să plătească vreo sumă către ROMATSA.

Ministerul Finanțelor Publice a transmis punctul de vedere al României, către executorul judecătoresc și către Curtea de Apel de la Bruxelles, precum și Ambasadei României din Regatul Belgiei și a demarat procedurile de contestare formelor de executare silită.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.

Poprirea s-a pus în 9 septembrie. Practic, banii nu mai intră în conturile ROMATSA. Este vorba despre bani pe care îi plătesc companiile aeriene pentru ca avioanele lor să tranziteze spaţiul aerian românesc sau să decoleze, respectiv să aterizeze pe aeroporturile din România, potrivit digi24.ro.

Asta, deși ROMATSA nu are nicio legătură cu datoria pe care statul român o are față de frații Micula. 

Directorul interimar al Romatsa susține că poprirea pe conturile Romatsa nu va crea probleme cu plata salariilor.

Veniturile pe care ROMATSA ar trebui să le încaseze de la Eurocontrol sunt blocate până la întregirea sumei de 85 de milioane de euro datorate fraţilor Micula. Suma reprezintă jumătate din încasările Romatsa pe un an. Reprezentanţii companiei au plecat la Bruxelles pentru a negocia.

Florin Diaconu, lider de sindicat la ROMATSA, a explicat pentru Adevărul cum s-a ajuns la această situaţie. "Fraţii Micula au avut un proces cu statul pentru recuperarea unor datorii şi l-au câştigat. Eu vor să-şi recupereze datoriile de la ROMATSA. S-au dus direct la Eurocontrol cu hotărârea judecătorească prin care statul trebuie să le dea banii. Au cerut ca banii pe care Eurocontrol îi trimite la ROMATSA să fie viraţi în conturile lor. Eurocontrol a transmis luni către ROMATSA acest lucru, iar compania noastră are termen până pe 24 septembrie să ceară suspendarea popririi conturilor. ROMATSA a trimis deja oameni la Bruxelles ca să angajeze o firmă de avocatură", a spus FLorin Diaconu.

Frații Micula au câştigat în instanţele internaţionale un litigiu cu statul român, care trebuie să le plătească peste 180 de milioane de euro.

Printr-o manevră extrem de ciudată, statul român a garantat în timpul procesului printr-o scrisoare de garanţie de la mai multe instituţii, printre care şi ROMATSA.

Avocaţii fraţilor Micula obligă acum acest organism european să vireze companiei lor banii datoraţi ROMATSA. Ceea ce înseamnă că, de pe 9 septembrie, când a intrat în vigoare poprirea, ROMATSA nu se va mai putea baza pe aceste sume. Iar acest lucru s-ar putea prelungi pentru cel puţin 6 luni.

Reprezentanţii ROMATSA au trimis deja o echipă de reprezentanţi la Bruxelles pentru a contesta decizia, însă procedura este una greoaie, deoarece compania română trebuie să fie apărată în acest caz de avocaţi belgieni, potrivit jurnalul.ro.

Etichete: proprire conturi romatsa, ROMATSA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE