Gabriel Oprea POATE FI URMĂRIT PENAL. Votul final va fi dat miercuri în plenul SenatuluiComisia juridică a Senatului a aprobat marţi solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a fostului ministru Gabriel Oprea pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale. În faţa senatorilor jurişti, Oprea a pledat nevinovat şi a cerut retrimiterea dosarului la DNA, pe motiv că ancheta nu este de competenţa procurorilor anti-corupţie, ci a Parchetului General.

Gabriel Oprea contesta cererea DNA. Fostul ministru solicita retrimiterea dosarului la Parchet
Gabriel Oprea contestă cererea DNA. Fostul ministru solicită retrimiterea dosarului la Parchet

UPDATE 14.07:  Comisia juridică a Senatului a încuviinţat cererea procurorilor de a începe urmărirea penală a lui Gabriel Oprea în dosarul folosirii coloanelor oficiale.

Decizia Comisiei juridice de avizare favorabilă a solicitării DNA a fost luată cu 9 voturi "pentru", unul împotrivă şi o singură abţinere. Avizul este consultativ, urmând ca plenul Senatului să decidă asupra ridicării imunităţii parlamentare a senatorului UNPR. Potrivit unor surse parlamentare, plenul ar urma să fie convocat miercuri, la ora 10.00, pentru votul în acest caz.

UPDATE 14.00 Gabriel Oprea a pledat nevinovat la Comisia juridică şi a cerut chiar retrimiterea dosarului, pe motiv că ancheta nu este de competenţa DNA, ci a Parchetului General.

"Nu am cerut nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de interne. (...) Sunt un om care am ajutat justiţia, am respectat legea şi înţeleg foarte bine jocul de putere", a declarat Oprea.

Oprea a mai spus că nu îi este frică de nimic şi de nimeni atât timp cât se ştie nevinovat. El a mai susţinut că a acţionat în baza unor ordine vechi din 1999 care reglementau folosirea coloanelor oficiale de către miniştri. "Ca om politic înţeleg foarte bine momentul acesta politic", a mai spus Oprea.

UPDATE 13.30 Senatorul Gabriel Oprea s-a prezentat la Comisia juridică pentru a  studia dosarul de la DNA și pentru a-și prezenta punctul de vedere. Oprea a venit însoțit de senatorul UNPR Florentina Jipa, celebră după ce l-a miruit pe Dan Şova.

Comisia juridică a Senatului analizează, marți, cererea privind încuviințarea începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, urmând să întocmească ulterior un raport consultativ, pe care îl va înainta Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a plenului.

Conform procedurii, Oprea poate să își studieze dosarul la Comisia juridică. El le-a cerut anterior colegilor parlamentari să voteze cererea de urmărire penală transmisă de DNA, pe motiv că nu ar trebui prelungită perioada necesară stabilirii adevărului.

 

Potrivit unor surse parlamentare, avocatul lui Gabriel Oprea ar fi solicitat Comisiei juridice a Senatului restituirea dosarului referitor la acesta la DNA, pe motiv că doi procurori nu ar fi avut competența să facă cercetări în acest caz.

Gabriel Oprea solicită retrimiterea rechizitoriului înapoi la Parchetul General, motivând că doi dintre procurorii care au instrumentat dosarul nu ar fi avut competența necesară. Fostul ministru a trimis a scrisoare membrilor Comisiei Juridice din Senat, în acest sens. În consecință, Oprea le cere membrilor comisiei să solicite lămuriri. Până la această oră, niciun senator de la Comisia juridică nu a venit.

Membrii Comisiei se vor reuni la ora 13:00 și vor lua o decizie, concretizată într-un raport pentru începerea sau neînceperea urmăririi penale, care va fi trimis ulterior Senatului. Cel mai probabil, plenul va fi organizat în cursul zilei de miercuri, unde sunt necesare peste 83 de voturi pentru ca cererea pe numele fostului ministru al Internelor să treacă. Până la ora 13:00, Gabriel Oprea poate să vină să își consulte dosarul. Nu a făcut-o până acum. În cadrul comisiei, PNL deține cinci senatori, PSD patru, iar UNPR un membru.

Comisia juridică a Senatului discută, în şedinţa de astăzi, programată să înceapă la ora 13:00, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a fostului ministru Gabriel Oprea, urmând ca, după finalizarea raportului, Biroul Permanent să decidă când va fi dezbătută şi votată în plen cererea. Senatorii jurişti îl vor invita pe Oprea să-şi studieze dosarul şi să formuleze un punct de vedere înainte de întocmirea raportului.

Etichete: comisia juridică, DNA, gabriel oprea, Parchetul General

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE