Gabriela Firea, despre situaţia ELCEN: Nu se pune problema opririi apei calde. Ar fi o fapta penalăPrimarul Capitalei anunţă că nu se pune problema opririi apei calde în Bucureşti ca urmare a anunţului făcut de Romgaz, Gabriela Firea precizând că până la finalul anului primăria va acorda 42 de milioane de euro către RADET, o parte din bani urmând să ajungă la Romgaz.

Gabriela Firea
Gabriela Firea

 „Avand in vedere ca Romgaz este in proprietatea statului in procent de 70%, iar ELCEN este in proprietatea statului in procent de 90%, statul roman taie gazul statului roman, pedepsindu-i pe romani. Aceasta este concluzia, pentru ca cele doua entitati Romgaz si ELCEN sunt in subordinea Guvernului Romaniei, au in consiliul de administratie reprezentanti ai guvernului Romaniei si unul dintre consiliile de administratie, cel al Romgaz, a decis sa taie gazele catre ELCEN, doar pentru ca acesta a intrat in insolventa, procedura necesara in actuala situatie economica", a declarat Firea într-un comunicat.

Totodata, Primarul General a explicat ca RADET, care este in subordinea Primariei Generale, a solicitat intrarea in insolventa pentru a-i proteja pe locuitorii din Bucuresti, „deoarece ELCEN solicita plata unei datorii istorice care nu este inclusa in contabilitatea Primariei Generale si nu aveam nici o forma legala si nici o justificare sa platim acele penalitati la penalitati, exact cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau facute din pix".

In ceea ce priveste oprirea gazelor furnizate de Romgaz catre Elcen, edilul sef a explicat ca „ELCEN a mai achizitionat gaze in perioada anterioara, mai are si pe stoc, ii asigur pe bucuresteni ca nu se pune problema sa nu mai aibă apa calda, conform amenintarilor din partea Romgaz.

Pana la sfarsitul anului, Primaria Capitalei va plati catre RADET, iar RADET va putea face plati in continuare catre ELCEN si ELCEN catre Romgaz, Distrigaz si Transgaz suma de 193 milioane lei, adica 42 milioane euro, sume care sunt prevazute in buget la capitolul subventie.

Populatia a platit la zi factura, deci nu are de ce sa fie pedepsita din cauza unor litigii comerciale sau neintelegeri dintre doua companii ale statului. Problema acum este de competenta Guvernului".

In ceea ce priveste implicarea autoritatii centrale in aceasta situatie, Gabriela Firea a declarat ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii urgente in acest sens, „iar corespondenta dintre cele doua institutii ale guvernului, Romgaz si ELCEN, sa fie facuta fara a mai speria populatia si fara a mai aduce in discutii bucurestenii care isi platesc aceste facturi la zi. Eu am datoria sa ii apar pe bucuresteni, nu anumite grupuri de interese, voi merge pana la capat".

"Sunt deschisa dialogului cu Premierul Romaniei, cu vicepremierii Dancu si Borc, am tinut legatura permanent cu ministrul energiei iar CA Radet a initiat, deja, consultari cu reprezentantii creditorilor, astfel incat sa existe o predictibitate in ceea ce priveste platile pe acest circuit al decontarilor intre structurile implicate", a concluzionat Primarul General".

Etichete: ELCEN, elcen bucuresti, firea, intrerupere gaz, romgaz

0/2 COMENTARII
vlad
28 sep 11:06
+0
VOTURI
-0
Se pare ca nu intelege conceptul de regie autonoma... nu conteaza ca apartin statului, ele trebuie sa-si urmareasca interesele!! Spre binele actionarilor, chit ca majoritar e statul. Asta ce inseamna? Ca acum se da teapa celorlalti 30% sau 10%?? Asta vorbind juridic... E clar doar vina primariei, dar bun, asta e alta discutie.

Mi se pare de asemenea interesant ca de fiecare data cand vine vorba de Guvern aminteste de Dancu.. asta ca sa se vada foarte clar cine l-a impins pe asta acolo si cu cine isi face el manevrele. O fi bine intentionat Ciolos, dar jumatate din ministri i-au fost impusi si nu au niciun interes sa reformeze ceva
Cris
27 sep 16:20
+0
VOTURI
-0
Bucatareasa si-a dat seama ca e pe muchie de cutzit si ca e in pericol daca iese lumea in strada si ocupa sectiile de votare, ca in Africa... de asta incearca sa dreaga busuiocul.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE