Gabriela Firea: În primăvară începem construirea a şase cartiere de locuinţe în sectoarele CapitaleiPrimarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că în primăvară ar putea fi demarată construirea a șase cartiere de locuințe, în cele șase sectoare, după ce în ultima ședință a CGMB a fost adoptat un proiect de hotărâre privind înființarea unei societăți comerciale având ca obiect de activitate construirea de apartamente cu destinația de locuințe sociale.

Gabriela Firea
Gabriela Firea

"Am discutat cu toți cei șase primari de sectoare și, în cel mai scurt timp, în primăvară, dorim să demarăm construirea a șase cartiere de locuințe, în cele șase sectoare ale Capitalei. Vom realiza parteneriate în sensul următor: există sectoare care dețin suprafața de teren și altele care nu o au. (...) Să spunem că un sector are terenul dar nu are banii și atunci Primăria Capitalei intervine prin societatea de construcții cu sursa de finanțare, iar Primăria de sector pune la dispoziție suprafața de teren. Aceasta este situația sectorului 5. (...) Alte sectoare care nu au nici teren ar putea să cumpere, să intre în licitații. Sau: să li se aloce de la Primăria Generală a Capitalei", a declarat edilul, în urma participării la seminarul "Autorități locale. Finanțări. Achiziții. Proiecte".

Ea a menționat că, în perioada următoare, va fi înaintată o propunere de administrator al respectivei societăți, în fața CGMB. Acest administrator propus va prezenta CGMB o proiecție de buget.

Edilul general a subliniat că, în cazul construirii în sistem municipal, costurile vor fi de două ori mai mici decât în sistemul privat, deoarece această societate nu va fi orientată spre obținerea de profit. Va urmări în schimb să își recâștige sumele investite, pentru a putea construi alte locuințe, urmând să recupereze banii din chirii sau vânzări.

"Locuințele pentru tineri se cheamă locuințe convenabile. Vor fi de două categorii: unele vor putea să fie închiriate, pe o sumă mult mai redusă decât valoarea de pe piața privată, sau va exista posibilitatea cumpărării, a achiziției, cu un avans mai mic decât cel de pe piața privată și posibilitatea de plată 20 — 25 de ani", a explicat Firea.

În cadrul conferinței, edilul general a arătat că Viena este una dintre capitalele europene care reprezintă un model de succes și a cărei dezvoltare administrativă s-a bazat pe un sistem de tip holding.

"Cred că în materie de administrație publică locală nu avem de ce să inventăm apa caldă. Este bine să implementăm modele care au dat deja rezultate, modele de succes, iar Viena este unul dintre aceste modele: o dezvoltare administrativă pe sistem holding, cu mai multe societăți ale municipalității, care deservesc principalele servicii publice către cetățeni. Mă refer la mediu, construire de locuințe și clădiri de utilitate publică, sănătate", a spus ea.

Firea a anunțat, în context, că în perioada 17 — 19 octombrie urmează să efectueze o vizită la Viena, capitală care reprezintă pentru ea un model de guvernare locală.

"Nu întâmplător, anumite aspecte din proiecția de guvernare locală a capitalei Austriei, Viena, încercăm să le implementăm și în cadrul Primăriei Municipiului București. Unul dintre aceste proiecte a fost deja votat, acum câteva zile, la inițiativa mea, în cadrul Consiliului General, și anume înființarea unei societăți pentru construirea de locuințe sociale, pentru tineri și de utilitate publică, după modelul vienez. Am observat criticile aduse acestei inițiative. Ele au doar caracter politic și de pre-campanie electorală, pentru că în final rezultatul va fi unul foarte bun, pentru că această nișă de cetățeni nu va putea aborda niciodată, oricât de mult și-ar dori, un credit ipotecar, un credit imobiliar, o achiziție de pe piața privată. Practic, Primăria Generală a Capitalei, la fel ca și Primăria Vienei, intră ca un jucător pe piața imobiliară, dar pe această nișă exclusivistă a locuințelor sociale", a spus ea.

Etichete: Bucureşti, Gabriela Firea, locuinţe sociale, locuinte sociale bucureşti, Primăria Capitalei, primarul Capitalei

0/5 COMENTARII
vlad
29 Sep 10:40
+0
VOTURI
-0
"Primaria intra ca un jucator pe piata imobiliara" doar pentru mine suna foarte rau treaba asta??? WTF?? Bine, poate e bine ca in sfarsit se comporta socialist, dar nu asta e solutia de viitor. E nevoie de locuinte sociale, dar depinde si cum se fac blocurile astea si cu cine... si sper ca nu in detrimentul spatiului verde.
Georgia
28 Sep 17:55
+0
VOTURI
-0
ASTA E IMPORTANT SA CONSTRUIASCA PE BANII NOSTRII LOCUINTE PENTRU TIGANII CARE STAU PE SOCIALE!! JAVRA MOLDOVEANCA!!
socialu
28 Sep 17:53
+0
VOTURI
-0
da cu rai platnicii care beneficiaza de locuinte "sociale" ce face primaria ? Nimic. Lasa pe ceilalti locatari sa lupte pentru a se plati intretinerea si a beneficia in continuare de apa si caldura ... . Cum e posibil asa ceva ? Daca primaria are chiriasi ar trebui sa le plateasca si intretinerea daca acestia nu o fac.... pt recuperarea sumelor datorate tb sa se ajunge in instanta samd .. timp si bani cheltuiti .... cmon ...
gigi
28 Sep 16:21
+0
VOTURI
-0
conteaza si cum le construieste. Daca o sa se construiasca cartiere cu arhitectura comunista mai bine ne caram din tara asta. Cand te duci in orice capitala din vestul Europei de minunezi la tot pasul cat de frumos este...asa ar trebui sa construim si noi.
Vlad
28 Sep 15:18
+0
VOTURI
-0
Modernizări linii tramvai cu tot ce presupun ele căi de rulare și peroane când începe Primăria Capitalei???Refugiile de tramvai înguste lipsite de garduri de protecție un coșmar fără sfârșit.A vedea Bulevardul Basarabia,Strada Barbu Văcărescu,Bulevardul Ion Mihalache,Calea Giulești,Calea Călărașilor etc etc etc.În ritmul ăsta în care lucrările de modernizare a liniilor de tramvai par a sta pe loc nefiind terminate până acum nici măcar alea de pe Șoseaua Pantelimon,de pe Bulevardul Liviu Rebreanu,de pe Șoseaua Mihai Bravu,de pe Șoseaua Olteniței și de pe Calea Văcărești mai scăpăm la București de peroanele înguste lipsite de garduri de protecție la anul și la mulți ani.Să nu mai zic că nu mai putem în calitate de pietoni circula pe străzile capitalei pe trotuare și pe treceri de pietoni în condiții de siguranță din cauza bicicliștilor.Călăresc bicicletele pe trotuare și pe treceri de pietoni periclitând traficul pietonal.Nu mai putem traversa în condiții de siguranță din cauza lor.A vedea trecerea de pietoni de pe Șoseaua Pavel Kiseleff aferentă Pieței Victoriei.Să ruleze cu bicicletele pe carosabil alături de conducătorii auto respectând aceleași reguli de circulație alături de ei.Nu să deranjeze pietonii pe trotuare și pe treceri de pietoni care sunt spații strict pietonale.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE