Gabriela Firea, pe şantierul de la Arcul de Triumf. Când vor fi finalizate lucrările de reabilitarePrimarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a vizitat, marţi, șantierul de la Arcul de Triumf şi a anunţat că lucrările de consolidare și reabilitare ar urma să fie încheiate până pe 30 iunie. Pentru a permite accesul vizitatorilor, în zonă vor fi înfiinţate o trecere de pietoni şi o pastilă de refugiu. Lucrările de reabilitare a Arcului de Triumf aveau ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015, însă termenul a fost prelungit până pe 30 iunie 2016.

Arcul de Triumf si Observatorul Astronomic trebuie finalizate pana la sfarsitul lunii iunie 2016
Arcul de Triumf şi Observatorul Astronomic trebuie finalizate până la sfârşitul lunii iunie 2016
Foto: obiectiv.info

"Au fost amânări succesive, au fost zece acte adiționale și cred că, de acum înainte, trebuie să tratăm cu mai multă responsabilitate, încă din faza de proiectare toate aceste lucrări, pentru a nu mai exista atâtea întârzieri, amânări de finalizare și acte adiționale. Această lucrare e spre finalizare. 87% din ea este realizată, atât în ce privește consolidarea, cât și restaurarea. Mai sunt așteptați doi izolatori seismici zilele următoare și promisiunea fermă este ca pe 30 iunie să se poată spune că s-a încheiat această lucrare. Două săptămâni durează recepția", a afirmat Gabriela Firea, după ce a vizitat șantierul de la Arcul de Triumf.

Ea adăugat că a primit asigurări că nu vor mai exista amânări în cazul acestei lucrări și că "mai e nevoie, pe lângă cele nouă acte adiționale semnate, de doar unul".

"Și această lucrare, ca și altele, a suferit foarte multe amânări. (...) Nu s-au luat în calcul din faza de proiectare toate elementele necesare anvergurii unei astfel de lucrări. Am fost săptămâna trecută la Pasajul Piața Sudului și am pus și eu aceeași întrebare ca dvs: 'De ce se amână tot timpul aceste termene?'. Mi s-a spus că, spre exemplu, în cazul Pasajului de la Piața Sudului nu au fost luate în considerare devierile utilităților publice de la locul acelui șantier. Practic, constructorul a acuzat că nu are front de lucru. Acestea sunt niște greșeli, practic. Nu știu dacă e vorba de incompetență sau pur și simplu de erori materiale", a precizat Firea.

Ea a atras atenția asupra faptului că astfel de greșeli ajung să fie suportate, în cele din urmă, tot de către contribuabili. În context, Gabriela Firea a subliniat că toate șantierele deschise trebuie urmărite de către managerii de proiect, iar primarii și consilierii trebuie să verifice, la rândul lor, stadiul lucrărilor.

"Nu din birou, pentru că din birou nu poți să ai toate elementele de la fața locului. Trebuie să venim foarte mult pe teren, astfel încât toate lucrările începute să se încheie cât mai curând posibil, pentru a putea deschide alte lucrări noi. Nu putem să deschidem 200 de șantiere, când nu sunt închise nici cele de acum", a conchis Firea.

Reprezentanții celor două firme care efectuează lucrarea au precizat că Arcul de Triumf urmează să fie introdus în circuitul turistic încă din această vară și că, pentru a permite accesul vizitatorilor, va exista o trecere de pietoni dinspre Bulevardul Constantin Prezan. De asemenea, va fi amenajată o pastilă de refugiu pentru siguranța pietonilor. Semaforizarea specială în această intersecție urmează să fie realizată de către Administrația Străzilor până pe 27 iunie.

Primăria Capitalei a contractat lucrări de aproape 2 milioane de lei pentru a finaliza lucrările de consolidare, restaurare și conservare de la Arcul de Triumf. Suma ar fi trebuit să fie plătită prin fonduri europene, însă Primăria a pierdut aceste fonduri pentru că nu a finalizat lucrările la timp.

Lucrările de reabilitare a Arcului de Triumf trebuiau finalizate la 31 decembrie 2015, însă Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a prelungit termenul de finalizare până pe 30 iunie 2016.

Primăria Capitalei a atribuit, pe 25 aprilie, un contract pentru finalizarea lucrărilor de la Arcul de Triumf şi pentru amenajarea peisagistică aferentă. Valoarea totală finală a contractului este de 1.981.077,70 de lei, fără TVA.

Contractul a fost atribuit societăților Romconstruct Holding Grup SA — UTI Grup SA, Romconstruct Holding Grup SA fiind lider al acestei asocieri.

Lucrările ar fi trebuit plătite prin fonduri europene, însă Primăria Capitalei a pierdut aceste fonduri pentru că  nu a terminat lucrările la timp. 

Astfel, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a alocat de la bugetul local 225,7 milioane lei pentru finalizarea a şase mari proiecte pentru care se obţinuseră fonduri europene - Arcul de Triumf fiind unul dintre ele.

 

Etichete: Arcul de Triumf, Gabriela Firea, lucrari Arcul de Triumf

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE