GALERIE FOTO: Primăria de lângă Grădina Cișmigiu, "tăiată cu lama" și suită pe bare metaliceSediul istoric al Primăriei Capitalei, o construcţie veche de peste 100 de ani situată vizavi de parcul Cişmigiu, a intrat de doi ani şi jumătate într-un proces de consolidare ce costă circa 24 mil. euro. Cu un an înainte de finalizare, muncitorii lucrează din greu la refacerea clădirii, proiect ce a fost din plin afectat de obişnuitele amânări ale proiectelor publice din Bucureşti.

Lucrările la fostul sediu al Primăriei Capitalei de peste drum de Parcul Cișmigiu se află în al treilea an, dar sunt încă departe de finalizare. Ultimul termen anunțat de Primarul Sorin Oprescu în luna februarie este sfârșitul anului 2014, după ce termenul inițial era în vara anului curent.  

Furtuna din urmă cu o săptămână a doborât panourile care împrejmuiesc șantierul lși a lăsat să se vadă lucrările efectuate până acum. Puteți vedea imaginile în Galeria Foto, imagini realizate de utilizatorul ByOnu și postate pe forumul skyscrapercity. Muncitorii lucrează la montarea unor structuri metalice cu bare în temelie, care oferă rezistenţa necesară în cazul unui seism puternic.  

Simplificat mult, proiectul ales pentru întărirea structurii prevede următoarele etape de bază: firma constructoare trebuie să sape în jurul clădirii pentru a dezgoli temelia, apoi să decupeze cu o lamă uriaşă bucăţi din zidurile groase pe care le înlocuieşte cu "măsuţele" ultrarezistente, apoi se îmbracă structura rezultată în beton. 

Firma care a câştigat contractul de execuţie a început lucrările la sediul vechi în urmă cu mai bine de doi ani, proces întrerupt temporar însă la jumătatea anului 2011 din cauza schimbării firmei proiectante. Costurile consolidării clădirii au fost majorate de două ori cu câte 6 milioane de euro, cel mai recent la sfârșitul lunii aprilie. Astfel, de la bugetul inițial de 10 milioane de euro se ajunge la un buget de 24,3 milioane de euro. Din banii alocați în plus ar urma să se construiască, în zona delimitată de curtea interioară, o parcare subterană pe trei niveluri.

Între timp, Primăria plătește aproximativ 6.000 de euro pe zi pentru a sta în noul sediu temporar din Splaiul Independeței. Municipalitatea plătește pentru 3 ani circa 9 milioane de euro. Anul trecut, la sfarsitul lunii noiembrie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a prelungit contractul de inchiriere cu inca un an, pentru aproximativ aceeasi suma, respectiv 2,9 milioane de euro.

Cu banii pe care Primăria Capitalei i-a plătit pe chiria turnului de birouri, Municipalitatea ar fi putut cumpăra clădirea, în leasing imobiliar. Sorin Oprescu a declarat însă că nu a putut achiziționa clădirea de birouri deoarece gradul de îndatorare al PMB era maxim, din cauza creditului accesat de fostul primar general, Adriean Videanu, iar Ministerul de Finanțe nu i-ar fi permis să facă un leasing imobiliar, care s-ar fi considerat credit.

Clădirea din Bd. regina Elisabeta nr. 47 este monument istoric, fiind realizată între 1906-1911 după planurile arhitectului Petre Antonescu. Clădirea emblematică a Capitalei, fostul sediu al Primăriei din Regina Elisabeta nr. 47 a fost construit în urmă cu peste 100 de ani şi are ziduri groase de circa un metru. Cu toate acestea, s-a considerat că un cutremur similar celui din 1977 ar şifona puternic imobilul aflat în clasa I de risc seismic şi a fost început un proces de renovare în urmă cu aproape 3 ani.

Etichete: realitatea

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE