Gelu Diaconu: Emigrez în Congo dacă Fiscul va repeta creşterile lunare de încasări din 2015Fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, respinge acuzaţiile DNA şi susţine că activitatea ANAF va fi afectată de demiterea sa.

Gelu Diaconu: Emigrez in Congo daca Fiscul va repeta cresterile lunare de incasari din 2015
Gelu Diaconu: Emigrez în Congo dacă Fiscul va repeta creşterile lunare de încasări din 2015
Foto: dcnews.ro

Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, demis săptămâna trecută de premierul Dacian Cioloş, după ce a devenit urmărit penal într-un dosar DNA cu Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, se apără de acuze într-un interviu ECONOMICA.NET.

Gelu Diaconu a declarat că nu se teme de acuzaţiile DNA şi, ca s-o dovedească, îşi va angaja un avocat debutant. Totodată, susţine că activitatea ANAF va fi afectată de plecarea lui, iar o eventuală aprobare a legii salarizării unice, în condiţiile unor încasări mai nefericite, va duce România în deficit excesiv şi va readuce echipa FMI pe culoarele de la Ministerul Finanţelor.

Din interviu:

Chiar dacă recunosc rolul justiţiei şi remarcabilele rezultate ale DNA din ultima vreme. Fac şi o confidenţă: i-am luat drept model în ce am vrut să fac la Fisc. Dar nu e acceptabil ca o opinie a unui procuror să distrugă la propriu cariera unei persoane.

Despre demitere

Domnul Cioloş a fost de bună credinţă. De altfel, noi am avut, cu o zi înainte să primesc citaţia, o discuţie foarte amplă cu privire la priorităţile ANAF. În discuţiile cu dânsul, eu am invocat o demisie, pe care o aveam scrisă, în mapă, deoarece, aveam o viziune diferită de cea a conducerii de azi a Ministerului Finanţelor. Consideram că nu mai pot face parte dintr-o astfel de formulă. Domnul premier a insistat să-mi continui activitatea. De aceea, nu-mi imaginam că ar vrea vreodată să mă demită urmare a acelei discuţii. Dar au urmat evenimentele de zilele următoare, iar domnul prim-ministru a fost pus într-o situaţie fără ieşire. Trebuia să mă demită.

Fiscul astăzi are procesul decizional semiparalizat. Nimeni nu-şi va mai asuma decizii de amploarea celor pe care mi le-am asumat eu. Desfiinţarea Gărzii financiare, a direcţiilor judeţene, construirea de la zero în doar un an a unei direcţii de temut, cum e Antifrauda. Pentru aceste lucruri îţi trebuie tăria deciziei. Dar când văd agenţii că şeful lor poate fi aruncat ca o măsea stricată, pentru o pretinsă ilegalitate cu două circulare, e o iluzie să credem că va rămâne fără consecinţe.

Risc o afirmaţie: eu emigrez în Congo dacă în lunile următoare Fiscul va repeta creşterile lunare de încasări din 2015. Creşteri de 12 şi 15%, ca în ianuarie anul ăsta. Sunt miliarde de euro, care pot afecta, şi după părerea mea vor afecta, echilibrul bugetar spre sfârşitul acestui an. Şi dacă legea salarizării unitare va fi promulgată, va fi periclitată, cu siguranţă, ţinta de deficit. Vor fi diminuate drastic cheltuielile, în lipsa veniturilor suplimentare, şi vom avea din nou pe holurile Ministerului Finanţelor echipa FMI.

Nu înseamnă că ANAF nu-şi poate găsi un şef mai bun decât mine. Dar ţineţi minte, colectarea se face zilnic. Nu poţi recupera în august ce n-ai luat în februarie. Oricât aş încerca să-mi înghit frustrarea care mă macină, nu pot să fiu blând faţă de consecinţele acestui dosar. Eu am trimis deja un memoriu la toate instituţiile abilitate prin care justific cele două circulare pentru care sunt urmărit de DNA. Pe lângă terfelirea crierei, eu pierd venituri. Din salariu. Dar grosul lor îmi venea din consiliile de administraţie de la CEC şi EximBank. O să vreau să le recuperez

Despre acuzaţii:

Sunt bazaconii, oricât m-aş înfrâna să vorbesc. Procurorul de caz (Doru Ţuluş n.r.) a făcut un dosar pe care nici nu vreau să-l citesc. Voi fi primul nevinovat, condamnat, arestat, orice, din ţară care nu-şi va citi dosarul. Nu am avut nici cea mai mică legătură cu grupul infracţional. Cine este acest Păun? Sigur, de domnul Voicu am auzit la televizor, e muzician.

 

Etichete: ANAF, DNA, gelu diaconu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE