Gelu Diaconu nu vrea să îşi dea DEMISIA de la şefia ANAF: "Doresc sã fiu demis". Ce spune CioloşŞeful ANAF, Gelu Diaconu, refuză să îşi dea demisia, după ce ministrul Finanţelor i-a solicitat acest lucru. Diaconu spune că el îşi doreşte să fie demis "astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva sã-și asume consecințele acestei mãsuri". Şeful ANAF este urmarit penal în dosarul Voicu-Păun. Premierul Dacian Cioloș a anunţat că problema revocării șefului ANAF, Gelu Diaconu, va fi clarificată în cursul zilei de joi.

Gelu Diaconu, fostul sef al ANAF
Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF

Şeful ANAF, Gelu Diaconu, precizează, într-o declaraţie de presă, că nu va da curs cererii ministrului Finanţelor de a demisiona de la şefia ANAF.

DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI ANAF, GELU ŞTEFAN DIACONU:

"Dupã cum cunoașteți, ieri, mi s-au adus la cunoștințã învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Țuluș, constând într-un pretins abuz în funcție și favorizarea fãptuitorului.

Menționez faptul cã am solicitat sã fiu audiat, reținut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian.

Singura acuzație care mi se aduce atât mie cât și vicepreședintelui ANAF este aceea cã am emis douã circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice.

Reamintesc opiniei publice cã anomalia prevãzutã în Codul Fiscal a fãcut ca aplicația informaticã sã trimitã decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim și nu la venitul efectiv, potrivit legii.

Am aflat cu stupoare cã domnul procuror Țuluș apreciazã cã am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii și persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru niște sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plãtit parinții copiilor și bãtrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acțiunile deținute în urma vestitei cuponiade.

În plus, reamintesc faptul cã solicitarea de remediere a acestei aberații fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului și a ministrului de Finanțe de la acea vreme.

De asemenea, reprezentați ai instituțiilor care au propria Casã de Sãnãtate pentru Ordine Publicã, Siguranțã Naționalã și Autoritãți Judecãtorești mi-au atras atenția în mod imperativ cã, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajații acestora sã fie desconspiratã, în relația cu Fiscul.

Revenind la logica kafkianã a organului de cercetare penalã, opinia publicã trebuie sã știe cã acesta considerã cã nu trebuia sã suspendãm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii și persoane cu venituri modice întrucât nu existã un temei legal, fãcând totodatã o banalã confuzie în ce privește diferența dintre suspendare emiterii unui titlu de creanțã și anularea unei creanțe bugetare, apanaj al inițiativelor legislative ale MFP și ale Guvernului.

Și, pentru ca absurdul nu se oprește aici, informez pe aceastã cale opinia publicã ca Direcția Antifraudã a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de cãtre aceastã grupare.

Totodatã, trebuie știut și faptul cã în aceeași perioadã exista pe procedura de avizare în MFP, care are drept de inițiativã legislativã și nu ANAF, așa cum eronat apare în comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau sã rezolve aceastã anomalie fiscalã.

Subliniez faptul cã în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracțional vizat de procurori.

Astãzi, și în zilele urmãtoare, lucrez împreunã cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului și pe care îl vom face public.

În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez cã nu îi voi da curs întrucât doresc sã fiu demis din funcție, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva sã-și asume consecințele acestei mãsuri.

Atrag atenția tuturor factorilor de decizie, informând totodatã cetãțenii, cã ANAF se aflã în mijlocul unei perioade critice a existenței sale, fiind instituția cãreia i se datoreazã în proporție de peste 70% relaxarea fiscalã și stabilitatea macrobugetarã a statului român.

Acțiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei instituții vitale pentru statul român care trebuie sã finalizeze urmãtoarele actiuni, în aceastã perioadã:

- reașezarea portofoliului de administrare în zona contribuabililor mari și mijlocii care aduc peste 72% din colectarea veniturilor;

- reașezarea personalului pe funcții de conducere și execuție;

- stabilizarea infrastructurii IT din domeniul fiscal și vamal, aflatã la limita colapsului, pânã la finalizarea proiectului de modernizare desfãșurat cu Banca Mondialã, urmând sã fie luate decizii majore referitoare la rezolvarea acestei situații;

- operaționalizarea la capacitate maximã, dupã inventarierea celor 18.000 de hotãrâri judecãtorești penale de pus în aplicare, a noii structuri de executãri silite cazuri speciale, pentru a rezolva o problemã intens dezbãtutã;

- menținerea presiunii pe creșterea conformãrii fiscale, prin derularea și programarea acțiunilor Direcției Antifraudã, în domeniile stabilite în strategia asumatã de mine și echipa de conducere;

Consider cã este inacceptabil ca, fie din rea credințã, neștiințã sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituție de importanța ANAF sã poatã fi destabilizatã, punând în pericol ținta de deficit structural și întreaga securitate economicã a României.

Cu toate acestea, tocmai pentru cã nu confund instituțiile cu oamenii, și nici pe mine cu ANAF, am încredere ca CSM și DNA vor urmãri cu atenție deosebitã rezolvarea cu celeritate și în deplinã legalitate a dosarului în care am fost implicat într-o manierã ce poate fi asimilatã unui adevãrat abuz."

REACŢIA LUI DACIAN CIOLOŞ

Premierul Dacian Cioloş spune că situaţia lui Diaconu se va clarifica în cursul zilei de joi.

"O să se clarifice astăzi. Am avut o discuție cu dânsul și o să se rezolve astăzi", a spus, joi, Dacian Cioloș, la sediul Ministerului Economiei, întrebat dacă l-a revocat pe șeful ANAF.

Cioloș a adăugat că Diaconu i-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat. "Mi-a explicat motivele pentru care dânsul consideră că nu este vinovat, dar, date fiind acuzele, a înțeles și dânsul că pentru ANAF e mai bine", a arătat Cioloș. Întrebat dacă acesta își va da demisia, Cioloș a replicat: "O să rezolvăm astăzi".

Preşedintele ANAF, Ştefan Gelu Diaconu şi vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, în dosarul Voicu-Păun.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a cerut, miercuri, demisiile președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ștefan Diaconu și vicepreședintelui, Mihai Gogancea Vătășoiu, după ce aceștia au fost puși sub acuzare de DNA.

STIRE IN CURS DE ACTUALIZARE

Etichete: ANAF, dacian ciolos, DNA, gelu diaconu, Gelu Diaconu demisie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h