UPDATE Greva spontană la CFR s-a încheiat. Trenurile au fost deblocateLucrătorii CFR Călători şi CFR Infrastructură au intrat în grevă spontană miercuri dimineață, timp de două ore, de la 7:00 până la ora 9:00 din cauză că nu şi-au primit toţi banii pe luna decembrie 2012. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat la ora 10.30 că banii au ajuns în conturile CFR Călători pentru plata salariilor. 

Jandarmeria va pazi de hoti magistrala feroviara Bucuresti – Constanta, peste doua luni
Jandarmeria va păzi de hoţi magistrala feroviară Bucureşti – Constanţa, peste două luni
Foto: observator.ro

Mai multe trenuri au rămas blocate în stații. Angajații CFR Infrastructură au luat decizia de a intra în grevă spontană deoarece nu și-au primit salariile marți, pe 15 ianuarie, atunci când era ziua de salariu. Situația este valabilă pentru şase regionale.

Și la filialele CFR Călători s-au înregistrat salarii neplătite. Conform declarațiilor oficialilor, restul de salarii neplătite la timp ar urma să fie achitate în cursul zilei de astăzi.

UPDATE Trenurile au rămas în staţii până la ora 09.00. 

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a declarat că au existat probleme privind achitarea integrală a acestora pentru luna decembrie şi că salariile au fost plătite în proporţie de 70-75%, iar până joi dimineaţă vor fi achitate integral salariile şi la CFR Călători şi la infrastructură.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a precizat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor, precizând că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii, iar responsabilii vor plăti. Fenechiu a declarat că a convocat conducerile companiilor CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine este responsabil de întârzierea de o zi - o zi şi jumătate a plăţii salariilor, respectiv lichidarea pe luna decembrie. 

"Nu pot să vă spun în acest moment cine va pleca acasă, dar sunt oameni care vor pleca acasă", a spus Fenechiu referindu-se la cei care sunt responsabili de întârzierea plăţii salariilor. Ministrul a precizat că şi anul trecut, în luna ianuarie, au fost întârzieri la plata salariilor cauzate de acordarea subvenţiilor. 

Ministrul Transporturilor a mai precizat că are informaţii că sunt bani pentru plata salariilor la CFR Călători şi a luat măsuri ca banii "să plece din Trezorerie" astăzi pentru salariaţii CFR Infrastructură. 

UPDATE La ora 10.30, Fenechiu a menţionat că banii au intrat în conturile CFR Călători şi că azi sau mâne "toţi salariaţii îşi vor primin salariile". 

Cel puţin 137 de trenuri afectate

Din cauza grevei CFR, a fost suplimentat numărul de poliţişti în gări pentru a se evita furturile şi, de asemenea, a fost suplimentat numărul de poliţişti rutieri. 

UPDATE Până la ora 08.00, 137 de trenuri au fost afectate, a anunţat ministrul Fenechiu, în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea grevei spontane. 

"Până la 15 ianuarie au fost plătite aproximativ 70 la sută din salariile aferente lunii decembrie, urmând ca azi şi mâine să se plăteascîă şi diferenţele atât pentru compania de pasageri, cât şi pentru cea de infrastructură", a declarat, conform rtv.net, Alina Predescu, purtător de cuvânt CFR Călători.  

Reprezentanta CFR a spus că există posibilitatea ca oamenii puşi în dificultate de greva lucrătorilor CFR să fie despăgubiţi: "Lucrurile se vor rezolva în timp, nu ştim în ce măsură se pot face întreruperi ale călătoriilor. Pasagerii care coboară în staţii şi întrerup călătoria vor primi înapoi contravaloarea pentru partea de parcurs neefectuată".

Trenurile care ar fi trebuit să ajungă în Gara de Nord au avut întârzieri şi de 180 de minute. 

Etichete: cfr calatori, grevă, relu fenechiu, salarii restante

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE