Grigore Moisil, părintele informaticii românești, matematician celebru. GRIGORE MOISILGrigore Moisil, părintele informaticii românești, matematician celebru. GRIGORE MOISIL este considerat părintele informaticii românești, prin crearea circuitelor electronice tristabile. 

Grigore Moisiil si unul din citatele sale amuzante
Grigore Moisiil și unul din citatele sale amuzante

Grigore Moisil, părintele informaticii românești, matematician celebru. GRIGORE MOISIL


Matematicianul Grigore Moisil s-a născut la Tulcea, în 1906, pe 10 ianuarie. Școala primară a făcut-o la București, iar studiile liceale și le-a împărțit între București și Vaslui. 

În anul 1924 Grigore Moisil  intră ca student la Politehnică, secția construcții, dar o chemare mai puternică îl îndrepta spre Facultatea de Matematică, unde îi are ca profesori pe Dimitrie Pompeiu, mentorul său, Gheorghe Țițeica, Traian Lalescu, Anton Davidoglu. Teza sa de doctorat, sub numele "Mecanica analitică a sistemelor continue", a fost susținută de Grigore Moisil în fața unei comisii conduse de Gheorghe Țițeica.

Din 1930 Grigore Moisil își continuă studiile la Sorbona, la Paris. În anul 1931 susține examenul de docență, cu lucrarea Sur une classe de systemes d'equations aux derivees partielles de la Physique mathematique, este numit conferențiar la Facultatea de Matematică din Iași. Pleacă la Roma cu o bursă de studii Rockefeller.

În 1932 Grigore Moisil se reîntoarce în țară și se stabilește timp de 10 ani în Iași, unde ține primul curs de algebră modernă din România, „Logica și teoria demonstrației”, la Universitatea din Iași. Cercetările sale de logică au stat la baza unei puternice școli de matematică în țară și peste hotare. În perioada ieșeană Grigore Moisil realizează o operă fecundă cu idei inovatoare în care se întrezărește concepția lui despre matematică și tehnica lui personală de mânuire a instrumentului matematic, făcând apropieri între idei foarte îndepărtate, utilizând noțiuni din domenii complet deosebite.

Grigore Moisil publică lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei și logicii matematice. A extins în spațiul cu mai multe dimensiuni derivata areolară a lui Pompeiu și a studiat funcțiile monogene de o variabilă hipercomplexă, cu aplicații la mecanică. A introdus algebre numite de el Łukasiewicz trivalente și polivalente (numite astăzi algebre Łukasiewicz-Moisil) și le-a întrebuințat în logica și în studiul circuitelor de comutație. Grigore Moisil a elaborat metode noi de analiză și sinteză a automatelor finite și a avut contribuții valoroase în domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate.

Grigore Moisil a insistat și ajutat mult la realizarea primelor calculatoare românești. A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni. A primitComputer Pioneer Award al societății IEEE, în 1996 (post-mortem).

Grigore Moisil  a fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 3 iunie 1941[4].
După al doilea război mondial, guvernul comunist l-a numit pe Grigore Moisil în 1946 ambasador al României la Ankara. A fost laureat al Premiului de Stat al Republicii Populare Române și i s-a decernat în 1964, prin decret al Consiliului de Stat, titlul "Om de știință emerit".

Grigore Moisil a murit la 21 mai 1973, Ottawa, Canada

Etichete: 10 ianuarie, grigore moisil

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE