Gunoaie şi şobolani la metrou, într-o staţie aglomerată.FOTO şi VIDEO. Cum explică Metrorex situațiaÎn Piaţa Unirii 2, una dintre cele mai aglomerate staţii de metrou din Bucureşti, zac saci de gunoaie, iar şobolanii ies pe peron, în miezul zilei, după cum se poate observa în imaginile surprinse de un cititor B365.ro şi transmise pe adresa redacţiei. Conducerea Metrorex spune că s-a ajuns în această situaţie din cauza contestaţiilor depuse la cele două licitaţii, pentru curăţenie, şi respectiv, servicii de dezinsecţie şi deratizare, organizate de instituţie încă din iarna anului trecut. Potrivit directorului general al Metrorex, în prezent, instituţia nici nu beneficiază de servicii de deratizare.

Miercuri, 16 iulie 2014, un călător a surprins mai multe imagini cu sacii de gunoaie lăsaţi de izbelişte pe peronul staţiei de metrou Piaţa Unirii 2. Tot, în această staţie, la aceeaşi oră, şi-a făcut apariţia şi un şobolan, care a ieşit dintr-un spaţiu tehnic al staţiei, după cum se poate observa în imaginile surprinse de călătorul respectiv şi transmise pe adresa redacţiei B365.ro.

Imaginile au fost surprinse de călătorul respectiv, care a vrut să rămână sub protecţia anonimatului, la ora 16.25, când traficul la metrou este în creştere.

Conducerea Metrorex spune că s-a ajuns în această situaţie din cauza contestaţiilor depuse la cele două licitaţii, pentru curăţenie, şi respectiv, servicii de dezinsecţie şi deratizare, organizate de instituţie încă din iarna anului trecut. Potrivit directorului general al Metrorex, în prezent, instituţia nici nu beneficiază de servicii de deratizare.

"Încă nu s-au finalizat licitaţiile, din cauza contestaţiilor. Am câştigat în instanţă cu Romprest şi aşteptăm decizia CNSC ca să putem intra în faza finală, în licitaţie electronică, şi să finalizăm procedurile. Şi la deratizare am avut faza finală a licitaţiei electronice, a câştigat o firmă care a venit cu un preţ de 7 ori mai mic faţă de cel pe care l-am avut la ultimul contract. A fost contestată şi această licitaţie. S-a justificat preţul, dar oamenii sunt învăţaţi pe bani mulţi. Ăsta e dreptul contestatarilor, dar se pare că de acum vor plăti şi taxe. Pentru orice contestaţie depusă în faza finală a licitaţiei se percepe o taxă. Deja noi am încheiat o procedură de achiziţie directă să putem să facem dedezinsecţie şi deratizare, pentru ţânţari şi, respectiv, şobolani. Pentru ţânţari s-a făcut o dezinsecție de către Primăria Capitalei, prin intermediul firmei 3 D, acum urmează să facem noi încă un proces complet pentru ţânţari şi, în special, pentru şobolani. Pentru deratizare nu există acum servicii, pentru că nu avem contract. La fel păţim şi la curăţenie. Am început licitaţia de anul trecut, de peste 8 luni. Totuși, curăţenia se face în continuare, pe contractul vechi (n.r. - contract încheiat pe 3 luni, atribuit direct firmei Libro Events). Curăţenia s-a remediat, e mult mai bine acum. Tot am avut discuţii şi cu reprezentanţii firmei, dar, oricum, valoarea e foarte mică şi nu s-au putut încadra. Prin acest contract, încheiat printr-o procedură de achiziţie directă, valoarea a fost de 12 ori mai mică. Atât am putut, a fost o soluţie de compromis", a declarat, pentru B365.ro, directorul general al Metrorex, Aurel Radu.

Vezi aici: De ce sunt pline de gunoaie staţiile de metrou din Bucureşti. GALERIE FOTO

Potrivit informaţiilor disponibile în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (S.E.A.P.), Metrorex a atribuit firmei Libro Events, prin cumpărare directă, două contracte, unul pentru servicii de colectare şi evacuare deşeuri şi igienizare grupuri sanitare, în valoare de 96.900 lei, şi unul pentru servicii de curăţenie spaţii publice, pe magistralele de metrou, în valoare de 108.000 lei. Cele două contracte au fost atribuite pe 8 aprilie 2014 şi au fost încheiate pentru o perioadă de trei luni.

"Ne-am propus să scădem costurile cu serviciile de curăţenie şi dezinsecţie cu 30% şi părerea mea e că aşa se va întâmpla. Eu lupt pentru ca societatea să aibă cheltuieli cât mai mici în toate domeniile de activitate. Preţurile pe care le plătim acum firmei care se ocupă acum de curăţenie sunt de 12 ori mai mici decât cele practicate de Romprest. Se face strictul necesar de curăţenie până se finalizează procedura de acord cadru pe curăţenie. Romprest tot contestă licitaţia de 6 luni. Sunt nemulţumiţi de suprafeţele pe care vrem să facem curăţenie, de condiţiile de participare, de eligibilitate. Bănuiesc că ei vor ca, dacă se poate, să eliminăm toţi competitorii şi să rămână ei singuri. Puteau să lase procedura să decurgă normal, dacă s-au înscris la licitaţie, şi, dacă erau cei mai buni, câştigau", a declarat anterior, pentru B365.ro, Aurel Radu.

Citește și: Salubrizarea de la metrou, asigurată de o firmă implicată în numeroase scandaluri publice

Câţi bani vrea să dea Metrorex pentru curăţenie şi dezinsecţie, în staţiile de metrou

Pe 12 decembrie 2013, Metrorex a publicat două anunţuri de participare în SEAP, pentru servicii de curăţenie şi dezinsecţie, pentru patru ani. Potrivit documentaţiei de participare, valoarea estimată a acordului-cadru pentru serviciile de dezinsecţie, deratizare, igienizare este de 14,58 milioane lei fără TVA, iar pentru servicii de salubrizare spatii publice, spatii tehnice din statiile de metrou, trenuri electrice de metrou, locuri de remizare material rulant pe magistralele de metrou, colectare, evacuare gunoi din statii si depouri, spatii (birouri), valoarea estimată a acordului-cadru este de 53,5 milioane lei, fără TVA.

Anterior, Radu a precizat că şi-ar dori ca serviciile de curăţenie să fie asigurate de angajaţi ai Metrorex şi a criticat decizia de acum 11 ani, când s-a hotărât ca aceste servicii să fie externalizate. "Eu îmi doresc să avem angajaţi pentru curăţenie şi să nu mai apelăm la serviciile altor firme. Nu ştiu cine a luat decizia de a externaliza serviciile de curăţenie în 2003, iar sindicatul a fost de acord atunci. Chiar i-am cerut directorului de infrastructură să investigheze şi să analizeze ce costuri presupune asigurarea curăţeniei cu proprii angajaţi, pentru că nu ştiu dacă avem oameni suficienţi, trebuie să facem angajări de personal. Facem un studiu să vedem dacă ne costă mai puţin, dar momentan este o procedură în derulare", a mai spus, anterior, Aurel Radu.

Etichete: Aurel Radu, contract servicii curatenie, curăţenie, deratizare, gunoaie, gunoi, licitaţie, Metrorex, metrou, metrou bucuresti, Piaţa Unirii, Piaţa Unirii 2, realitatea, şobolani

0/3 COMENTARII
@ Cris
22 iul 16:22
+0
VOTURI
-0
Mars, ma, la culcare, ca esti beat!
Cum adica "trenuri care nu incap in tunel"? Ai mers vreodata cu metroul? Stii macar ce-i ala?
mihai
22 iul 12:32
+0
VOTURI
-0
Pe asta cu trenuri care nu incap in metrou de unde ai scos-o?
Cris
22 iul 08:51
+0
VOTURI
-0
ATENTIE !!!

METROREX ESTE CONDUSA LA ORA ACTUALA DE NISTE RATATI, NISTE RETARDATI.. E VAI DE MAMA LOR... MIZERIE, GUNOAIE, TRENURI CARE NU INCAP IN TUNEL SAU CARE CIRCULA PROST.

DEMISIA IMEDIAT !!!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h