Guran, despre subscripția publică pentru Cumințenia Pământului: "O încercare de a uni cetățenii"Moise Guran consideră că subscripția publică anunțată de Ministerul Culturii pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia Pământului este, de fapt, o decizie strategică a Guvernului Cioloș, o încercare de uni cetățenii într-o idee. Jurnalistul consideră totodată că, "Dacă vom reuși să ne strângem cât mai mulți și să cumpărăm în numele națiunii noastre Cumințenia Pământului a marelui Constantin Brâncuși, vom avea o altfel de satisfacție decât expunerea ei într-un muzeu. Vom ști că suntem aici, împreună. Ne vom respecta pe noi înșine mai mult".

"Suma de 11 milioane de euro este atât de mică pentru statul român încât guvernul României putea să cumpere Cumințenia Pământului și gata. Aceasta este o decizie strategică, valoarea reală fiind de fapt de 20 de milioane de euro, iar reducerea prețului la jumătate fiind posibilă, o dată pentru că statul are drept de preempțiune și, a doua oară, pentru că, cel mai probabil actualii proprietari chiar își doresc ca opera lui Brâncuși să ajungă în Muzeul Național de Artă, în loc să ajungă într-o colecție privată.", notează Moise Guran pe biziday.ro.

Referitor la subscripție publică anunțată de Ministerul Culturii pentru jumătate din această sumă, Guran consideră următoarele:

"Deșteaptă treabă! În fond, n-ar trebui să fim uniți exact în proiectele naționale, în cele în care ar trebui să reverberăm într-o conștiință? Ei bine, da, din când în când această conștiință mai trebuie exersată, căutată, unsă și antrenată. Pentru a strânge șase milioane de euro, fiecare dintre noi ar trebui să doneze câte un leu și 30 de bani. Este străvezie comparația cu proiectul leului cu care s-a făcut Ateneul pe vremea lui Carol I. Desigur, unii vor dona cinci lei, alții 500 de lei, dar n-am niciun dubiu că dacă banii nu se vor strânge iar acest exercițiu de resuscitare a patriotismului (și nu mi-e teamă de acest cuvânt) dă greș, dacă noi, locuitorii acestei țări vom eșua în a ne demonstra că putem face un gest cu fix un leu mai scump decât o auto-bătaie cu pumnul în piept, atunci, cum spuneam, guvernul Cioloș va plăti și gata. Căci la faza asta numai de bani nu e vorba. Iar dacă totuși vom reuși să ne strângem cât mai mulți în acest gând și să cumpărăm în numele națiunii noastre Cumințenia Pământului a marelui Constantin Brâncuși, vom avea credeți-mă o altfel de satisfacție decât expunerea ei într-un muzeu. Vom ști că suntem aici, împreună. Ne vom respecta pe noi înșine mai mult."

Citește restul pe biziday.ro.

Etichete: constantin brancusi, cumintenia pamantului

0/1 COMENTARII
dasffa
17 Mar 23:10
+0
VOTURI
-0
atata lauda guvernul doar doar apare o functie pe modelul biris..sa fim uniti dar ca exemplu dam legi gen cass pt venituri 0 pe care zicem ca le scoatem de doua luni si nu facem nimic...deci despre ce vorbim?!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE