Guvern: Executarea silită NU va mai putea fi încuviinţată de executorii judecătoreştiGuvernul a decis, miercuri, că executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești, ci de instanţă.

Executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti
Executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti

Potrivit unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului de procedură civilă, adoptate în ședința de miercuri a Guvernului, executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești. 

Competența de a încuviința cererea de executare silită va reveni instanței judecătorești, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil.

Până în prezent, competența de încuviințare a cererii de executare silită a aparținut executorilor judecătorești. Această atribuție le-a fost acordată începând cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.138/2014.

Potrivit Guvernului, Curtea Constituțională a constatat, însă, recent că declanșarea executării silite fără un controlul judecătoresc prealabil încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență specifice numai instanțelor judecătorești.

Totodată, Curtea Constituțională a reținut că încuviințarea executării silite nu poate fi delegată executorului judecătoresc, acesta nefăcând parte din autoritatea judecătorească.

Încuviințarea executării silite – condiție esențială în angrenajul formalităților prealabile începerii executării silite propriu-zise – constituie o etapă care își pune amprenta asupra întregii proceduri de executare silită.

Prin actul normativ adoptat, Guvernul a pus de acord dispozițiile Codului de procedură civilă cu Constituția României, precum și cu decizia Curții Constituționale, revenindu-se, practic, în privința formalităților premergătoare declanșării executării silite propriu-zise, la sistemul consacrat inițial de noul Cod de procedură civilă, anterior modificării sale prin Legea nr. 138/2014.

De asemenea, se revine la sistemul instituit prin Codul de procedură civilă, anterior amendării sale prin Legea nr. 138/2014, și în ceea ce privește regimul căilor de atac, în sensul că:

Ø Încheierea de admitere a cererii de încuviințare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac; rămân însă aplicabile dispozițiile referitoare la posibilitatea de a cere, pe calea contestației la executare, anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviințare a executării silite, dacă a fost dacă fără îndeplinirea condițiilor legale;

Ø Încheierea de respingere a cererii de încuviințare a executării silite poate fi atacată numai cu apel, exclusiv de creditor.

 

Etichete: Codul de procedura civilă, executare silita, executori judecatoresti

0/2 COMENTARII
Nume*
13 Feb 20:13
+0
VOTURI
-0
Nu vreau sa par rautacios insa in alcutoril acela din Adevarul de Seara in care se spune ca acei batrani sunt saraci, e umpic cam exagerat.Adica, batranii aceia sunt saraci, castiga cam 495 pensie, insa femeia aceea, a avut 12.600 lei sa se opereze la spital privat Probabil ca or fi si oameni pusi pe nedrept sa plateasca/sa fie executati silit, insa sunt si destui la care nesimtirea e litera de lege si asteapta sa vina altii sa-i execute silit ca sa isi dea seama ca au datorii, asa ca fara suparari, insa mie mi se pare ideea asta cu executarea silita una de bun augur tot s-a prea mers in tara asta pe promisiuni, lasa ca o sa se faca/dreaga etc asa ca, n-au din cat au datorii, sa plateasca, poate asa se mai misca ceva in tara asta.
Nume*
11 Feb 22:22
+0
VOTURI
-0
Va rog sa ne ajutati. Avem sneitnta executorie din octombrie 2010, am primit diferenta de bani pe 2 luni din urma, din 2008, pana a aparut ordonanta cu esalonarea pe 3 ani. Acum, in februarie 2011 se judeca recursul la curtea de apel, inca nu s-a dat hotararea definitiva si irevocabile (sper). In acest contex, directorul scolii, ne va inmana curand deciziile de incadrare incepand cu 1 ianuarie 2011, evident fara marirea de 33,4 %, motivand ca nu are bani sa ne plateasca. Ce sa facem ? Sindicatul nostru nu ne ajuta prea mult. Stiu ca in termen de 5 zile trebuie sa depun contestatie la decizia de incadrare, in termen de 10 zile sa astept raspunsul directorului, apoi ? Cu siguranta, raspunsul nu va fi unul pozitiv.Va multumesc !Chiar daca vi s-a blocat contul pe edu.ro, eu citesc postarile d-voastra permanent.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE