Guvernul a suplimentat fondurile pentru Programul Prima casăGuvernul a suplimentat fondurile pentru programul Prima Casă cu 200 milioane de lei. Cele 200 de milioane de lei date de Guvern drept garanţii suplimentare pentru credite anul acesta au fost împărţite între mari bănci din România. Bancherii spun că cererea pentru creditele imobiliare este în creştere şi că nici legea dării în plată, nici cea a falimentului personal nu-i vor opri să dea împrumuturi şi anul viitor, aşa cum s-a temut Banca Naţională.

Guvernul a suplimentat fondurile pentru Programul Prima casa
Guvernul a suplimentat fondurile pentru Programul Prima casă

Banca Transilvania, BRD şi BCR au reuşit să primească fiecare alocări suplimentare de peste 40 de milioane de lei drept garanţii din partea statului. 

Bancherii spun că suplimentarea fondurilor este binevenită, în condiţiile în care fondurile alocate iniţial pentru anul acesta s-au epuizat încă din toamnă, iar mii de clienţi au rămas pe listele de aşteptare.

„Vom mai avea credite garantate sau nu? Da! pentru că există cerere de locuinţe”, spune Dana Demetrian, vicepreşedintele unei bănci comerciale, citată de Digi24.

Răspunsul băncii vine după ce discuţiile despre legea dării în plată, întoarsă recent în Parlament pentru a fi dezbătută, au ridicat semne de întrebare cu privire la continuarea programului Prima Casă. Aplicarea legii în forma votată iniţial de parlamentari ar fi însemnat sfârşitul programului, afirmau specialiştii de la Banca Naţională.

„Despre creditul Prima Casă - nu va mai exista din prima secundă din cauză că nu va putea să fie executată garanţia statului”, spunea Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR.

Suplimentarea garanţiilor pentru programul Prima Casă de anul acesta va permite bancherilor să dea credite cu o valoare totală de 400 de milioane de lei.

Banii ar ajunge pentru circa 2.400 de credite, dacă luăm în calcul un credit mediu de 37.000 de euro. Programul va continua şi în 2016, dar plafonul garanţiilor de stat este stabilit la 1,5 miliarde de lei, de aproape două ori mai mic faţă de cel de anul acesta.

Etichete: Banca Transilvania, BCR, BRD, fonduri, Guvern, Prima Casă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE