PROIECTUL Guvernului: Salariile unor bugetari ar putea crește cu până la 20% de la 1 augustSalariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, discutat, miercuri, de Guvern. Cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali - 20%,  a anunţat purtătotul de cuvânt al Executivului, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modică.

Salarii romani
Salarii români
Foto: magazinsalajean.ro

Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorări salariale pentru bugetari din a doua parte a anului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, majorările vor fi de până la 20%, cum va fi cazul asistenţilor sociali, iar în medie, creşterea este de 5% a Fondului de salarii.

"În această a doua jumătate a grilei de salarizare vom veni cu majorări semnificative, în funcție de categoriile despre care vorbim, majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenți sociali. La alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. (...) Pe medie vorbim de o creștere salarială pe fondul de salarii de undeva la 5%. (...) Să nu uităm însă că ea vine după o creștere salarială pe tot sectorul public de 10% și să nu uităm că de la 1 (n.r. mai) mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor despre care vorbim se bazează pe salariul minim de 1.250 de lei, care intră în plată de la 1 mai", a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, citat de agerpres.ro.

Ordonanţa de urgenţă prin care se vor reglementa aceste modificări va fi adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Actul normativ va intra în dezbatere publică la începutul săptămânii, după consultări ale ministrului Muncii cu sindicatele.

''Ordonanţa va fi publică undeva la începutul săptămânii. Până atunci mai au loc câteva discuţii cu sindicatele. Este o ordonanţă care prevede modificări salariale, evident creşteri salariale, pe baza unor principii pe care ni le-am asumat'', a anunţat Suciu.

El a explicat motivele pentru care Guvernul a decis să facă aceste majorări.

''Persoane angajate la un anumit moment, îndeplinind anumite funcţii comune cu alte persoane, beneficiau de salarizări diferite. Acest lucru crea o mare disfuncţionalitate şi o problem de legalitate în sistem, deoarece avem o serie de procese în instanţă pentru clarificarea acestor lucruri'', a detaliat Suciu, arătând că s-a eliminat şi egalizarea salariilor cu vechime diferită.

''Pentru acest an impactul va fi undeva la 500 de milioane de lei, iar pentru 2017 va fi 2,3 miliarde de lei brut, adică 1,5 miliarde lei net'', a mai spus Suciu.

''Se aplică de la 1 august, prima plată se va face pe 1 septembrie'', a mai menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Etichete: bugetari, crestere salariu, salarii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE