Guvernul aprobă azi încă o zi liberă pentru româniEste însă vorba doar de românii cu copii, care vor avea posibilitatea să se îngrijească de copii în acea zi liberă. 

Proiect in dezbatere publica: Zi libera pentru parinti pentru verificarea sanatatii copiilor
Proiect în dezbatere publică: Zi liberă pentru părinţi pentru verificarea sănătăţii copiilor
Foto: gabriela-firea.ro

Nu este vorba de situațiile de urgență în care părinții sunt obligați să ajungă la medic cu copiii lor, ci de verificarea anuală a stării de sănătate a copiilor minori.

Guvernul României are pe ordinea de zi a ședinței din 15 iulie un Proiect de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Conform dispozitiilor actului normativ, angajatorii publici si privati acorda parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor o zi lucratoare libera pe an pentru ingrijirea sanatatii copiilor.

Sunt luati in considerare copiii minori, cu varste cuprinse intre 0 – 18 ani, aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali. Persoanele prevazute de actul normativ vor beneficia de una sau doua zile lucratoare libere pe an, in functie de numarul de copii, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente.

Prin acordarea acestei zile lucratoare libere, se asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor de a verifica anual starea de sanatate a copiilor minori.

Angajatorii sunt obligați sa acorde ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali ai copiilor.

In cazul in care niciunul dintre parinti, respectiv dintre reprezentantii legali ai copilului, nu va solicita ziua lucratoare libera, aceasta nu se va reporta in anul calendaristic viitor. Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an, ca si in cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.

Cererea, al carei model se aproba, se va depune la angajator cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, informează realitatea.net.

Etichete: Guvern, zi liberă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE